Organizacijos „Gydytojai be sienų“ koordinatorė Liberijoje Lindis Hurum papasakojo BBC, kad Liberijos vadovybė iškreipia duomenis apie epidemiją, sumažindama skaičius. Jos teigimu, „Gydytojai be sienų“ šiuo metu dirba nepaisydami savo galimybių ribos.

Vakarų Afrikoje nuo Ebolos karštinės mirė apie 1000 žmonių, dar 1800 užsikrėtė šią ligą sukeliančiu virusu, primena BBC.

L. Hurum papasakojo, kad Liberijos sostinėje Monrovijoje penkios didžiausios ligoninės nedirbo savaitę. Kai kurios jų pradeda darbą, tačiau problema išlieka – daugybė ligoninių kituose šalies regionuose nepriima pacientų, nes ligoninėse neliko jokio personalo.

„Mes stebime, kaip griūna visa sveikatos apsaugos sistema“, – pasakė L. Hurum.

Vadovybė neišveža kūnų

Šeštadienį demonstrantai Liberijoje užtvėrė didžiausią šalies automagistralę, kaltindama vadovybę neveiklumu.

Protesto akcijos dalyviai tvirtino, kad vyriausybė nededa jokių pastangų, kad iš Vilos miesto, esančio netoli Monrovijos, būtų išvežti nuo Ebolos viruso mirusių žmonių kūnai. Protesto akciją išvaikė į vietą atvykęs policijos dalinys. Tvarką šalyje padeda įvesti ir kariuomenė. Konkrečiai, kariuomenės pareigūnai neleidžia gyventojams išvykti iš labiausiai epidemijos paveiktų rajonų. 

Didžiausia istorijoje Ebolos karštinės epidemija, kurią sukelia to paties pavadinimo virusas, siaučia vakarinėje Afrikos dalyje, visų pirma, Liberijoje, Siera Leonėje ir Gvinėjoje.

Anksčiau buvo pranešta, kad Gvinėjos vadovybė uždarė savo šalies sienas, kad Ebolos virusas neplistų, bet vėliau šie duomenys buvo paneigti. Vėliau Gvinėjos valstybinės televizijos eteryje buvo paaiškinta, kad kalbama apie papildomas kontrolės priemones pasienio punktuose.

Ebolos virusas buvo atrastas 1976 m. Afrikoje. Jis plinta per kontaktą su užsikrėtusio žmogaus kūno skysčiais, taip pat perduodamas per ligonio daiktus ir drabužius. Dažnai užsikrečiama kontaktuojant su užsikrėtusiojo kūnu per laidojimo ceremoniją.

Mirštamumas nuo Ebolos viruso siekia 90 proc., specialaus gydymo nėra. 

Pasaulinė sveikatos organizacija Ebolos viruso protrūkį Vakarų Afrikoje pripažino nepaprastąja tarptautinės reikšmės padėtimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)