Tarptautinė tyrėjų komanda nustatė, jog rūkant kanapes iki 18 metų – kol dar vystosi smegenys – sumažėja intelekto koeficientas. Mokslininkai teigia, jog tai galėtų paaiškinti, kodėl šį narkotiką vartojantys asmenys dažnai mokosi ir dirba prasčiau, nei iš jų tikimasi.

Tyrimas vyko ilgiau nei du dešimtmečius – tiek laiko mokslininkai stebėjo grupės žmonių iš Dunedino (Naujoji Zelandija) gyvenimus. Iš pradžių jų IQ buvo įvertintas vaikystėje, kai dar nei vienas nebuvo pradėjęs vartoti kanapių. Vėliau šis tyrimas nuolat buvo kartojamas, kol tiriamiesiems sukako 38 metai.

Atsižvelgus į kitus veiksnius – priklausomybę nuo alkoholio, tabako ar kitų narkotinių medžiagų bei mokymuisi skirtų metų skaičių – buvo nustatyta, kad nuolatinis kanapių rūkymas mažina IQ. Kuo daugiau kanapių žmogus rūko, to stipriau sumažėja jo intelekto koeficientas. Tai ypatingai akivaizdu tuomet, kai kanapes rūkyti pradedama paauglystėje. Pavyzdžiui, pradėjus svaigintis šiais narkotikais paauglystėje ir tęsiant šią praktiką ilgus metus, IQ vidutiniškai sumažėja aštuoniais punktais. Intelekto koeficientas visiškai neatsistato net ir tuomet, kai baigiama rūkyti kanapes arba sumažinamas jų kiekis.

Tyrimo rezultatai skelbiami JAV žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“: „Nuolatinis kanapių vartojimas ilgiau nei 20 metų sietinas su neuropsichologiniu išsekimu, kuris priklauso nuo vartojimo dažnumo. Bendrai šie duomenys sutampa su hipoteze, kad kanapių vartojimas paauglystėje, kai smegenys itin sparčiai vystosi, gali turėti neurotoksišką poveikį“.

Tyrėjų komandai priklausiusi profesorė Terrie Moffitt iš Londono Psichiatrijos instituto Karališkojo koledžo tvirtina, jog šis tyrimas stipriai praplėtė suvokimą apie kanapių vartojimo keliamą grėsmę: „Šis darbas pareikalavo nepaprastų mokslinių pastangų. Mes stebėjome beveik tūkstantį tyrimo dalyvių, vertinome jų protinius gebėjimus vaikystėje, prieš išbandant kanapes, ir vėliau, praėjus 25 metams, kai dalis tiriamųjų kanapes rūkė nuolat“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)