Šiaurės Karolinos universiteto tyrėjai 706 koledžo studenčių nuo 18 iki 25 metų amžiaus klausė, kodėl jos gulasi po dirbtinės saulės lempomis.

Nors didžioji dalis pagrindine priežastimi nurodė „geresnę išvaizdą“, daugelis respondenčių taip pat teigė, kad soliariumai padeda sumažinti stresą ir atsipalaiduoti, rašo dailymail.co.uk.

Komentuodamas šiuos rezultatus, pagrindinis tyrėjas Sethas Noaras sakė: „Nustatėme, kad išvaizda yra svarbu. Tačiau ne ką mažiau ar net svarbesni yra ir kiti faktoriai“.

„Pavyzdžiui, daug šių jaunų moterų tikrai mėgaujasi kaitinimosi viduje patirtimi“.

„Jos nurodo, kad tai numalšina stresą ir padeda atsipalaiduoti. Savo studijoje šį faktorių mes pavadinome „keliančiu nuotaiką“.

Tačiau nors soliariumai turi teigiamą emocinį efektą, S. Noaras perspėja dėl padidėjusios odos vėžio rizikos.

Iš visų apklaustųjų 45 proc. sakė, kad savo gyvenime yra lankiusios soliariume, o 30 proc. tai darė praėjusiais metais.

Dauguma respondenčių lankytis soliariumuose pradėjo paauglystėje ir kaitinosi po lempomis, nors ir žinojo jų keliamą pavojų.

S. Noaras ir jo komanda pažymi, kad didžiausia rizika susirgti odos vėžiu yra soliariumų lankytojams iki 35 metų amžiaus – rizika susirgti melanoma siekia 75 proc.

Nors anksti pastebėtą odos vėžį galima išgydyti, prognozės smarkiai blogėja, jei odos vėžys išplinta į kitas kūno dalis.

Kasmet visame pasaulyje odos vėžys diagnozuojamas daugiau kaip 3,5 mln. žmonių.

Skaičiuojama, jog kiekvienais metais soliariumais naudojasi daugiau kaip 28 mln. žmonių, o daugumoje JAV miestų soliuriumų salonų yra daugiau negu kavinių „Starbucks“ ar „McDonalds“.

Šios apklausos rezultatai praėjusį mėnesį buvo paskelbti žurnale „JAMA Dermatology“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)