„Premjeras paskelbė apie preliminarius sprendimus valdant COVID-19 situaciją, vienas iš tų sprendimų – yra pavedimas per artimiausias dvi savaites užtikrinti mūsų vaistinėse, kad visi mes galėtume įsigyti tiek medicininių kaukių, tiek dezinfekcinio skysčio, tiek ir vienkartinių pirštinių“, – sakė G. Surplys.

„Kasdien su dešimtimis tiekėjų bendraujame tam, kad kuo greičiau vaistinėse turėtumėm ir pakankamą kiekį medicininių kaukių, ir dezinfekcinio Lietuvoje gaminamo skysčio. Tokio pareiškimo nelaikome pagalba. Labai gaila, kad iš pradžių pasirodo reikalavimai, tik po to – galimybės tai įgyvendinti realybėje, komentuoja „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė.

– Kaip „Eurovaistinės“ atstovė galiu patvirtinti, kad vieni iš daugybės tiekėjų davė patvirtinimą, kad po keleto dienų gausime didesnį kaukių kiekį. Po čia minimų dviejų savaičių jų trūkumas ženkliai sumažės.“

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Dangutė Mikutienė sako, kad stengiamasi daryti viską, kas įmanoma, tačiau susiduriama su daugybe logistikos iššūkių. Vis dėlto, pašnekovė pabrėžia, kad jei valstybė padėtų įsigyti apsaugos priemonių, vaistinės jas žmonėms išdalintų nemokamai ir tokiai idėjai pritartų.

„Manau, kad valstybinės institucijos turėtų padėti. Rašėme raštus, kreipėmės ir į Vyriausybę, mes juk tų kaukių neprispausdinsime. Internete atsiranda nedidelis kiekis, kiek mūsų gamintojai gali pateikti tų prekių į mūsų tinklus. Dėl dezinfekcinių skysčių – jų yra, atsiranda po tiek, kiek mes jų gauname ir iškart išleidžiame į prekybą. Tik šiandien ryte gavome žinutę iš Vyriausybės, kurioje klausė, su kokiomis problemomis susiduriame. Po tiek laiko“, – sakė D. Mikutienė.

Gintarinės vaistinės“ Rinkodaros skyriaus vadovė Irena Tėvelienė sakė, kad kol kas oficialių nurodymų iš Vyriausybės negavo.

„Kol kas šių pavedimų oficialiai negavome, tad pirmiausiai norėtume gauti iš ministerijos oficialius dokumentus ir įsigilinti, ir tada iš karto pakomentuosime. Bet kokiu atveju kaukių, pirštinių ir dezinfekcinio skysčio paieškos vyksta nuo pat COVID-19 plitimo pradžioje visose pasaulio rinkose“, – komentavo Irena Tėvelienė.

Mindaugas Urbas, „BENU vaistinių rinkodaros ir komunikacijos vadovas sako, kad vaistinė nuolat ieško sprendimų, iš kur gauti apsaugos priemonių.

„Siekdami gyventojams užtikrinti svarbiausių prevencijos ir apsaugos priemonių prieinamumą bei tiekimą, nuolat ieškome sprendimų. Jau pradėjome BENU gamybinėje vaistinėje dezinfekcinio skysčio perpilstymą iš didelių talpų į mažesnes. Tikimės, kad tai leis užtikrinti pastovų dezinfekcinio skysčio tiekimą į vaistines. Taip pat jau turime daugkartines kaukes ir vienkartines pirštines. Dalį vaistinių jos jau pasiekė, likusiose bus prekiaujama artimiausiu metu. Matydami itin didelę paklausą šių bei kitų apsaugos priemonių, rinkoje nuolat ieškome galimybių jų užsakyti papildomai, kad padėtume gyventojams tinkamai rūpintis savo saugumu“, – komentavo M. Urbas.

„Dedame visas pastangas, ieškome ir analizuojame visus gaunamus pasiūlymus iš gamintojų ir tiekėjų, kad galėtume šalies gyventojams pasiūlyti visas rekomenduojamas ir reikiamas apsaugos priemones nuo COVID-19 už vartotojams priimtinas kainas. Priemonių poreikis yra išaugęs visame pasaulyje, tad su trūkumu susiduria visos šalys, kiti prekybininkai. Tiekimą į savo vaistines galėsime užtikrinti tik tuo atveju, jei apsaugos priemonių turės gamintojai, – komenavo Aušra Budrikienė, UAB „Nemuno vaistinė“, valdančios vaistinių tinklą „Camelia“, generalinė direktorė.

– Spręsti prekių deficito problemą bandome įvairiais būdais, ieškome alternatyvų. Praėjusią savaitę pradėjome išpilstyti dezinfekcinį skystį savo gamybinėje vaistinėje patys. Dezinfekantas pagamintas pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduotą formulę. Per parą gamybinės vaistinės specialistai gali išpilstyti 1000 litrų skysčio. Pastarasis pilstomas į 100 ml. talpos stiklo buteliukus ir parduodamas už savikainą.

Artimiausiu metu pasiūlysime įsigyti daugkartinio naudojimo apsaugines kaukes, kurias taip pat parduosime už savikainą. Jaučiame socialinę atsakomybę prieš Lietuvos gyventojus – turime padėti jiems apsirūpinti tinkamomis higienos priemonėmis už prieinamą kainą. Norisi, kad šiuo metu ši itin reikalinga priemonė būtų prieinama visiems. Gaila, kad pasitaiko įmonių ir žmonių, kurie naudojasi susidariusia situacija ir dezinfekantus ar kitas saugos priemones parduoda kelis kartus brangiau nei jos įprastai kainuoja. Tikiuosi, kad bent šiek tiek prisidėsime prie pokyčių ir rinkoje sumažės piktnaudžiavimo."

Posėdyje taip pat nuspręsta, kad mokslo metai nutraukiami nebus.

Taip pat nutarta, kad iš užsienio norėjusiems sugrįžti lietuviams buvo duota pakankamai laiko, tad rengiami sprendimai, pagal kuriuos bus stabdomi skrydžiai ir keltai.

Apie tai feisbuke pranešė premjeras Saulius Skvernelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)