Atvirą laišką šalies vadovams ir sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai pasirašė „Lygus lygiam savitarpio pagalbos grupė“, ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacija „Demetra“ bei Nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicija „Galiu gyventi“.

„Prašome jūsų nušalinti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorių Saulių Čaplinską nuo užimamų pareigų kaip susikompromitavusį vadovą ir kompromitavusį asmenis, kuriais turėtų rūpintis“, – rašoma laiške.

Taip organizacijos reagavo į praėjusią savaitę portalo delfi.lt paviešintus, dokumentikos filmavimo grupės užfiksuotus S. Čaplinsko pasisakymus apie infekuotuosius ŽIV.

„Tie tyrimai... jie iki galo ir neatskleidžia. Greičiausiai tie tyrimai parodys, kad taip yra ne dėl virusų, o dėl to, koks, atsiprašau, narkomanas, koks piderastas ar dar koks nors“, – kalba S. Čaplinskas „Dokumentikos namų“ užfiksuotame vaizdo įraše.

Jis taip pat girdimas užduodantis merginai iš filmavimo komandos klausimą apie jos seksualinį gyvenimą.

„Dokumentikos namų“ įkūrėjas Daumantas Liekis pasakojo, jog idėja įrašyti S. Čaplinsko pasisakymus kilo jam ėmus kalbėti apie tai, kad mirštantys narkomanai toliau nebeplatina narkotikų, todėl nėra blogai, jog jie negauna vaistų nuo perdozavimo.

S. Čaplinskas taip pat esą sakė, kad prie gėjų klubų turi būti dalijamos tabletės nuo ŽIV, nes ten susirinkusieji lytiškai santykiaus ir vienas nuo kito užsikrės.

ULAC vadovas portalui teigė norėjęs atskleisti visuomenės požiūrį ir sakė, kad frazės ištrauktos iš konteksto, tačiau atsiprašė už netinkamą palyginimą. Šiuo metu jis turi nedarbingumo pažymėjimą.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) BNS pranešė, kad kreipsis į teisėsaugą po naujienų portalo 15min.lt paviešintų buvusio ULAC darbuotojo kaltinimų S. Čaplinskui vertus darbuotojus klastoti finansinius dokumentus.

„Reaguojant į naujausią viešai pasirodžiusią informaciją, SAM šiandien kreipsis į Specialiųjų tyrimų tarnybą“, – sakė sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Sveikatos apsaugos ministras yra paraginęs S. Čaplinską patį įvertinti savo galimybes toliau eiti pareigas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)