Jungtinių Valstijų mokslininkai vidurinio amžiaus sulaukusius žmones paragino pamąstyti, kaip sulaukę pensijos jie išliks socialiai aktyvūs, ir perspėjo nesižavėti gyvenimu saulėtose šalyse, rašo dailymail.co.uk.

Psichologijos profesorius Johnas Cacioppo, 20 metų tyrinėjantis vienatvės pasekmes, šešerius metus stebėjo daugiau kaip 2 tūkst. vyrų ir moterų sveikatą.

Vienišumą jaučiantys vyrai ir moterys per tą periodą mirdavo dukart dažniau negu tie, kurie jausdavosi kažkam reikalingi. Dar kitas tyrimas parodė, kad vienatvė gali būti dvigubai pavojingesnė už nutukimą.

Atskirtumo nuo kitų jausmas didina kraujospūdį iki pavojingos ribos, silpnina imuninę sistemą ir didina depresijos riziką, paskelbta per kasmetinę Amerikos mokslinių pasiekimų asociacijos konferenciją.

Jis taip pat gali sutrikdyti miegą, sekančią dieną sukelti mieguistumą ir priversti griebtis migdomųjų piliulių.

Profesorius J. Cacioppo iš Čikagos universiteto parodė, kad jausdami vienatvę, žmonės nemiega mažiau – jie tiesiog dažniau prabunda.

Manoma, kad jei žmogus jaučiasi izoliuotas, jis tampa jautresnis grėsmei, todėl prabunda nuo menkiausio triukšmo.

Šie perspėjimai pasigirdo tuo metu, kai Didžiajai Britanijai kyla dvejopas iššūkis – senstančios populiacijos ir vis labiau fragmentuotos visuomenės, kurioje daugelis žmonių bendrauja ne akis į akį, o per internetą.

„Demografijos srityje mes išgyvename sidabrinį cunamį. Bumo kūdikiai išeina į pensiją. Žmonės turi pagalvoti, kaip save apsaugoti“, - sakė J. Cacioppo.

Jis pataria į pensiją išėjusiems žmonėms palaikyti ryšius su buvusiais kolegomis ir nenutolti nuo savo šeimos narių – dėl šios priežasties jis nerekomenduoja keltis gyventi į šiltus kraštus.

„Pensiją supa daug mitų. Mes manome, kad išėję į pensiją turime palikti draugus bei artimuosius ir nusipirkti būstą šiltuose kraštuose ir ten laimingai gyventi. Tačiau tai veikiausiai nėra pati geriausia idėja“, - sakė profesorius.

„Mes nustatėme, kad tie žmonės, kurie bendrauja su bendradarbiais ir turi artimų draugų, nėra tokie vieniši. Skirkite laiko pramogoms ir leiskite laiką su šeimos nariais bei draugais. Vienatvės nejaučiantys žmonės mėgaujasi bendravimu su kitais žmonėmis“.

Konferencijoje taip pat pabrėžta, kad sveikatai kenkia ne pati fizinė izoliacija, bet izoliacijos jausmas. Kitaip tariant, įmanoma jaustis vienišam net tada, kai esi susituokęs ir apsuptas žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)