„Mes šią informaciją gavome prieš keletą valandų, vadovaudamiesi visais Visuomenės sveikatos centro reikalavimais, ėmėmės priemonių, kurios būtinos – informavome tėvelius, mokytojus, viskas jiems išsiųsta elektroniniu paštu“, – DELFI sakė laikinai gimnazijai vadovaujanti direktorės pavaduotoja ugdymui Kristina Kubilienė.

Penktadienį progimnazijoje trumpinamos pamokos. K. Kubilienės teigimu, pamokų trumpinimas su infekcija neturi nieko bendra – taip buvo numatyta iš anksto dėl planuotos švaros dienos. Rekomendavus Visuomenės sveikatos centro specialistams, penktadienį planuota švaros diena neįvyks.

„Visi mokytojai darbe, vyksta normalus ugdymo procesas“, – užtikrino laikinoji progimnazijos vadovė.

Vilniaus Visuomenės sveikatos centro Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė DELFI teigė dar negavusi oficialaus medikų patvirtinimo apie meningokokinę infekciją, tačiau neoficialiai medikai pranešė, kad ši diagnozė bus patvirtinta.

Klastinga liga pasireiškė pradinių klasių mokytojai.

Mokykloje rekomenduota atlikti drėgną valymą ir reguliariai vėdinti. Taip pat 10 dienų nurodyta stebėti mokytojų ir vaikų sveikatą. Pasak G. Aleksienės, kadangi mokytoja neturi artimo kontakto su vaikais, nurodytų priemonių pakanka. Šia liga užsikrečiama tik esant labai artimam kontaktui – kartu sėdint, žaidžiant arba miegant.

Mokytojos šeimai skirta profilaktinė antibiotikų dozė.

Žinia apie meningokokinės infekcijos atvejį privertė sunerimti progimnazijos moksleivių tėvus. „Rytoj pamokos neatšauktos, o tik sutrumpintos. Ar saugu į mokyklą leisti vaikus? Gal mokyklą reikėtų kuriam laikui uždaryti“, – rūpinosi į DELFI kreipęsis moksleivio tėtis.

Kaip atpažinti meningokoką

DELFI primena, kad šįmet meningokokinė infekcija jau nusinešė 2 gyvybes. Pernai Vilniaus apskrityje (Vilniuje, Vilniaus rajone ir Trakų rajone) registruoti 44 meningokokinės infekcijos atvejai, 5 žmonės mirė. Iš visų šių atvejų 33 buvo registruoti Vilniaus mieste, 4 mirties atvejai taip pat priskiriami sostinei. Taigi mirtingumas Vilniaus mieste nuo šios ligos buvo 12 proc. Visoje Lietuvoje meningokoko infekcija pernai diagnozuota 76 asmenims, iš jų 46 nepilnamečiams. Mirė 7 asmenys.

Pagrindiniai meningokoko požymiai – staigus sukarščiavimas, ligonį vargina labai stiprūs galvos skausmai, pykinimas, vėmimas, kaklo raumenų rigidiškumas (stingimas, atsirandantis dėl raumenų įtempimo). Labai dažnai liga prasideda kaip įprastas peršalimas – sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra.

Labai grėsmingas meningokokinės infekcijos požymis – ant odos atsiradę mažyčiai raudoni taškeliai (kraujosruvos), kurie pradeda greitai plisti. Paspaudus tose vietose pirštu ar stiklinės dugnu, jie nepranyksta ir nepabąla. Paprastai bėrimas atsiranda apatinėje kūno pusėje – ant kojų, linkiuose, ant sėdmenų, liemens. Kai pradeda berti veidą, tai reiškia, kad infekcija labai išplito.

Specialistai ragina tėvus apmokyti didesnius vaikus, kad jie stebėtų savo kūną ir tuoj pat praneštų apie bet kokius pokyčius. Mat kartais meningokokinis bėrimas gali atsirasti net be temperatūros. Taip buvo atvejų, kai iš pradžių vaikas pradėjo viduriuoti ir tik tuomet išryškėjo meningokokui būdingas bėrimas. Jei tik kyla kokių nors įtarimų, būtina kuo skubiau kreiptis į medikus. Kaip minėta, šiuo metu yra meningokoko infekcijos pakilimas, taigi geriau būti pernelyg atsargiems nei pavėluoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)