Kontoros yra tikras mikrobų rezervatas, ypač, kai jose dirba vyrai. Bent jau tokią išvadą padarė Krissi Hewitt vadovaujama mokslininkų komanda iš San Diego valstybinio universiteto Kalifornijos valstijoje (JAV). Atliekant šį tyrimą biologai nustatė mikrobų taršos lygį devyniose dešimtyse biurų trijuose miestuose.

Išvada buvo konkreti – kontorose, kur dirba vyrai, aptiktos tos pačios bakterijos, kaip ir moterų biuruose, o iš viso rasta daugiau kaip pusė tūkstančio įvairių rūšių mikrobų. Vis dėlto, vyrų biuruose ant klaviatūrų, prie rašomųjų stalų stovinčių kėdžių ir kompiuterių pelyčių buvo kur kas daugiau mikroorganizmų, nei dailiosios lyties atstovių kontorose.

Šias mažai paguodžiančias išvadas mokslininkai paskelbė moksliniame žurnale „PloS ONE“.

Didesnę bakterijų taršą vyrų kontorose paprasčiausia būtų paaiškinti higienos skirtumais. „Visiems žinoma, kad vyrai rečiau plaunasi rankas, nei moterys, taip pat rečiau valosi dantis“, - sako K. Hewitt.

Galbūt vyrus paguostų dar kiek kitoks paaiškinimas – gali būti, kad jų darbinėje aplinkoje gyvena daugiau bakterijų ne dėl stipriosios lyties atstovų švaros trūkumo, o todėl, kad vyrai vidutiniškai yra stambesni ir aukštesni nei moterys. Kitaip tariant, jų kūno paviršiaus plotas yra didesnis, o kaip žinia, dauguma kontorose esančių bakterijų atsirado iš ar nuo žmogaus.

Visose tyrime dalyvavusiose kontorose didžiausia mikrobų tarša aptikta ant telefono ragelių ir kėdžių. Šiek tiek mažiau mikroorganizmų buvo ant rašomųjų stalų, klaviatūrų ir kompiuterių pelyčių. Dauguma rastų mikrobų buvo nekenksmingos bakterijos, gyvenančios ant žmogaus odos arba jo nosies ar burnos gleivinėje.

„Vis dėlto mes radome stebėtinai daug mikroorganizmų, kurie paprastai veisiasi žmogaus virškinamajame trakte“, - rašoma mokslininkų ataskaitoje.

Nors kai kurie aptikti mikrobai, esant tam tikroms sąlygoms, gali sukelti ligas, vis dėlto dauguma rastų mikroorganizmų gali pridaryti problemų tik labai silpną imunitetą turintiems žmonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)