Nustebino registratorės atsakymas

Viena vilnietė ant iš baseino grįžusio vaiko pado pastebėjo neaiškų darinį, pati nežino tiksliai, ką – grybelį ar karpas. Tad moteris nutarė iškart užsiregistruoti pas gydytoją dermatovenerologą.

„Antakalnio poliklinikoje, kuriai mes priklausome, dirba keturi dermatovenerologai. Ne vienas, o visi keturi. Bet užvakar sistemoje neradau nė vieno vizitui skirto laisvo laiko.

Kitą dieną vėl prisėdau prie Antakalnio poliklinikos elektroninės vidaus sistemos paieškoti laisvų „talonėlių“. Deja, jokio laiko vizitams pateikta internete nebuvo. Ne tai, kad rodytų, jog jau užimta viskas, bet išvis neatsiranda net dermatovenerologų gydytojų pavardės. Pamaniau, gal sistema „užlūžusi“?“, – pasakojo moteris.

Nusprendė į registratūrą paskambinti telefonu. Tai buvo rugsėjo 27-osios popietė.

„Iš registratorės sužinau, kad artimiausia diena, kada gali registruoti mano vaiką atvykimui pas dermatovenerologą, yra balandžio 19! Maniau, kažką ne taip išgirdau. Balandžio antrojoje pusėje? Rimtai?

Odos problemos yra ligos „čia ir dabar“: kai išberia, kai atsiranda kažkokia alergija ar karpos, ar dėmės, ar pleiskanojimas, tai operatyviai stengiesi patekti pas odos ligų gydytoją, kad tą problemą jam parodytum, pagal tuos matomus požymius ligą tiksliai identifikuotų ir kažkaip tai spręstų. Bet laukti septynis mėnesius, kad patektum pas gydytoją?

O dar nuolat visi aplink tauškia apie reformas medicinos srityje, apie trumpinamas eiles pas gydytojus, paslaugų prieinamumą. Gydytojai savo ruožtu nuolat skundžiasi, kad pacientai ateina su užleistomis problemomis, pakankamai nesirūpina savimi, vengia eiti pas gydytojus apskritai. Bet tai ką čia kalbėti, tarkim, nueiti profilaktiškai apgamų pasitikrinti, jei net su bėda reikia laukti ne mažiau septynių mėnesių“, – piktinosi vilnietė.

Poliklinikų gydytojos nepadėjo

Su eilėmis pas gydytojus dermatovenerologus susidūrė ir kitas vilnietis, kuriam nežinia, kodėl pradėjo pleiskanoti akių vokai, be to dar visai neseniai atsirado ir į egzemą panašus bėrimas.

Santaros klinikose atidarytas naujas Krūtų radiologinės diagnostikos poskyris

Vyras nuvyko pas poliklinikos dermatologę, kuri išrašė tepaliuką, bet jis visiškai nepadėjo. Bandė kreiptis ir į privačiai dirbančios dermatologės kabinetą. Iš ten irgi grįžo su vaistų receptais, bet nė vienas nepadėjo.

Taigi šeimos gydytoja patarė kreiptis į Santaros klinikų Dermatovenerologijos centrą. Esą ten geriausi specialistai, tad verta apsilankyti pas juos.

Bet, pabandęs užsiregistruoti, nustebo: eilės pas Santaros klinikų dermatovenerologus yra 4–5 mėnesiai.

Priežastys kelios

Antakalnio poliklinikos komunikacijos koordinatorė Rūta Vanagienė įvardijo kelias priežastis, kodėl pas gydytojus dermatovenerologus susidarė tokios eilės.

Rūta Vanagienė

„Paslaugas Antakalnio poliklinikoje renkasi ne tik mūsų poliklinikos pacientai, bet ir kitų įstaigų pacientai, kuriems reikalinga gydytojų dermatovenerologų paslauga. Todėl susidaro eilės ir pacientams paslaugos tenka laukti ilgiau. Šiuo metu eilė pas gydytoją dermatovenerologą viršija 150 dienų.

Antakalnio poliklinikoje iš viso įdarbinti 4 dermatologai, tačiau jų darbo krūviai yra skirtingi, o keli iš jų laikinai nedirba. Iš viso šiuo metu dirbančių gydytojų darbo krūvis sudaro 1,25 etato.

Poliklinika aktyviai plečia gydytojų dermatovenerologų komandą. Šiuo metu taip pat ieškome šios specialybės gydytojų. Iš viso į komandą galėtume priimti 4 specialistus. Darbo pasiūlymus galima rasti Antakalnio poliklinikos puslapyje.

Visgi, pastaruoju metu stebime tendenciją, kad dermatologijos specialistai noriau renkasi darbą privačiose ne tik gydymo, bet ir grožio paslaugas teikiančiose įstaigose, todėl pritraukti šiuos specialistus sudėtinga“, – atsakė R. Vanagienė.

Pašnekovė taip pat atkreipė dėmesį, kad dermatovenerologo paslaugoms nereikalingas šeimos gydytojo siuntimas. Jei pacientas yra draustas, jis gali kreiptis į bet kurią gydymo įstaigą, kuri yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa ir kurioje laukimo laikas pacientui yra priimtinas. Patikrinti laukimo eiles ir lengvai užsiregistruoti pacientai gali https://ipr.esveikata.lt sistemoje.

Situacija „stabiliai bloga“

VUL Santaros klinikų Dermatovenerologijos centro vadovas gydytojas Tadas Raudonis portalui „Delfi“ situaciją su eilėmis pavadino „stabiliai bloga“.

Tadas Raudonis

„Šiuo metu į mūsų centrą iš viso laukia patekti net 3 700 pacientų. Besikreipiančių pacientų srautas yra didžiulis. Per mėnesį suteikiame apie 2 000 konsultacijų (įskaitant ir pakartotinai besikreipiančius pacientus – o jų yra nemažai dėl reikalingo ilgalaikio lėtinių odos ligų gydymo ar stebėjimo po onkologinių susirgimų gydymo). Todėl esame priversti skirstyti pacientų srautus ir prioritetą teikti pacientams su sunkiomis odos būklėmis, piktybiniais susirgimais ar turintiems dermatovenerologo siuntimą į tretinio lygio įstaigą.

Apie 70 proc. srauto sudaro besikreipiantys dėl onkodermatologijos paslaugų (apgamai, įvairūs dariniai), dėl kitų priežasčių besiregistruojantys pacientai registruojami į kitas eiles, kurios yra gerokai trumpesnės ir juda greičiau. Visgi visi neskubūs atvejai dažnai yra priversti laukti keletą mėnesių. Manau, šiame kontekste nelabai išsiskiriame tarp kitų gydytojų specialistų tiek Santaros klinikose, tiek ir kitose Vilniaus poliklinikose.

Žinoma prie eilių prisideda ir rudens sezonas – itin suaktyvėja visos uždegiminės odos ligos (žvynelinė, aknė, atopinis dermatitas, seborėjinis dermatitas), žmonės vasarą pailsėję nori pradėti rūpintis daug metų kamuojančiomis kitomis odos būklėmis, dėl to turime ir išaugusį besikreipiančių pacientų skaičių“, – pastebėjo gydytojas T. Raudonis.

VUL SK Dermatovenerologijos centre šiuo metu dirba net 22 gydytojai dermatovenerologai. Kolektyvas, anot centro vadovo, palaipsniui plečiamas: „Šiemet prisijungė 3 gydytojai, per artimiausius kelis mėnesius laukiame dar 2 kolegų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)