10–14 m. amžiaus vaikai yra matę bent vieną iš tėvų, apsvaigusį nuo alkoholio, o 29 proc. teigė matę tėvus neblaivius daugiau nei kartą, informuoja telegraph.co.uk.

Baiminamasi, kad vaikai nepasektų prastu tėvų pavyzdžiu.

Tyrėjai apklausė 1 000 tėvų ir jų vaikus. 42 proc. tėvų prisipažino, kad vaikai yra matę juos arba partnerį neblaivius.

72 proc. tėvų teigė pasikalbantys su atžalomis apie alkoholio žalą, o 75 proc. įsitikinę, kad tėvai privalo aptarti šią temą su vaikais.

Tyrimų rezultatai kelia nerimą vaikų auklėjimo specialistams. Interneto portalo „Netmums“ įkūrėjas Siobhanas Freegardas teigė: „Juk žinome, kad vaikai seka tėvų pavyzdžiu. Beveik pusė dešimtmečių yra matę savo tėvus neblaivius, tad ateityje patys gali turėti bėdų. Niekas nesako, kad tėvams nevalia vartoti alkoholio, kita vertus, būti neblaiviems matant vaikams – prastas ir gąsdinantis pavyzdys vaikams. Tyrimų duomenimis, jei vaikai matė tėvus neblaivius, dvigubai didesnė tikimybė, kad jie paauglystėje vartos alkoholį. <...> Suprantama, kad paaugliai krečia kvailystės, eksperimentuoja, bet geriausias būdas juos apsaugoti – patiems saikingai vartoti alkoholį ir taip parodyti, kad alkoholiniais gėrimais galima mėgautis saikingai.“

Ankstesnių tyrimų duomenimis, 3,4 mln. vaikų gyvena su, liaudiškai tariant, mėgstančiu išgerti vienu iš tėvų, o 740 tūkst. – su alkoholizmo problemą turinčiu vienu iš tėvų.

Mačiusieji tėvus neblaivius, vėliau dažniau nesaikingai pavartoja alkoholio. Sveikatos apsaugos specialistų teigimu, alkoholį vartojančių tėvų vaikai veikiausiai nevengs taurelės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)