Gydytojų teigimu, dėl įbrėžimų ant odos po skutimo ar pešiojimo greičiau patenka infekcija, informuoja BBC. Be to, medikų teigimu, šalinantys gaktos plaukus įprastai yra seksualiai aktyvesni.

Lytiniu būdu plintančiomis ligomis užsikrečiama per seksą be prezervatyvo ar genitalijų kontaktą.

Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 7 500 suaugusių amerikiečių, buvo aprašytas žurnale „Sexually Transmitted Infections“.

Kalifornijos universiteto medikų teigimu, dvi dažniausios priežastys, kodėl užsikrečiama lytiniu būdu plintančiomis ligomis, – mikro įbrėžimai odoje po plaukų nuo gaktos šalinimo didina venerinių ligų riziką, be to, šalinantys gaktos plaukus žmonės labiau linkę į rizikingą seksualinį elgesį, turi daugiau seksualinių partnerių.

Įbrėžimai

Pasirodo, vyrai gaktos plaukai dažniausiai šalina elektriniu skustuvu, rankiniais skutimosi peiliukais dažniausiai naudojasi moterys.

Kas penktas vyras ir kas penkta moteris trumpino gaktos plaukus žirklėmis.

Tyrėjų teigimu, vargu ar žmonės dalinasi skutimosi įrankiais, nes dažniausių venerinių ligų bakterijų ant skurimo prietaisų nebuvo rasta.

Medikai pataria rečiau šalinti plaukus nuo gaktos arba palaukti, kol sugis įbrėžimai ant odos ir tik tada mylėtis.

Beveik trečdalis respondentų sakė, kad yra šalinę plaukus nuo gaktos, 84 proc. moterų ir 66 proc. vyrų teigė praeityje yra skutę, kirpę ar šalinę vašku plaukus nuo gaktos.

Tarp šalinančių gaktos plaukus 17 proc. vadino save ekstremaliais šalintojais – jie šalina visus plaukus nuo gaktos mažiausiai kartą per mėnesį, 22 proc. sakė darantys tai dažnai, t. y. skutantys kasdien ar kartą per savaitę.

Tyrimas parodė, kad bet koks gaktos plaukų šalinimo būdas didina lytiniu būdu plintančias ligas, o kuo dažniau skutama, tuo didesnė rizika.

Skutantiems dažniausiai būtent dėl odos kontakto su oda dažniausiai buvo 3–4 kartus didesnė lytinių organų pūslelinės ir žmogaus papilomos viruso rizika.

Tiesa, tiems, kas šalina gaktos plaukus, mažesnė tikimybė užsikrėsti utėlėmis.

Kokiomis lytiniu būdu plintančiomis ligomis užsikrečiama?

Dažnai užsikrečiama gonorėja, lytinių organų pūslelinė, sifilis ir genitalijų karpos. Dažniausiai per seksą be apsaugos priemonių užsikrečiama chlamidijomis.

Venerinėmis ligomis dažniausiai užsikrečia heteroseksualūs vyrai iki 25 m. amžiaus ir homoseksualūs vyrai.

Dauguma venerinių ligų yra iš gydomos, ypač jei gydymas pradedamas nedelsiant.

Kaip sumažinti riziką?

Visada naudokite prezervatyvą. Tikrinkitės pas gydytojus, o jei sergate lytiniu būdu plintančia liga, pasakykite apie tai partneriui, kad būtų išvengta infekcijos plitimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)