Kelionė į gyvenimą – sraigtasparniu

Pasakodamas savo atėjimo į šį pasaulį istoriją Nikolajus dalinasi tėvų prisiminimais, nes pasak jų, tai galėtų būti dramatiško filmo scenarijaus epizodas. Vyro tėtis tuo metu dirbo tolimuosiuose Rusijos rytuose – visai šalia Japonijos.

„Mama nusprendė nuvažiuoti pasižiūrėti, kaip tėtis įsikūrė, kad apsispręstų, kur gyvens po mano gimimo. Susilaukti manęs bet kuriuo atveju ji planavo Vilniuje“, – pasakoja vyras.

Bet likimas iškrėtė nemalonų pokštą – septintą mėnesį nėščiai moteriai netikėtai prasidėjo sąrėmiai, o iki artimiausios ligoninės, galinčios priimti ir slaugyti neišnešiotukus buvo daugiau nei 500 kilometrų.

„Teko kviesti sraigtasparnį. Tai buvo rimtas iššūkis dar ir dėl to, kad visa Sovietų sąjunga šventė lapkričio 7-ąją. Kas gyveno tuo laikotarpiu, puikiai pamena, kad tą dieną rasti blaivių žmonių buvo sudėtinga užduotis. Bet sraigtasparnis vis tik atvyko ir mama iki ligoninės buvo skraidinama ir greitosios pagalbos automobiliu gabenama daugiau nei pusantros valandos“, – savo iššūkių pareikalavusią kelionę į gyvenimą pasakoja Nikolajus.

Nikolajus Anikejevas vaikystėje

Lapkričio 8-oji – jo gimimo diena. Nikolajų išgelbėjo tik tai, kad jis gimęs svėrė 150 gramų daugiau nei 2 kg, bet ir tai nesuteikė didelės vilties, kad vaikelis išgyvens – tais laikais toli nuo pažangiausių medicinos centrų nutolusiose ligoninėse negelbėdavo kūdikių, mažesnių nei 2 kg, be to, nebuvo nei tinkamų priemonių, nei medikamentų, kurie galėjo padėti tokiems mažiems kūdikiams išgyventi. Sunkiai auginant svorį, ligoninėje teko praleisti apie mėnesį, o tolimojoje Rusijoje dar kelis, kad kiek sustiprėjęs kūdikis ištvertų sunkią kelionę namo į Vilnių.

„Iki artimiausio oro uosto vėl buvau gabenamas sraigtasparniu, iš ten lėktuvu iki Chabarovsko, iš Chabarovsko į Maskvą, o iš Maskvos pagaliau namo – į Vilnių“.

Nikolajus Anikejevas vaikystėje

Gimimas anksčiau laiko nepraėjo be pasekmių – dėl silpnesnio regėjimo Nikolajus turi nešioti akinius. Laimei, tai tik vienintelė pasekmė, netrukdžiusi augant užsiimti įvairiomis veiklomis – nuo radiologų būrelio, turėjusio įtaką jo profesijos pasirinkimui (Nikolajus yra IT specialistas) iki plaukimo treniruočių, kurias dėl traumos teko nutraukti, bet įgyti įgūdžiai išliko.

Nikolajus Anikejevas vaikystėje su mama

Teko išgyventi tėvų patirtį

Šiandien Nikolajus turi šeimą ir yra laimingas trijų vaikų tėtis. Bet tai, ką kadaise išgyveno jo tėvai, deja, teko patirti ir jam. Jauniausio sūnaus Nikitos kelionė į šį pasaulį irgi buvo komplikuota, žmona beveik visą nėštumą sūnų bandė išsaugoti prižiūrima medikų ligoninėje. Tačiau išnešioti kūdikio iki 40 savaičių nepavyko, mažylis gimė vos 29 savaičių, 1420 gramų svorio ir 38 cm ūgio.

Pirmąsias 2 savaites mažylis buvo kritinės būklės: nekvėpavo, širdelė niekaip nenorėjo plakti, jo gyvybę palaikė tik aparatai ir medikamentai, vėliau dar pasigavo infekciją ir vėl teko kovoti už gyvybę.

„Vilties nuotaikas temdė ne tik komplikuotas sūnaus gimimas, bet ir tai, kad žmonos palatos draugei kūdikio išsaugoti nepavyko, o gimus Nikitai medikai patarė iš karto pasirūpinti jo krikštynomis – pirmosios 24 valandos buvo itin komplikuotos“, – sūnaus kovą su gyvenimu prisimena tėtis.

Nikita Anikejevas

Dabar šią istoriją primena neįkainojama dovana – medikai Tėčio dienos proga Nikolajui padovanojo sūnaus kojytės antspaudą, vos 3–4 cm dydžio, kurią pamačius kiekvieną sykį širdį suspaudžia dėkingumas ir džiaugsmas, primenantys trapios gyvybės kainą.

