„Anksčiau buvo manoma, kad pralaimėjusieji elgiasi agresyviai su laimėtojais dėl patirtos nuoskaudos. Tačiau iš tikrųjų agresyvumą skatina jėgos jausmas, kuris gimsta kartu su pergale“, - sakė vienas iš tyrimo autorių, komunikacijos ir psichologijos profesorius Bradas Bushmanas.

Tai patvirtino ekpserimentai, vykę keliais etapais. Pirmajame etape 103 amerikiečių studentams buvo pasakyta, kad jie bus suskirstyti poromis ir turės varžytis su savo partneriu, atlikdami dvi užduotis. Tačiau iš tikrųjų jokio partnerio jiems nebuvo parinkta.

Iš pradžių jiems kompiuterio ekrane vos 70 milisekundžių buvo rodomos įvairios figūros. Tyrimo dalyviams reikėjo pasakyti, ar jie matė dolerio ženklą. Vėliau visiems studentams buvo skelbiami jų pastabumo rezultatai. Pusei tiriamųjų buvo pasakyta, kad jie šią užduotį įveikė geriau už savo partnerį, o kitai pusei – kad blogiau.

Antrajame etape visi savanoriai turėjo dalyvauti reakcijos varžybose. Jos leido įvertinti tyrimo dalyvių agresyvumą. Studentams buvo paskelbta, kad jie turės kuo greičiau nuspausti vieną mygtuką. Jei jų reakcija bus lėtesnė, partneris galės juos nubausti kurtinančiu garso smūgiu.

Jiems taip pat buvo nurodyta, kad laimėtojas galės spręsti, kokio stiprumo ir trukmės bus šis garsas. Tyrimo autoriai iš šio eksperimento nustatė, kad tie dalyviai, kurie buvo paskelbti laimėtojais pirmajame etape, elgėsi agresyviau, savo partneriui parinkdami stipresnį ir ilgesnį garsą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją