Informuojama, kad per terminę dezinfekciją namų administratorių paskirtas daugiabučio namo vidaus inžinerinių ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojas turi ne tik sistemoje pakelti karšto vandens temperatūrą, bet ir dalyje butų pamatuoti vandens temperatūrą.

Anot VŠT Klientų komandos vadovo Lauryno Jakubausko, atliekant prevenciją būtinas ir gyventojų įsitraukimas. Ypač svarbu, kad gavę namų administratorių pranešimą apie konkrečiame daugiabutyje atliekamą dezinfekciją, gyventojai 5 minutėms atsuktų karšto vandens čiaupus ir leistų vandeniui nubėgti.

„Žinome, kad kai kurie gyventojai galvoja, jog 5 minutes tekantis karštas vanduo gerokai patuštins kišenes. Toks požiūris klaidingas. Vandens tekėjimo greitis iš čiaupo priklauso nuo įvairių aplinkybių, pavyzdžiui, vandens slėgis konkrečiame name, čiaupo skersmuo ir t. t. Tačiau apibendrintai ir skaičiuojant vidurkį galima būtų teigti, kad vandens tekėjimo greitis yra maždaug 8–12 litrų per minutę. Vadinasi, per 5 minutes iš čiaupo ištekės apie 40–60 litrų karšto vandens, arba 0,04-0,06 kubo. Jei karšto vandens kubinio metro kaina yra 5,88 euro, tai gyventojas išleis vos 0,26–0,38 euro“, – sakė L. Jakubauskas.

Specialistai akcentuoja ir tai, kad po terminės dezinfekcijos gyventojams rekomenduojama nuimti dušų, čiaupų galvutes, mechaniškai nuvalyti nuosėdas ir pamerkti į specialią dušo galvutėms dezinfekuoti skirtą priemonę.

Primenama, kad legionella bakterijos dauginasi +20-50 laipsnių temperatūros vandenyje, o žūsta, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių. Siekiant užkirsti kelią pavojingos bakterijos plitimui, kuri sukelia ūminę infekciją, du kartus per šildymo sezoną namų administratoriai privalo pastatuose atlikti terminę dezinfekciją, kitaip dar vadinamą termošoku. Tokios dezinfekcijos metu karšto vandens sistemose temperatūra pakeliama mažiausiai iki 66 laipsnių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją