„Skundas Vilniaus apygardos administraciniam teismui turi būti pateiktas ne vėliau kaip per vieną mėnesį po Konkurencijos tarybos nutarimo paskelbimo. Taigi, sausio pradžioje ketiname ir pateikti“, – komentuoja situaciją K. Nemaniūtė-Gagė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys penktadienį pabrėžė, kad jei teismo proceso metu bus nuspręsta, jog Konkurencijos taryba buvo teisi, identifikuodama neteisėtą bendrovių antkainių susitarimą, SAM turės keisti tai, kaip ateityje bendradarbiaus su asociacijomis ir įmonėmis.

 Arūnas Dulkys

„Būtų neetiška užbėgti už akių teisminiam procesui ir svarstyti galimus scenarijus, kas gali pasikeisti teismams priėmus vienokį ar kitokį sprendimą. Galiu tik pakartoti Lietuvos vaistinių asociacijos poziciją – praėjusios savaitės Konkurencijos tarybos nutarimas yra beprecedentis sprendimas Europos teisinėje praktikoje, nes teisėkūros procesuose oficialiai dalyvaujančių asociacijų pasiūlymai, parengti atstovaujant savo narių interesams, nėra laikomi konkurencijos teisės pažeidimu“, – į ministro teiginį atsakė K. Nemaniūtė-Gagė.

LVA pirmininkė teigė, kad asociacija žada toliau dalyvauti visuose teisėkūros procesuose, atstovaudama savo narių interesams ir laikydamiesi Asociacijų įstatymo bei Lobistinės veiklos įstatymo nuostatų.

„Tai liečia bendradarbiavimą tiek su Sveikatos apsaugos ministerija, tiek ir su kitomis valstybės institucijomis – Lietuvos vaistinių asociacija dalyvavo, dalyvauja ir toliau dalyvaus visose valstybinių institucijų darbo grupėse, kur yra kviečiama ir kur sprendžiami klausimai, galintys paliesti Lietuvos vaistinių veiklą“, – akcentavo K. Nemaniūtė-Gagė.

ELTA primena, kad kad gruodžio 13 d. Konkurencijos taryba nustatė, jog Lietuvos vaistinių asociacija (LVA) ir 8-ios vaistais prekiaujančios bendrovės susitarė dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių.

Taryba aiškina, kad 2017 m. SAM nusprendusi įvertinti, ar reikia keisti vaistinių preparatų mažmeninės ir didmeninės prekybos antkainius, paprašė LVA pateikti ekonominiais skaičiavimais pagrįstus antkainių pasiūlymus. Tarpininkaujant asociacijai, vaistais prekiaujančios bendrovės tarpusavyje suderino ministerijai pateiktus kompensuojamųjų vaistų antkainius, tariamai pagrįstus įmonių veiklos kaštais.

Už Konkurencijos įstatymo ir Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo pažeidimą iš viso skirta baudų už daugiau kaip 72 mln. Eur.