Iki šiol Nigerijoje mirė du iš virusu užsikrėtusių pacientų, tarp kurių yra ir šį virusą įvežęs liberietis.

Visi užsikrėtę yra žmonės, kontaktavę su Patricku Sawyeriu, kuris susmuko atvykęs į Lagoso oro uostą liepos 26 dieną ir vėliau mirė, sveikatos apsaugos ministras Onyebuchi Chukwu sakė spaudos konferencijoje. Taip pat mirė ir ligonį slaugiusi medicinos sesuo, kuri nežinojo jo diagnozės ir neturėjo apsaugos priemonių.

Kilus didžiausiam Ebolos viruso protrūkiui Vakarų Afrikoje, Pasaulinė sveikatos organizacija ( PSO) penktadienį paskelbė viruso epidemiją tarptautine ekstremalia visuomenės sveikatai situacija, kuri gali užtrukti mėnesių mėnesius.

Ebolos viruso epidemija, kuri pirmiausia buvo paskelbta Gvinėjoje šių metų pradžioje, Vakarų Afrikoje jau nusinešė 961 gyvybę, dar 1 779 asmenys yra užsikrėtę šiuo virusu, rodo PSO duomenys.

Valstybių, kuriose užregistruota viruso atvejų, vyriausybės ėmėsi atitinkamų kovos su šia liga priemonių. Siera Leonėje, Liberijoje ir Nigerijoje paskelbta nepaprastoji padėtis.

Tuo tarpu Nigerija susiduria su papildoma problema – čia streikuoja valstybinių įstaigų medikai, reikalaujantys didesnių atlyginimų ir geresnių darbo sąlygų bei nepaisantys vyriausybės raginimų nutraukti streiką ir padėti kovoti su Ebolos protrūkiu.

Ebolos virusas yra vienas mirtiniausių pasaulyje, nuo kurio kol kas nėra nei žinomų vaistų, nei vakcinos. Šiuo metu Vakarų Afrikoje plintant šio viruso Zairo atmainai mirtingumas gali siekti 90 procentus, nors per pastarąjį epidemijos protrūkį jis sudarė apie 55 procentus.

Ebolos virusu užsikrėtęs ispanas bus gydomas eksperimentiniais vaistais

Liberijoje Ebolos virusu užsikrėtęs ispanų misionierius dvasininkas bus gydomas JAV pagamintais eksperimentiniais vaistais, skelbia "Associated Press".

Ispanijos Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad San Diege (JAV) pagaminti "ZMapp" eksperimentiniai vaistai pirmadienį pasiekė Ispaniją ir bus taikomi 75-erių dvasininkui Migueliui Pajaresui  gydyti. Nusinešusiam daugiau nei tūkstantį gyvybių Ebolos viruso plitimui užkirsti kol kas nėra išrastas ekspertų patvirtintas gydymo būdas. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragina visas šalis kovoti su mirtina liga aukojant visus galimus išteklius.

Du Ebolos virusu užsikrėtę amerikiečiai buvo gydomi "ZMapp" eksperimentiniais vaistais. Teigiama, kad vieno paciento - Kento Brantley - būklė gerėja. Pirmadienį PSO organizuotoje konferencijoje telefonu medicinos etikos ir kiti ekspertai aptarė iškilusius klausimus, susijusius su eksperimentiniais vaistais ir vakcinomis mirtinam virusui gydyti.

Naujuoju medikamentu jau susidomėjo Nigerija. Šalies sveikatos apsaugos ministras per spaudos konferenciją sakė kreipęsis į JAV sveikatos apsaugos pareigūnus dėl galimybės gauti eksperimentinio vaisto "ZMapp", tačiau pardavimui sutikimą pirmiausia turi duoti gamintojas. Praėjusiąją savaitę dar prieš Ispanijai paskelbus apie eksperimentinio vaisto naudojimą, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro vadovas pareiškė, kad kol kas gauti šių vaistų nėra galimybės.

Kadangi medikamentas "ZMapp" prieš tai nebuvo išbandytas, mokslininkai negali patvirtinti, ar šis eksperimentinis vaistas turėjo įtakos užsikrėtusių amerikiečių sveikatos būklės gerėjimui.

Šis vaistas - trijų antikūnų mišinys, sukurtas atpažinti Ebolos virusą. Antikūnai prisijungia prie paveiktų ląstelių, kad imuninė sistema galėtų jas nužudyti. Mokslininkai, išgavę antikūnus iš laboratorinių pelių, dabar juos daugina tabako augaluose ir vėliau grynina. Vaistų gaminimas užtrunka kelis mėnesius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)