Pagal galiojantį Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymą, vaistinių preparatų negalima parduoti jaunesniems nei 16 metų asmenims.

Kaip DELFI pasakojo „Eurovaistinės“ Komunikacijos vadovė Laura Bielskė, šis draudimas įsigaliojo 2002 m.

„Be to, vaikams iki 18 metų neparduodame vaistinių preparatų, kuriais piktnaudžiaujant gali išsivystyti priklausomybė ar toksikomanija. Yra tam tikras sąrašas narkotinių ir psichotropinių vaistinių preparatų, kuriuose yra narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakų ar kitų medžiagų, dėl kurių saugome, kad jie nepasiektų nepilnamečių. Perkant tokio tipo vaistą kiekvienas vaistininkas tokiu atveju gali paprašyti, kad klientas parodytų ir tapatybę patvirtinantį dokumentą“, - sakė ji.

Du svarbiausi kriterijai

Vaistinėse išskiriamos dvi pagrindinės vaistų kategorijos – receptiniai ir nereceptiniai vaistai. „BENU vaistinės“ farmacinės veiklos vadovė Jovita Vaitkevičiūtė paaiškino, kad receptinius vaistus paskiria gydytojas, todėl juos vaistinėse galima įsigyti tik su gydytojo išrašytu receptu. Receptiniai vaistai gali būti valstybės kompensuojami ir nekompensuojami.

„Svarbu žinoti, kad jaunesniems nei 18 m. lankytojams draudžiama parduoti vaistus, kuriais piktnaudžiaujant gali išsivystyti priklausomybė arba jie gali būti ne pagal paskirtį naudojami svaiginimuisi: narkotinių, psichotropinių medžiagų ir šių medžiagų pirmtakų (prekursorių, pvz., „Actifed“) turinčių vaistų, etanolio ir jo tirpalų, klonidino, antidepresantų, antipsichotinių ir antihistamininių vaistų“, - vardijo J. Vaitkevičiūtė.

Pašnekovė pridūrė, kad nereceptinių vaistų vaistinėse galima nusipirkti ne daugiau kaip vieno mėnesio gydymo kursui. O nereceptinių vaistų, turinčių pirmos kategorijos narkotinių ar psichotropinių medžiagų pirmtakų galima įsigyti ne daugiau kaip po vieną pakuotę.

„Tačiau savo vaistinės farmacininkams visuomet primename vadovautis žmogiškuoju faktoriumi ir stebėti lankytojus. Tad neretai pasitikriname, ar žino, kokiais kiekiais ir kaip dažnai įsigyjamus vaistus reikia vartoti. Jei pastebime, kad lankytojas yra apsvaigęs nuo alkoholio ir perka vaistus, įspėjame, jei vaistas yra nesuderinamas su alkoholiu. Vis dėlto, jeigu lankytojas pas mus ateina su receptu ir atitinka amžiaus cenzo kriterijų, neturime teisės vaisto neparduoti. Turime aptarnauti visus lankytojus, jei jie nepažeidžia viešosios tvarkos taisyklių. Jeigu žmogui, atėjusiam į vaistinę, reikia pagalbos, turime ją suteikti, nesvarbu, kokios būklės jis yra“, - paaiškino J. Vaitkevičiūtė.

Prieštara etikos principams

Tą patvirtino ir „Camelia“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė.

„Išduodamas vaistus, specialistas turi suteikti farmacinę paslaugą – tai vaistininko pagalba pacientui, vartojančiam vaistus ir/ar siekiančiam išlikti sveikam, taip pat – pasiekti akivaizdžius rezultatus, kurie pagerintų paciento gyvenimo kokybę. Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad viena didžiausių šiandieninių sveikatos sistemos problemų - netinkamas vaistų vartojimas, nes dažnas pacientas nesupranta vaistų vartojimo niuansų, dažnai vedamas išankstinių nusistatymų apie vaistų vartojimą, draugo ar kaimyno „rekomendacijų“, todėl netgi renkantis nereceptinius vaistus visada rekomenduojame pasitarti su profesionaliais vaistininkais“, - ragino A. Budrikienė.

Tiesa, vaistinės atstovė pažymėjo, kad farmacijos specialistas turi teisę atsisakyti parduoti (išduoti) vaistinius preparatus, jei tai prieštarauja vaistininko profesinės etikos principams arba gali sukelti realų pavojų asmens gyvybei ar pakenkti jo sveikatai.

„Vaistininko pagrindinis tikslas yra padėti pacientui išvengti sveikatos problemų arba sumažinti jas, todėl kiekvienu atveju atsižvelgiama kaip pacientas jaučiasi, elgiasi. Atpažinus galimus rimtesnius sveikatos sutrikimus, visada rekomenduojama kreiptis pas gydytoją“, - patarė „Camelia“ generalinė direktorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)