Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos rajoninių ligoninių asociacija (LRLA) kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą V. P. Andriukaitį prašydamos atsižvelgti į dramatišką rajoninių ligoninių padėtį dėl kai kurių sprendimų, susijusių su Sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų restruktūrizavimo trečiojo etapo programos įgyvendinimu Pabrėždami, kad kai kurie šios programos punktai pripažinti prieštaraujančiais Konstitucijai ir manydami, kad dabartinė situacija neužtikrina sveikatos priežiūros paslaugų rajonų pacientams, LRLA nariai prašė ministro rasti būdų nuostoliams kompensuoti.

Ministras atsižvelgė į pastabas dėl skubios pagalbos teikimo ir dešimčiai ligoninių nutarė skirti po 250 tūkst. Lt priėmimo-skubios pagalbos chirurgų (traumatologų) darbo apmokėjimui. Taip bus užtikrinta, kad priėmimo-skubios pagalbos paslaugos Prienų, Kaišiadorių, Ignalinos, Pakruojo, Zarasų, Naujosios Akmenės, Molėtų, Širvintų, Šilalės ir Gargždų ligoninėse bus teikiamos visą parą visus metus.

Ministro teigimu, apmaudu, kad neracionalūs sprendimai sugriovė veikusią kvalifikuotos pagalbos rajonų ligoninėse sistemą. „Tačiau tebėra puiki infrastruktūra, liko ir nemažai medikų, todėl negalime leisti, kad rajonuose vėl atsirastų „tuščios fermos", - teigia V. P. Andriukaitis. - Turime bendromis pastangomis lanksčiai pertvarkyti sistemą taip, kad ji būtų naudinga, o ne eikvotų nacionalinius išteklius. Juo labiau negalime leisti, kad sveikatos sistemoje dominuotų sąvoka „neapsimoka".

Ministro susitikime su LRLA atstovais sutarta, kad negali būti toleruotina situacija, kai švaistomos lėšos mokant milžiniškus atlyginimus penkiose ar daugiau darboviečių teoriškai dirbantiems gydytojams. Ministras pabrėžė esąs ne prieš, kad žmonės daugiau uždirbtų. „Tačiau sistema turi būti sąžininga ir atlyginimai turi būti sąžiningi, - pabrėžė ministras. - Apie kokią paslaugų kokybę ar pacientų saugumą galime kalbėti, kai daktaras atvyksta į trečią ar penktą darbovietę per parą „pamiegoti"? Kuo jis gali padėti sunkiam ligoniui?"

LRLA atstovų manymu, tokią situaciją reikėtų spręsti dviem būdais - tikslinant teisės aktuose numatytus reikalavimus ir sprendžiant medikų pasiskirstymo netolygumo problemą. Ministras pakvietė ligoninių vadovus teikti siūlymus ir atkreipė dėmesį, kad sprendžiant medikų problemą būtina grįžti prie valstybinio užsakymo idėjos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)