Dauguma moterų ne vienus metus gali nė nežinoti, kad serga šia onkologine liga. Kasmet nemalonią diagnozę mūsų šalyje išgirsta daugiau nei 500 jaunų moterų, deja, kas antra iš jų miršta. Vėžio būtų galima išvengti, reguliariai atliekant citologinį gimdos kaklelio tyrimą.

Išsitiria pusė šalies moterų

Pasaulyje gimdos kaklelio vėžys pagal sergamumą užima antrą vietą po krūties vėžio, Europoje – ketvirtą. Nors Lietuvoje kasmet išaiškinama apie pusę tūkstančio naujų vėžio atvejų, pagal sergamumą ir mirtingumą mūsų šalis yra viena pirmaujančių ES – Lietuvą pagal šiuos rodiklius lenkia tik Rumunija ir Bulgarija.


„Gimdos kaklelio vėžys yra jaunų moterų liga. Dažniausiai ja suserga 45-erių nesulaukusios moterys. Ši vėžio rūšis vystosi labai lėtai, įvairių autorių duomenimis, nuo pirmų ikivėžinių pakitimų iki vėžio pasireiškimo gali praeiti net 25 metai, todėl labai svarbu reguliariai tikrintis. Kuo anksčiau nustatoma liga, tuo didesnė tikimybė pasveikti“, – pabrėžė Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Konsultacinės poliklinikos skyriaus vedėja gydytoja akušerė-ginekologė Daiva Kanopienė.


Lietuvoje nuo 2004 m. veikia Nacionalinė gimdos kaklelio vėžio patik­ros programa, kurios tikslas – sumažinti sergamumą ir mirtingumą nuo šios onkologinės ligos. Visos moterys nuo 25 iki 60 metų kas trejus metus gali nemokamai atlikti citologinį gimdos kaklelio tyrimą. „Moterys nėra aktyvios programos dalyvės – išsitiria tik pusė šalies moterų. Dauguma jų nėra pakankamai informuotos apie šią programą“, – apgailestavo gydytoja akušerė-ginekologė.


Citologinis gimdos kaklelio tyrimas parodo, ar nėra pakitusių ląstelių, kurios vėliau gali išsivystyti į vėžį. Sutrumpintai šis tyrimas vadinamas PAP testu arba PAP tepinėliu. Nors tyrimas pagal valstybinę profilaktinę programą moterims finansuojamas kartą per trejus metus, patariama jį atlikti kasmet. Moterys dėl jo turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. D.Kanopienės manymu, didelės eilės dėl PAP testo poliklinikose neturėtų susidaryti – įprastinio apsilankymo pas ginekologą metu moterims dažnai pasiūloma išsitirti ir dėl gimdos kaklelio vėžio.


Gresia daugumai moterų


Ligos pradžioje moteris gali nejausti jokių negalavimų ir infekcijos požymių. Kraujingos išskyros po lytinių santykių ar mėnesinių ciklo viduryje rodo, kad liga jau yra pažengusi. „Citologinis gimdos kaklelio tyrimas kol kas yra efektyviausias būdas nustatyti gimdos kaklelio ikivėžinius pokyčius ir juos nustačius atitinkamai gydyti“, – pabrėžė gydytoja akušerė-ginekologė D. Kanopienė.


Įrodyta, kad gimdos kaklelio vėžį dažniausiai sukelia žmogaus papilomos virusas (ŽPV), perduodamas lytiniu būdu. ŽPV virusu yra užsikrėtusios iki 80 proc. lytiškai aktyvių moterų. Juo moterys dažniausiai užsikrečia būdamos 20–30 metų. „Laimei, kad ne visos moterys, užsikrėtusios šiuo virusu, suserga gimdos kaklelio vėžiu – dažniausiai virusą susilpnina organizmo imunitetas“, – teigė pašnekovė.


Riziką susirgti gimdos kaklelio vėžiu didina ne tik viruso tipas ar jo agresyvumas, bet ir pačios moters imuninės sistemos būklė. Anksti lytinį gyvenimą pradėjusios ar daug lytinių partnerių pakeitusios, patyrusios daugiau nei penkis nėštumus ir gimdymus bei ilgai (daugiau nei 10 m.) hormonines kontraceptines priemones vartojusios moterys taip pat turi didesnę tikimybę susirgti.

Galima susirgti pakartotinai


Ikivėžinius gimdos kaklelio pokyčius gali sunaikinti paties organizmo imuninė sistema, tačiau kartais prireikia ir rimtesnio gydymo. Tam naudojamas nušaldymas, prideginimas elektros kilpa arba lazerio chirurgija. Operacija nėra sudėtinga – ji atliekama dienos chirurgijos sąlygomis, ir gimdos kaklelio vėžio grėsmės nelieka.


„Kartą pašalinus gimdos kaklelio ikivėžinius pokyčius, deja, liga gali pasikartoti ir ateityje. Prieš šią infekciją ilgalaikis imunitetas nesusidaro. Moteris vėl gali užsikrėsti tuo pačiu ar kito tipo ŽPV virusu, iš viso jų žinoma daugiau nei 150“, – apgailestavo akušerė-ginekologė D.Kanopienė.


Moterys, kurioms buvo nustatyti ir išgydyti gimdos kaklelio ikivėžiniai pokyčiai, ateityje ir toliau turėtų reguliariai tikrintis pas ginekologą. Kasmet sausio pabaigoje minima Europos gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitė, kuria ir siekiama atkreipti moterų dėmesį į šią ligą bei paskatinti jas profilaktiškai atlikti PAP testą.