Žemės ūkiui būdingą veisimosi terminą ministras pasitelkė viešėdamas Vilniaus gimdymo namuose, kur surengti priešpiečiai žurnalistams.

Pristatydamas jauniausių Lietuvos piliečių atėjimo į pasaulį naujoves, ministras tryško optimizmu. Ir noru tuo optimizmu pasidalinti.

"Perduokit visoms mamoms, visai Lietuvai, ypač toms, kurios nori gimdyti namuose - tai jau namai (ligoninėse - red.) sudaryti, su viena sąlyga, kad niekas nežus, neįvyks akimirkoj kokia tragedija, čia pat viskas yra. Dievo globa ir Dievo pirštas čia pat yra. Kokios fantastiškos sąlygos per 5 metus - Dieve brangus, dauginkitės ir veiskitės! Mums reikia daugintis ir veistis! Čia yra namai. Kiek čia įdėta širdies ir Šveicarijos žmonių referendumo dvasios, kad būtų saugu. Negi dabar mums reikia grįžti atgal į rugių laukus ir į namus?", - lankydamasis Vilniaus gimdymo namuose ketvirtadienį pareiškė V.Andriukaitis.

Ministras taip pat džiaugėsi sveikatos apsaugos paslaugų kokybe bei paragino nepraktikuoti gimdymų namie. „Mielieji, kam gimdyti namuose, jeigu čia galite jaustis kaip namie?“ - geros nuotaikos neslėpė V. Andriukaitis.

Pasak V.Andriukaičio, daugelis šalies ligoninių atnaujintos ir aprūpintos naujausia aparatūra, atitinkančios motinai ir kūdikiui saugios aplinkos sąlygas ir tai pasiekti ypatingai padėjo Šveicarijos teikiama finansinė parama, kuri dar bus tęsiama iki 2017 metų. Šveicarija nuo 2006 metų po Europos Sąjungos plėtros referendumu nusprendė teikti paramą 10 šalių, Lietuvai numatyta skirti 168 mln litų, daugiau nei pusė šios paramos dalis tenka sveikatos apsaugos projektams.

"23 ligoninėse yra įrengta moderni medicinos įranga už 31 mln. litų ir ji visur funkcionuoja, ji apima nuo švirkštų iki infuzinių pompų, nuo smegenų šaldymo aparatūros iki ultragarsinių aparatų ir tai užtikrina pačių sunkiausių atvejų greitą gydymą. Mes džiaugiamės, kad turime naujagimių neonatologijos klasterį ir šiandien Vilniaus ir Kauno centrai užtikrina pačių komplikuočiausių gimdymų apsaugą nuo tragedijos. Dabar jau galime džiaugtis kokius mažuliukus galime užauginti nuo 500 gramų", - kalbėjo V.Andriukaitis.

Anot jo, Šveicarijos Vyriausybei remiant šiemet visoje Lietuvoje startuos ir visuotinė naujagimių klausos patikra, kas leis laiku nustatyti ir efektyviai gydyti klausos sutrikimus.

"Šiemet startuoja visuotinė naujagimių patikra dėl klausos sutrikimų, nupirkta 20 vienetų labai sudėtingos fotoakustinės aparatūros, mes kiekvieną naujagimį tikrinsime, nebus bėdų tėvams, ar vaikas girdi, ar ne. Tik dėka Šveicarijos projekto mes šiandien galime pasakyti, kad ta programa startuoja", - pabrėžė ministras.

2014 metais taip pat planuojamos tolesnės investicijos į medicinos įrangą, instrumentus, tam numatyta skirti 50 mln. litų.

"Manau, kad baigsime remonto darbus Vilniaus gimdymo namuose. Remonto darbai bus Kauno klinikose, Panevėžio, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, šiemet parengsime 70 gydymo metodikų, už to slypi Privalomojo sveikatos draudimo fondo pinigai, kad jie būtų efektyviai naudojami", - sakė V.Andriukaitis.

Šveicarijos ambasadorius Markus N. P. Dutly savo ruožtu pabrėžė ir paramą abiejų šalių universitetinių ligoninių bendradarbiavimui, medikų kvalifikacijos kėlimui.

Vilniaus gimdymo namų direktorės Kornelijos Mačiulienės teigimu, Šveicarijos parama padėjo iš esmės pakeisti gimdymo sąlygas ligoninėje, gimdyvių ir naujagimių saugumą. Pagal ryškiai sumažėjusius naujagimių mirtingumo rodiklius Lietuva yra viena pirmaujančių šalių ES.

"Prenatalinio mirtingumo rodiklis mūsų ligoninėje yra beveik 4 kartus mažesnis nei ES vidurkis", - teigė K.Mačiulienė.

Beje, kvietimas į šį renginį ne ką tenusileido ministro iškalbai. „Sveikatos apsaugos ministerija žurnalistams rengia priešpiečius. Kartu su Sveikatos apsaugos ministru Vyteniu Povilu Andriukaičiu ir Šveicarijos ambasadoriumi Markus N. P. Dutly bei Vilniaus gimdymo namų direktore Kornelija Mačiuliene Jūs galėsite akivaizdžiai pamatyti, kaip keičiasi Lietuvos naujagimių atėjimas į šį pasaulį“, - teigiama žurnalistams išplatintame kvietime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (674)