Pasak ministro, stacionare šiuo metu gydomi 147 pacientai, reanimacijoje 17, visiems jiems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija. Dar 42 gydomi ne reanimacijoje, jiems taikoma deguonies terapija. Plaučių ventiliacijos aparatų užimtumas šiuo metu yra 5,4 proc.

Higienos pasą turėjo tik vienai lovai

Kaip kalbėjo A. Veryga, šio savaitgalio žinios apie užkrato židinius Klaipėdos hospise tikrai neraminančios.

„Paskutinė informacija, kurią turime iš Klaipėdos hospiso, yra, manau, mažų mažiausiai skandalinga. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai išsiaiškino, kad ši įstaiga higienos pasą turėjo tik vienai hospiso lovai. Iš tiesų ten buvo 38 vietos, deja, iš jų didžioji dalis pacientų yra užsikrėtę. Jei visa ta situacija teisinga, tai, manau, bus ir tam tikrų asmenų atsakomybės klausimas“, – kalbėjo ministras.


Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė spaudos konferencijoje sakė, kad Klaipėdoje susiklosčiusi situacija yra tikrai „liūdna“.

Pasak R. Lingienės, praėjusį ketvirtadienį NVSC gavo pranešimą apie susirgusį Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos darbuotoją, kuris dirba ir Klaipėdos hospise. Penktadienį buvo atlikti tyrimai 24 hospiso darbuotojams ir 38 pacientams. Iš viso susirgo 11 hospiso darbuotojų ir 33 pacientai, vienas iš jų mirė.

Sekmadienį dar kartą buvo atliktas hospiso patikrinimas.

„Ši įstaiga neteikia nustatyta tvarka informacijos apie susirgusius ar mirusius asmenis, apie mirusį asmenį praėjus daugiau nei parai NVSC informacijos neturi. Paaiškėjo, kad šio hospiso darbuotojai teikia paslaugas ir namuose esantiems pacientams. Neatmestina, kad tiek užsikrėtusių, tiek sąlytį turėjusių asmenų bus daugiau“, – kalbėjo R. Lingienė.

Rolanda Lingienė

Kaip sakė ministras, neatmetama galimybė dėl Klaipėdos hospiso kreiptis ir į teisėsaugą. Vis dėlto tai bus svarstoma po to, kai ši situacija bus aiškiai ištirta.

„Iš to, ką dabar matome, panašu, kad gali būti pagrindas kreiptis į teisėsaugą. Jei viskas yra taip, jei informacija, kurią mes gavome iš situaciją vertinusių specialistų, teisinga, tai iš tikrųjų yra kriminalas. Jei žmonės taip neatsakingai elgėsi“, – kalbėjo A. Veryga.

A. Verygos kritikos dėl galimai nusikalstamos veikos apraiškos sulaukusi hospiso vadovė nuo išsamesnių komentarų susilaiko. Medikė neslepia, kad taip ji elgiasi patarta advokato.

„Patarta savo advokato, neteiksiu paaiškinimų, kurie galėtų būti panaudoti ir galimame ikiteisminiame tyrime, ir galėtų suklaidinti visuomenę. Artimiausiu laiku bus pateikti dokumentai, kurie tam įgaliotoms institucijoms leis nuspręsti, ar įstaigos veikloje yra trūkumų, ir kas atsakingas dėl galimų trūkumų", - nurodo R. Dagienė.

Nerimą kelia „Vilnika“

Taip pat ministras kalbėjo apie situaciją Nemenčinėje, kurioje visą savaitgalį vyko intensyvus testavimas – buvo tikrinami ir įstaigų darbuotojai, ir visi Nemenčinės gyventojai. Be to, buvo panaudoti ir greitieji testai.

„Nors dar neturime aiškių susiformavusių rekomendacijų dėl šių testų, manau, kad privalome pradėti praktiškai aiškintis, koks yra imunitetas. Labiausiai nerimą keliantis skaičius tas, kad UAB „Vilnikoje“ yra užsikrėtę 84 asmenys iš 285 darbuotojų. Tai galime vertinti kaip pagrindinį ligos židinį“, – sakė A. Veryga.

