Pirmasis apie šį protrūkį paskelbė portalas LRT.lt.

Dalis vaikų pateko į ligonines

Susirgę vaikai lankė skirtingas darželio grupes.

„Pirmosios infekcijos apraiškos buvo iš 7 grupių. Tai buvo antradienį po pietų“, – prisiminė vaikų lopšelio-darželio vadovė.

Direktorės žiniomis, 7 vaikai dėl simptomų gydyti Vilkaviškio ligoninės Vaikų ligų skyriuje ir 1 – Marijampolės ligoninėje. Tiesa, Vilkaviškio ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja Kristina Kubilienė portalui „Delfi“ sakė, kad iš viso ligoninėje gydyti 9 šio darželio auklėtiniai: 7 į ligoninę pateko antradienį, dar 2 – mergaitė ir berniukas – trečiadienį. Visi vaikai jau išleisti namo.

Asociatyvioji nuotr.

V. Šaukščiuvienė pasakojo, kad vaikams įtariamas norovirusas.

„Tai patvirtinančio dokumento kol kas neturime. Lyg jį planuojama atsiųsti rytoj arba kitos savaitės pradžioje. Bet aš pati asmeniškai bendravau su gydytoja, kuri gydė į Vilkaviškio ligoninę patekusius vaikučius. Būtent ji konstatavo, kad tai yra ūmaus gastrito diagnozė ir greičiausiai – norovirusas. Visi vaikučiai, kurie pateko į ligoninę, jau išleisti ir jaučiasi gerai“, – teigė direktorė.

Apie protrūkį lopšelio-darželio vadovybė pranešė Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC). Tai trečiadienį portalui „Delfi“ patvirtino ir NVSC Visuomenės informavimo specialistė Vilda Bajorūnienė.

Įstaigai NVSC specialistai nurodė atlikti dezinfekciją.

„Buvo išnešti ir plaunami visi minkšti žaislai, kilimai. Darželis buvo dezinfekuotas su kvarcinėmis lempomis, dezinfekciniais skysčiais pagal specialistų rekomendacijas. Vakar NVSC buvo atvykę į darželį, perėjo per visas patalpas“, – sakė V. Šaukščiuvienė.

Atkreipė dėmesį į neatsakingą tėvų požiūrį

Vilkaviškio ligoninės Vaikų ligų skyriaus vadovė K. Kubilienė džiaugėsi, kad pas juos patekę vaikai pakankamai lengvai ir greitai sveiko.

„Infekcija pasireiškė tik vėmimu. Gal tik vienas iš 9 vaikų pakraščiavo ir paviduriavo. Visi kiti tik vėmė, be temperatūros, nesituštino, neviduriavo. Atrodė, tik pradedi lašinti lašinę, už valandos–dviejų visiškai atsistato, kaip nieko nebuvo“, – pasakojo gydytoja.

K. Kubilienė linkusi manyti, kad pasireiškusius simptomus sukėlė norovirusas, juolab, kad pastarąsias kelias savaites juo susirgdavo vaikai tiek viename Vilkaviškio darželyje, tiek kitame. Ligos eiga buvo labai panaši: „Būdavo taip, kad vieną dieną vaikas pavemia, o kitą dieną – visiškai sveikas, kaip niekur nieko ir, aišku, keliauja vėl į darželį, nors mes visada sakome tėvams, kad jokiu būdu dar nevestų vaiko bent 5–7 dienas, net jei ir nėra jokių simptomų. Bet tokie vaikai vis tiek eina į darželius. Jie yra užkratūs aplinkai. Jeigu vieną dieną pavėmė, kitą dieną vis tiek vaikui reikia globos, priežiūros, pasekti, gal jis kitą dieną blogai jausis“.

Pasak, pašnekovės, būtent neatsakingas tėvų požiūris, kuomet vaikus, kurie sunegalavo, skubama vesti į darželį, ir lėmė tokį „sprogimą“. Juk virusas bent keletą dienų išlieka gyvybingas.

Nors simptomai panašūs į noroviruso, gydytoja sakė, kad galima ir maisto toksikoinfekcija, nes susirgo daug vaikų vienu metu.

„Vis dėlto, maisto toksikoinfekcija paprastai praeina su labai aukšta temperatūra ir sunkia vaikų būkle – jie iš karto vemia ir viduriuoja. Taigi, klinikinis vaizdas – truputį kitoks. O norovirusui labiau būdingas vėmimas negu viduriavimas ir ūmi, staigi pradžia. Tada irgi tikrai būna protrūkiai kolektyvuose“, – palygino gydytoja K. Kubilienė.

Gydytoja priminė, kad, jeigu vaikui pasireiškė žarnyno infekcija, labai svarbu laikytis rankų higienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją