Panaršius internete, galima rasti daug informacijos apie tai, kokią įtaką vaikų gerai savijautai daro jų tėvų elgesys. O kaip gi tėvų sveikatą veikia jų atžalos? Iki šiol apie tai buvo labai mažai žinių, todėl šis klausimas sudomino mokslininkus.

Naujas amerikietės Rodlesioc Sneed iš Carnegie Mellom universiteto atliktas tyrimas rodo, kad vaikus auginantys tėvai yra mažiau jautrūs peršalimams nei bevaikiai. Tyrime dalyvavo beveik aštuoni šimtai asmenų. Paaiškėjo, kad peršalimo virusais užsikrečia apie trys ketvirtadaliai tyrimo dalyvių, nepriklausomai nuo to, ar jie turi vaikų. Vis dėlto, persišaldymo simptomai vaikų neturintiems asmenims pasireiškia dvigubai dažniau, nei vieną ar dvi atžalas auginantiems žmonėms. Trijų ar daugiau vaikų tėvai suserga dar rečiau, skelbiama tyrimo aprašyme žurnale „Psychosomatic Medicine“.

Pasirodo, peršalimo rizika išlieka 25 procentais mažesnė net ir tada, kai vaikai palieka tėvų namus. Mokslininkai manė, kad tai gali lemti geresnis imunitetas, išsivystęs dėl dažnesnio kontaktavimo su virusais vaikams gyvenant kartu. Vis dėlto, tyrimais ši hipotezė buvo paneigta – teigiamą poveikį sveikatai lemia kitos priežastys.

Motinystė mažina moterų kraujospūdį

Dar 2009 metais buvo tirta, kaip vaikai veikia tėvų kraujo spaudimą. Paaiškėjo, kad vaikų auginimas mažina kraujospūdį, tačiau, ši taisyklė galioja tik moterims.

Tyrime dalyvavo beveik du šimtai žmonių nuo 20 iki 68 metų. Visiems jiems 24 valandoms prie kūno buvo pritvirtinti įtaisai, matuojantys kraujo spaudimą. Vaikus auginančių ir bevaikių moterų sistolinis („viršutinis“) kraujospūdis skyrėsi 12 vienetų, o diastolinis („apatinis“) - septyniais vienetais. Vaikų amžius tam jokios įtakos neturėjo.

Julianne Holt-Lunstad iš Brighamo Youngo universiteto Prove, Jutos valstijoje, išskiria keletą veiksnių, galinčių nulemti tokius tyrimo rezultatus. Maitinančių motinų kraujo spaudimą galėtų mažinti tiesioginis kontaktas su savo mažyliu. Panašiai yra ir su mažamečius auginančiomis moterimis – jos dažnai apkabina ir liečia savo atžalas. Kai vaikai pradeda lankyti mokyklą, joms gali padėti atsivėrusios galimybės išeiti į visuomenė. O kai vaikai suauga, jie patys savo motinoms gali suteikti visokeriopą paramą.

„Nors kasdieninis rūpinimasis vaikais gali varginti, tačiau akivaizdu, jog įtemptoms gyvenimo sąlygoms turint prasmę ir reikšmę, tai nedaro neigiamo poveikio sveikatai“, - įsitikinusi J. Holt-Lunstad.

Kodėl tėvystė neturi teigiamo poveikio vyrų kraujospūdžiui? Mokslininkai spėja, kad atsakymas galėtų slypėti čia – vyrų organizmai silpnesni nei moterų. Nors, naujausias amerikiečių tyrimas įrodė, kad vaikus auginantiems tėvams rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų gerokai mažesnė, nei atžalų neturintiems vyrams. Ir kuo vaikų daugiau, tuo šis teigiamas poveikis didesnis.

Vaikai dovanoja ilgaamžiškumą

Norvegijos mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad vaikai yra gyvenimo eliksyras. Įvertinus visų norvegų, gimusių nuo 1935 iki 1958 duomenis, paaiškėjo, kad vaikų turinčiųjų gyvenimo trukmė yra ilgesnė. Tikimybė mirti sulaukus 45-68 metų bevaikėms moterims išauga 50 procentų, o vaikų neturintiems vyrams – 35 procentais, lyginant su du vaikus turinčiais asmenimis. Mirtingumo rizika vieną atžalą turinčiųjų grupėje yra maždaug per vidurį tarp bevaikių ir du ir daugiau vaikų auginančių žmonių mirtingumo.

Moterų atveju tai galima būtų paaiškinti krūties vėžio rizika – nesusilaukus vaikų, ji stipriai išauga. Kai mokslininkai atmetė mirties nuo šios ligos atvejus, teigiamas motinystės poveikis vis tiek išliko. Tai, kaip ir rezultatai vyrų grupėje rodo, kad šis reiškinys turi kitas priežastis.

Kaip paaiškinti šį reiškinį?

Mokslininkai kol kas neranda vieno atsakymo, galinčio paaiškinti teigiamą tėvystės poveikį sveikatai. Vieni aiškina, kad atžalos kaip tik neigiamai veikia žmogaus psichiką, nes tėvai jaučia didesnį nepasitenkinimą, baimę bei pyktį ir yra labiau linkę į depresiją nei bevaikiai. Kiti šią nuomonę atremia tvirtindami, jog tėvystė suteikia daugiau laimės ir daro gyvenimą prasmingesniu.

Ieškant ryšio tarp tėvystės ir sveikatos paaiškinimo, dar teks atlikti ne vieną mokslinį tyrimą. Egzistuoja daugybė teorijų apie vaikų įtaką tėvų sveikatai, tačiau nei vieną jų nėra tinkamai pagrįsta. Tik tai padarius bus galima tvirtinti, kad vaikus auginančių žmonių sveikata geresnė būtent jų atžalų dėka. Iki tol galima manyti, kad būtent stipresnės sveikatos žmonės susilaukia daugiau vaikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)