2 koronaviruso atvejai, pasak ministro, nustatyti ir „Senevitoje“, 1 atvejis – Nemenčinės palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje.

Kol kas apie Nemenčinės izoliacijos švelninimą ar griežtinimą nesvarstoma. Taip pat kol kas nesvarstoma, ar bus kokie nors ribojimai motinos dienos savaitgalį.

Dauguma įmonių laikėsi rekomendacijų

Savaitgalį buvo intensyviai stebima visa šalies situacija, kai sušvelninus karantino sąlygas kai kurios parduotuvės vėl galėjo atnaujinti savo veiklą. Kaip sakė SAM vadovas, buvo patikrinta 791 prekybos ir paslaugų teikimo įmonė. 8 proc. iš jų nustatyta pažeidimų.

„Tie pažeidimai patys įvairiausi, tiek susiję su tuo, kad priėjimo vietose nebuvo pateikta rekomendacija nesilankyti rizikos grupės asmenims, tiek užfiksuota draudžiama prekyba turgavietėse. Taip pat buvo nustatyta, kad ne visiems darbuotojams tik atvykus į darbą buvo matuojama kūno temperatūra, nebuvo sužymėtos vietos laukiantiems eilėje. Santūriai vertinant, savaitgalis praėjo ramiai, ir absoliuti dauguma laikėsi rekomendacijų bei reikalavimų“, – sakė A. Veryga.

Bus siūloma pratęsti karantiną

A. Veryga sakė, kad šią savaitę Vyriausybei bus siūloma karantiną pratęsti dar dviem savaitėms. Jis taip pat pakomentavo Nemenčinės situaciją.

„Kol nėra priimta, negaliu pasakyti, kaip bus. Bet tikrai bus siūloma karantiną pratęsti ir bent savaitei – Nemenčinėje esančius apribojimus, kol bus gauti detalūs tyrimų rezultatai, ar tai – lokalus židinys, ar židinių daugiau. Dėl šalies karantino sąlygų – net jo ir neatšaukus, neatšaukus priemonių, kurios galioja dėl renginių organizavimo, atstumo laikymosi, apsaugos priemonių naudojimo, galima tam tikras švelnesnes sąlygas priimti ir jos, be abejo, bus svarstomos. Jei tokie sprendimai būtų priimti, jie turėtų įsigalioti kitą savaitę“, – sakė A. Veryga.

Ministro paklausus, ar galima įvardyti skaičius, kurie leistų karantiną sušvelninti arba, atvirkščiai, sugriežtinti, A. Veryga atsakė, kad to padaryti negalima.

„Šio savaitgalio situacija su keliais židiniais, Nemenčine ar hospisu Klaipėdoje dar nereiškia, kad visa Lietuva nesilaiko karantino reguliavimo taisyklių. Net tas skaičius, kuris atsiranda dėl to, kad nustatoma daug atvejų židiniuose, nėra priežastis visai Lietuvai įvesti suvaržymų. Tikrai negalima pasakyti vieno skaičiaus, kuris būtų kaip absoliutus rodiklis. Visada žiūrima į situaciją kaip į kompleksą“, – sakė ministras.

Veryga: Velykų egzaminas išlaikytas, bet negalime atsipalaiduoti

Iš 100 ištirtų mėginių, pasak ministro, teigiamų atvejų procentas smarkiai nedidėja ir išlieka apie vieną procentą.

„Vertinant tuos duomenis, galima sakyti, kad Velykų egzaminas savotiškai išlaikytas. Aišku, atmetus tuos židinius. Tikrai neatmestina, kad tų židinių gali atsirasti ir daugiau. Tai nereiškia, kad mes galime atsipalaiduoti“, – kalbėjo ministras.

Balandžio 20 d., 8.00 val., duomenimis:

  • Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų – 1326.
  • Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų – 28.
  • Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius – 36.
  • Pasveikusiųjų skaičius – 242.
  • Per vakar dieną ištirta – 2310.
  • Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso – 66352.
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (672)