Jau po savaitės šis produktas tiek iš parduotuvių lentynų, tiek iš elektroninės prekybos buvo išimtas. Visgi kyla pavojus, kad kai kurie jį galėjo nusipirkti. Negana to, tokį actą nuolat galima rasti kituose internetiniuose puslapiuose.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba pradėjo tyrimą dėl mirtinai pavojingo acto atsiradimo prie maisto prekių. Mat nuo 2015 metų, pagal Lietuvos higienos normos reikalavimus, mažmeninės prekybos parduotuvių maisto skyriuose gali būti parduodamas ne didesnės kaip 9 proc. koncentracijos acto rūgšties vandeninis tirpalas.

Pasak Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) gydytojos toksikologės Gabijos Mikulevičienės, šio acto prekiavimu šalia maisto prekių uždrausta tikrai neatsitiktinai. Mat pavojus – iš tiesų mirtinas.

Actas

„Jei paprasto acto gurkštelėjus jausmas lyg suvalgius aštriųjų pipirų, degina burną ir stemplę, gali pakilti rūgštys, tai šio uždrausto acto pavojus labai didelis. Acto esenciją uždrausta pardavinėti dėl to, kad per metus Lietuvoje būdavo net keli mirtini apsinuojimai“, – sakė pašnekovė.

Jo pranašumo, lyginant su mažos koncentracijos actu, pasak gydytojos, iš esmės nėra. Tačiau šį koncentratą žmonės naudodavo praskiedžiant ir taip pasidarant daugiau produkto. Visgi rizika yra didesnė nei nauda.

G. Mikulevičienė pasakoja, kad acto žmonės atsigeria dažnai netyčia, ypač velykiniu laikotarpiu, kai su actu dažomi kiaušiniai. O kai kurie tiesiog nepagalvoja ir nori jo paragauti.

„Nepaisant to, kad acto esencija nepardavinėjama, prieš porą metų turėjome vieną labai rimtą atvejį, susijusį su šia medžiaga. Acto esencija sukelia virškinamojo trakto nudegimą, bet dar blogiau yra tai, kad actas patenka į kraujotaką, o tai yra rūgštis“, – pasakojo pašnekovė.

Mūsų organizmas, pasak gydytojos, visą laiką stengiasi išlaikyti pH balansą.

„Jei balanso nebėra, prasideda traukuliai, širdies sustojimas ir kiti simptomai. Šiaip rūgštį organizmas gali pašalinti, bet štai acto rūgštis patenka į kraujotaką ir organizmas jos neatpažįsta kaip svetimos“, – sakė G. Mikulevičienė.

Gabija Mikulevičienė

Be to, ši rūgštis pakenkia eritrocitams, tai yra raudoniesiems kraujo kūneliams, jie nebegali atnešti deguonies. Suyrę eritrocitai šalinasi per inkstus, bet dėl per didelio kiekio inkstai užsikiša, eritrocitai nebepašalinami, nebepašalinamos ir kitos nereikalingos medžiagos.

Jokiu būdu neperpilkite pavojingų medžiagų

Gydytoja pasakoja, kad žmonės labai dažnai apsinuodija buitinės chemijos medžiagomis. Dažniausiai taip nutinka tada, kai sumaišomos pakuotės.

„Cheminių produktų perpylimas į kitas pakuotes yra labai pavojingas, tai mūsų toksikologų „žanro klaisika“. Apsinuodijimai yra labai sunkūs, neretai net mirtini, o jei ne mirtini, gali baigtis didžiulėmis komplikacijomis“, – sakė G. Mikulevičienė.

Pašnekovė prisimena vieną istoriją su vyru, kai nelaimė įvyko dėl perpiltos buitinės chemijos.

„Vienas mūsų pacientas nusipirko tualeto valiklį iš perpardavinėtojo. Kadangi talpa buvo didelė, valiklį perpylė į mažesnį buteliuką. Vėliau, kai žmona buteliukus norėjo išvežti iš sodybos į kitus namus, sudėjo juos ant laiptų. Vyras pagalvojo, kad ten jo mėgstamas gėrimas, atsisuko ir atsigėrė. Jam išdegė burna, gerklė, stemplė, skrandis. Tai labai skausminga, skrandis gali prakiurti. Be to, prasideda randėjimas, žmogus nebegali valgyti, reikia praplėsti stemplę. Kasmet tokių atvejų turime bent kelis“, – kalbėjo G. Mikulevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)