Nors neužilgo po gimimo buvo atlikta sudėtinga akių operacija, Nikolajaus sūnus, kaip ir jis pats, turi vienintelę tragišką gimimo istoriją persekiojančią patirtį – silpnaregystę. Tačiau jis yra įsitikinęs, kad tai šešerių metų sūnui tai yra smulkūs akmenėliai jo gyvenimo patirtyje ir nesutrukdys siekti svajonių. Nes jo paties svajonės šiandien jau tapo tikslu.

Lamanšas – tik pusiaukelė

Grįžimas į vaikystėje tobulintą plaukimą Nikolajui prasidėjo nuo maratono bėgimų, vėliau jis susidomėjo triatlonu ir net ruošėsi vienai sudėtingiausių Ironman trasų (3800 m plaukimas, 180 km dviračiu ir 42 km bėgimas), tačiau patyrė traumą ir gydytojas patarė užsiimti saugesniu sportu. O plaukimas ir yra laikomas viena saugiausių sporto šakų, kuriose traumos – itin retos.

Nikolajus Anikejevas

„Nusprendžiau savarankiškai pasiruošti 6,5 km plaukimui iš Azijos į Europą Bosforo sąsiauriu. Maniau, kad plaukiu visai neblogai, bet trenerė, su kuria dirbau, buvo net suglumusi nuo savamoksliškos mano plaukimo technikos. Ir kai po trijų mėnesių darbo ji pastebėjo progresą, pasakė, kad arba aš labai talentingas, arba ji labai gera trenerė“, – šypsosi vyras.

Apetitas kyla bevalgant, tad Nikolajus, kartu su darbo kolega ir dar dviem užsieniečiais pasiruošė ir perplaukė Gibraltaro sąsiaurį – 15 km distanciją iš Ispanijos į Maroką. Tad kitas žingsnis – plaukikų Everestu vadinamas Lamanšas, kurio ilgis tiesiojoje yra 34 km, bet dėl srovių ir potvynių distancija gali išsitęsti beveik dvigubai. Kol kas nė vienam lietuviui nepavyko įveikti klastingų šio sąsiaurio srovių.

Šiemet Nikolajus jėgas išbandys komandoje ir sąsiaurį bandys įveikti estafete kartu su iš Kubos kilusiu Prancūzijos piliečiu Nino Fraguela ir vilniete, atviro vandens plaukimo entuziaste Juneta Krylovaite. Vėliau jis ketina ruoštis solo plaukimui per Lamanšą, o jį sėkmingai įveikęs siekti trigubos karūnos – dar įveikti Catalina kanalą ir Manhatano plaukimą. O po to liks tik septynių kanalų iššūkis, kuriems įveikti užteks viso gyvenimo.

Juneta Krylovaite, Nino Fraguela, Nikolajus Anikejevas

Kviečia aukoti „Ankstukams

Plaukimas per Lamanšo sąsiaurį paskirtas kilniam tikslui – plaukikų komanda nutarė rinkti lėšas „Ankstukų“ paramos fondui ir Klaipėdos universiteto ligoninės naujagimių skyriui padovanoti taip reikalingą universalų inkubatorių neišnešiotiems kūdikiams. Šio inkubatoriaus kaina siekia 30 000 EUR, jo pagalba bus galima nepertraukiamai sekti svarbiausias naujagimio gyvybines funkcijas: širdies darbą, deguonies įsisavinimą, palaikyti kūno temperatūrą ir kitus svarbius rodiklius.

Nikolajus Anikejevas

Lietuvoje kasdien anksčiau laiko gimsta 3–4 kūdikiai. Apie anksčiau laiko gimusius kūdikius, jų šeimas, medicinos galimybes Lietuvoje iki paramos projekto „Ankstukai“ beveik nekalbėta. „Ankstukai“ padėjo šį itin jautrų klausimą pristatyti tūkstančiams Lietuvos žmonių. Visuomenės palaikymas ir finansinė parama paskatino pokyčius, kurie svarbūs visai ankstukų bendruomenei – kūdikiams, tėvams, medikams ir kiekvienam esančiam šalia. Drauge mes turime galimybę gerinti anksčiau laiko gimusių naujagimių medicininę priežiūrą, o augantis visuomenės supratimas ir palaikymas yra neįkainojamas kiekvieno ankstuko šeimai.

Padėkite ankstukams kovoti už gyvybę ir kokybišką gyvenimą aukodami:

Aukojimo paskirtis: LAMANŠAS

Banko sąskaita: LT747044060007982933

Bankas: AB SEB bankas

Banko kodas: 70440

SWIFT kodas: CBVILT2X

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją