Vasarį knygynuose pasirodysiančios knygos, kurioje turbūt pirmą kartą taip atvirai kalbama apie jogos žalą – nuo nugaros traumų iki insulto, autorius Williamas J Broadas teigia, jog ši dvasios ir kūno mankšta gali pražudyti.

Knygoje „The Science of Yoga: The Risks and the Rewards“ („Jogos mokslas: pavojai ir nauda“) aptariami medicininių tyrimų rezultatai ir įspūdžiai tų, kuriems joga pridarė bėdų.

„New York Times“ leidinyje pristatydamas knygą, jos autorius prisiminė susitikimą su jogu Glennu Blacku.

G. Blackas, jogos mokęs daugiau nei 40 metų, prisipažino, jog, jo galva, „didžioji dalis jogą praktikuojančių žmonių turėtų jos atsisakyti“.

Vyrui neseniai buvo atlikta sudėtinga nugaros operacija – gydytojams teko taisyti per dešimtis metų jogos padarytą žalą.

Jogos guru W. J Broadui sakė savo akimis matęs, kaip žmonėms, bandantiems atlikti žemyn žiūrinčio šuns pozą, plyšta Achilo sausgyslės, o atliekant kitus sudėtingus judesius tiesiog lūžta šonkauliai. Pažįsta jis ir jogos mokytojų, nebegalinčių pajudinti klubų ar dėl nugaros problemų priverstų mokyti gulomis.

Pačią skaudžiausią istoriją papasakojo 28 metų moteris, kuri, bedarydama tiltelio asaną, patyrė smarkų insultą. Moters istoriją užrašė Willibaldas Nagleris iš Kornelio universiteto medicinos koledžo ir išleido 1973 metais.

Insultas jauną moterį ištiko smarkiai pertempus kaklą. Dvejus metus ji iš naujo mokėsi vaikščioti, tačiau regėjimų ir rankų valdymo problemų jai išspręsti nebepavyks niekada. Baisiausia, jog ji nėra vienintelė dėl jogos patyrusį smegenų traumą.

W.Naglerio užrašyta istorija buvo pirmasis įspėjimas apie jogos keliamą pavojų. Nuo to laiko ne kartą bandyta aiškiai įvardyti šios mankštos trūkumus. „New York Times“ prieš kelerius metus išsiaiškino, jog Bikramo joga, kurios pratimai atliekami 40 laipsnių temperatūroje ir esant tik 40 proc. oro drėgnumui, gali būti žalinga raumenims.

Knygoje taip pat teigiama, kad dažniausiai per jogos treniruotes žmonės patiria nugaros, kelių, pečių ir kaklo traumų.

Terapeutas Timothy McCallas, dirbantis „Yoga Journal“, knygos autoriui sakė, jog daugumai žmonių per jogos treniruotes griežtai draudžiama stovėti ant galvos. Stovint ant galvos atsiranda rizika užspausti nervus, paskatinti artrito atsiradimą ar netgi plyšti akių tinklainei.
2001 metais Amerikoje jogą praktikavo 4 mln. žmonių, o 2011 metais šis skaičius pasiekė net 20 mln.

G. Blackas įsitikinęs, jog iš tikrųjų joga skirtas fiziškai pasirengusiems žmonėms, jokiais būdais ne visiems norintiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)