Škotijos gyventoja Robin Cairney pirmą kartą suprato, kad turi problemų su sveikata, kai apalpo per gimnastikos pamoką. Mergina buvo skubiai nugabenta į ligoninę.

Medikai jai diagnozavo retą širdies ligą — aortos stenozę. Kitaip tariant, didžiausia merginos organizmo arterija susiaurėjo ir kraujas pradėjo tekėti atgal į jos širdį. Šia širdies liga serga apie du procentai gyventojų. Galimi aortos stenozės simptomai — skausmai krūtinės ląstos srityje, oro stygius, galvos svaigimas ir alpimas.

Kadangi būklė buvo sunki ir merginos gyvybei grėsė pavojus, medikai gyvūnų mylėtojai pasiūlė jos širdies vožtuvą pakeisti kiaulės vožtuvu. Pastarasis R. Cairney turėtų tarnauti apie porą dešimtmečių.

Operacija sėkmingai atlikta 2009 metų birželį Klaidbanko miesto ligoninėje. Po jos merginai aštuonis mėnesius buvo taikoma reabilitacijos programa. Pradėjusi nuo lėtų pasivaikščiojimų, R. Cairney netrukus ėmė palengva bėgioti, o vėliau grįžo prie gimnastikos.

Ji prisimena: „Išgirdus diagnozę mane ištiko šokas. Dar didesnis šokas buvo tuomet, kai sužinojau, kad mano vožtuvas bus pakeistas kiaulės vožtuvu. Esu vegetarė, todėl man tai nebuvo lengvas pasirinkimas. Vis dėlto teko rinktis tarp gyvenimo ir mirties“.

Be sporto gyventi negalinti mergina nusprendė įgyvendinti savo svajonę ir tapti sporto terapeute. Ji vėl grįžo mokytis sporto terapijos į Glazgo koledžą.

Kai R. Cairney nualpo pirmą kartą – tada jai buvo aštuoniolika – pati pagalvojo, kad jai išsivystė astma, o medikai diagnozavo širdies ūžesius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)