Praėjusiais metais Panevėžio apskrityje dažniausiai pasitaikanti patikslinta bakterinė žarnyno infekcija buvo salmoneliozė.

Centro duomenimis, 2011 metais Panevėžio apskrityje sergamumas salmonelioze siekė 9,4 atvejo/10 000 gyventojų (užregistruoti 251 salmoneliozės susirgimai), o Lietuvoje - 6,3 atvejo/10 000 gyventojų.

Net 2 kartus didesnis nei Lietuvos sergamumo salmonelioze rodiklis registruotas Panevėžio mieste (12,7 atvejo/10 000 gyventojų). Rokiškio ir Panevėžio rajonuose sergamumas šia liga taip pat viršijo šalies rodiklius (atitinkamai 10,4 ir 9,8 atvejo/10 000 gyventojų).

Salmoneliozė yra ūmi infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Ligą sukeliantys mikroorganizmai (salmonelės) gausiai dauginasi skystuose, drėgnuose produktuose 20°C - 40°C temperatūroje, tačiau 80°C temperatūroje žūva per 10 minučių. Jei temperatūra nesiekia 6°C, bakterijos maisto produktuose išlieka gyvybingos keletą mėnesių. Sergantis žmogus ar bakterijų nešiotojas gali platinti užkratą, nesilaikydamas asmens higienos įgūdžių, netinkamai termiškai apdorodamas ar ruošdamas maistą. Naminiai gyvuliai gali užsikrėsti, jei suėda sergančius graužikus. Vištos, užsikrėtusios salmonelėmis, gali jomis užkrėsti ir kiaušinius.

Remiantis praėjusių metų epidemiologinių tyrimų duomenimis nustatyta, kad pusė Panevėžio apskrities gyventojų susirgusiųjų salmonelioze užsikrėtė nuo vištų kiaušinių (50 proc.), kita dalis - nuo vištienos produktų (20 proc.).

Salmonelioze susergama po 12 - 72 valandų, suvalgius salmonelėmis užteršto produkto. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Salmoneliozė prasideda ūmiai, pykinimu, pilvo skausmais, krečia šaltis, pakyla temperatūra, skauda galvą.

Liga paprastai trunka 4 - 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Centro specialistai pataria ypač atkreipti dėmesį į kiaušinių vartojimą ir laikymą. Perkant kiaušinius, būtina atkreipti dėmesį į jų realizavimo datą. Kiaušinius rekomenduojama laikyti uždaroje talpoje, kad nesiliestų su kitu maistu. Ant žalio kiaušinio lukšto yra natūrali apsauginė plėvelė, kuri saugo kiaušinį nuo salmonelių patekimo. Siekiant išsaugoti apsauginį sluoksnį, kiaušinius būtina nuplauti tik prieš naudojimą. Rekomenduojama virti kiaušinius taip, kad trynys būtų kietas.

Gaminant maistą reikia nepamiršti maisto ruošimo taisyklių: ant tos pačios lentelės nepjaustyti virtų, paruoštų valgyti ir dar termiškai neapdorotų produktų. Kruopščiai nuplauti pjaustymo lentas, įrankius po sąlyčio su žalia mėsa, daržovėmis. Asmenims, ruošiantiems maistą, labai svarbu laikytis asmens higienos: visada nusiplauti rankas prieš maisto gamybą, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa bei pasinaudojus tualetu.

Taip pat svarbu tinkamai prižiūrėti namų augintinius: kruopščiai plauti rankas po kontakto su gyvūnais, neleisti augintiniams laisvai keliauti po namus, švariai nuplauti aplinkos paviršius, kurie turėjo sąlytį su gyvūnais.