Tai, kad lietuviai vis labiau Turkiją atranda kaip medicininio turizmo šalį, sutartinai tvirtina DEIK Turkijos ir Lietuvos Respublikos verslo (prekybos) tarybos prezidentas, Anatolijos Liūtų verslininkų asociacijos ASKON valdybos narys, Sveikatos turizmo sektoriaus prezidentas bei Turkijos sveikatos turizmo plėtros tarybos (THTC) Vykdomosios valdybos narys Serdaras Kurtas bei medicininio turizmo atstovė Lietuvoje Liana Sokolova-Andruškevič.

Serdaras Kurtas

Vis daugiau lietuvių skrenda gydytis į Turkiją

„Dėl 2022 metais aukščiausią lygį pasiekusių Turkijos ir Lietuvos santykių, matome smarkiai išaugusį turistų, atvykstančių į mūsų šalį tiek atostogauti, tiek ir sveikatos turizmo tikslais, skaičių.

Turistų iš Lietuvos skaičius Turkijoje 2019 metais, prieš COVID-19 pandemiją, buvo 230 tūkstančių, 2020 metais dėl pandemijos šis skaičius sumažėjo iki 14 tūkstančių, o 2021 metais – iki 114 tūkstančių. Bet, žvelgdami į 2022 metų pirminę statistiką, matome, kad jau buvo ir viršyti turistų skaičiai, palyginti su tuo, kas buvo iki pandemijos. Iki 2022 metų pabaigos į Turkiją kaip turistai atvyko 270 tūkst. Lietuvos piliečių. Svarbią vietą šiame padidėjime turi ir turistai, atvykstantys sveikatos turizmo tikslais“, – neabejojo S. Kurtas.

Plaukų transplantacija. Asociatyvi nuotr.

Pasak pašnekovo, į Turkiją dažniausiai lietuviai vyksta gydytis dantų – populiarios yra dantų estetikos, implantavimo paslaugos. Taip pat nemažą dalį sudaro tie, kurie čia atvyksta dėl plaukų transplantacijos ir plastinių operacijų.

„Turkijoje šioms procedūroms pirmenybė teikiama todėl, kad jos atliekamos už prieinamą kainą, per trumpesnį laiką ir yra itin kokybiškos“, – mano S. Kurtas.

Tai, kad vis daugiau lietuvių gydytis skrenda į Turkiją, paliudijo ir L. Sokolova-Andruškevič. Anot moters, dabar lėktuvai į šią šalį kyla net po du kartus per dieną. Dalis keleivių – medicinos turistai.

„Vis labiau populiarėja Turkijoje atliekamos plaukų transplantacijos ir dantų implantavimo paslaugos“, – sakė Liana, kurios vadovaujama agentūra sulaukia vis daugiau užklausų dėl minėtų procedūrų.

Liana Sokolova-Andruškevič

Medicinos turizmas – svarbi industrija

Lietuviai – ne vieninteliai turistai, kurie į Turkiją skrenda gydytis ar gražintis. Per pastaruosius 10 metų vien į Turkijos medicinos centrą, kuriam atstovauja pats S. Kurtas, dėl plaukų transplantacijos, dantų gydymo ir estetinių operacijų atvyko turistai iš 55 skirtingų pasaulio šalių.

Pašnekovas pastebi, kad medicininis turizmas apskritai labai tobulėja ir populiarėja. Skaičiuojama, kad net 30 mln. žmonių kasmet išvyksta į užsienį kaip medicinos turistai, siekdami kokybiškų sveikatos paslaugų už prieinamesnę kainą ir atliktų per trumpesnį laiką nei jų pačių šalyse. Visame pasaulyje išlaidos sveikatos turizmui siekia maždaug 500 milijardų eurų.

Turkija daug kam yra ypač patraukli kaip medicininio turizmo šalis. S. Kurtas sakė, kad tai visų pirma lemia patogi geografinė Turkijos vieta – ją vos per 4 val. gali pasiekti žmonės iš 60 šalių, kas sudarytų daugiau nei 1 mlrd. žmonių.

Dantų šaknys

Turistus rinktis Turkiją vilioja ir puikus šalies klimatas, bet labiausiai – ypač išvystytas sveikatos paslaugų sektorius. Turkijoje už prieinamą kainą galima tikėtis kokybiškų gydymo paslaugų, atliekamų naudojant pasaulinio lygio technologijas ir medicinos įrangą.

Svarbus yra ir turkų draugiškas požiūris į atvykėlius.

„Turkijos visuomenė yra jauna ir dinamiška, palyginti su sparčiai senstančiomis Vakarų Europos šalių visuomenėmis. Be to, turistus čia vilioja ir turkiškas svetingumas“, – įsitikinęs S. Kurtas.

L. Sokolova-Andruškevič atkreipė dėmesį ir į Turkijos medikų sukauptą patirtį. Kadangi šalis yra didelė ir joje gydosi ne tik daug vietinių, bet ir turistų iš kitų šalių, medikai čia atlieka gerokai daugiau medicinos procedūrų, todėl yra kur kas geriau ištobulinę savo įgūdžius. Be to, nemažai Turkijos medikų baigė mokslus ar tobulino įgūdžius Vakarų Europos šalyse ir JAV – gydytojų paruošimui ir tobulinimuisi svetur Turkijos Vyriausybė skiria nemažai pinigų.

Kaip neapsigauti?

Vis tik dalis žmonių nerizikuoja rinktis grožio ar gydymo paslaugų Turkijoje, bijodami, kad gali patekti ir į sukčių pinkles ar nepatyrusių specialistų rankas.

„Taip, ši baimė – pagrįsta. Taip gali nutikti bet kam ir bet kurioje šalyje. Nusileidę oro uoste daugelis žmonių pirmiausia bijo, kad taksistas juos apgaus. Gali būti apgavysčių ir gydymo centruose. Todėl, prieš vykstant į norimą šalį sveikatos paslaugų, pravartu gerai pasidomėti apie pasirinktos medicinos įstaigos ir jos darbuotojų patikimumą.

Plaukų transplantacija. Asociatyvi nuotr.

Internete galite perskaityti žmonių, turinčių tokias pat sveikatos problemas kaip ir jūs, komentarus apie jūsų pasirinktą medicinos ar estetikos centrą. Patikrinkite gydytojo išsilavinimą ir kompetencijas, pasidomėkite, ar pasirinkto gydytojo patirtis yra pakankama, kad išspręstų jūsų sveikatos problemas. Patikrinkite gydytojo naudojamus gydymo metodus ir technologijas. Būtinai pasidomėkite ligoninės ar klinikos oficialiu statusu Turkijoje!

Be to, sveikatos turizmo tikslais atvykstantys žmonės į Turkiją, Sveikatos apsaugos ministerijos ir Prekybos ministerijos interneto svetainėse gali pasitikrinti, ar jų pasirinktas medicinos centras arba klinika, turi oficialų sveikatos turizmui vystyti leidimą (pažymėjimą) ir šių dokumentų jie gali paprašyti iš pasirinkto gydymo centro“, – patarė S. Kurtas.

Serdaras Kurtas

Medicininio turizmo eksperte L. Sokolova-Andruškevič taip pat rekomendavo prieš kelionę atlikti namų darbus ir patikrinti S. Kurto išvardintą informaciją.

Žinoma, tai padaryti dažnu atveju yra nelengva, gerai arba išvis nemokant užsienio kalbos. Laimė, populiarėjant medicinos paslaugoms Turkijoje, atsirado ir tinklalapių lietuvių kalba, tokių, kaip plaukutransplantacija.com arba dantuimpalantavimas.com, kuriuose galima rasti visą naudingą informaciją apie atliekamas procedūras, pasitikslinti dėl klinikos patikimumo ir netgi gauti paslaugą, kuomet parenkama tinkamiausia gydymo įstaiga su aukštos kvalifikacijos specialistais, su kuriais padedama sukontaktuoti bei suplanuojama visa kelionė, pradedant skrydžio bilietų ir viešbučio užsakymu, vertėjo suradimu, baigiant nuvykimu į ligoninę ir pasirūpinimu pacientu visos procedūros metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją