Moterys renkasi sveikesnį maistą, tuo metu vyrai – greitai ir paprastai pagaminamą. Tai parodė rinkos tyrimų bendrovės TNS LT Baltijos šalyse atliktas pirkimo ir vartojimo įpročių tyrimas.

Į Lietuvos gyventojų labiausiai vartojamų maisto produktų penketuką patenka duona, aliejus, balta duona, šviežios daržovės ir švieži vaisiai. Latviai labiausiai mėgsta šiuos produktus: juodą duoną, grietinę, aliejų, šviežias daržoves ir baltą duoną. Estų mėgstamiausių patiekalų penketuką sudaro duona, aliejus, pieno produktai, baltos duonos gaminiai ir sviestas.

Visų kaimyninių valstybių gyventojų racionuose pirmą vietą užima duona. Lietuvoje įvairius duonos gaminius kartą per savaitę vartoja 91 proc. gyventojų. Estijoje duoną valgo 92 proc., Latvijoje – 84 proc. gyventojų.

Lietuviai dažniau nei kaimynai vartoja baltą duoną (86 proc.), kečupą (54 proc.), majonezą (50 proc.). Palyginus su kitomis Baltijos šalimis daugiau lietuvių kartą per savaitę geria arbatą – 89 proc., 22 proc. kakavą ir 11 proc. šaltą arbatą.

Latviai dažniau valgo grietinę (82 proc.), ryžius (49 proc.) ir naudoja garstyčias (36 proc.). Tačiau Latvijos gyventojai, vartoja mažiau aliejaus (82 proc.), baltos duonos (75 proc.), buljono kubelių (24 proc.).

Estai išsiskiria sūrio suvartojimu: bent kartą per savaitę sūrį valgo 81 proc. estų, 52 proc. vartoja tepamą sūrį. Lietuvoje ir Estijoje šie rodikliai kur kas mažesni. Lietuvoje sūrį valgo 86 proc., tepamą sūrį 23 proc., Latvijoje – 72 proc. ir 36 proc. Estai taip pat dažniau nei kitų Baltijos šalių gyventojai vartoja aliejų ir žuvį.

Mėgstamiausiu alkoholiniu gėrimu Baltijos šalyse jau kuris laikas išlieka alus. Jį vartoja apie trečdalį šių šalių gyventojų. Antras pagal populiarumą alkoholis Latvijoje ir Lietuvoje yra degtinė, jį kartą per mėnesį vartoja 15 proc. Latvijos gyventojų ir 19 proc. Lietuvos gyventojų. Estijoje už degtinę populiaresnis sidras, jį vartoja 18 proc. estų, Lietuvoje ir Latvijoje šį gėrimą geria atitinkamai 9 ir 5 proc. respondentų. Vyną kartą per mėnesį vartoja 12 proc. lietuvių, 9 proc. estų ir 7 proc. latvių.

„Kalbant apie skirtingų amžiaus grupių maisto ir gėrimų vartojimą Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, matyti, kad 15-29 m. amžiaus gyventojai valgo įvairesnį, bet nebūtinai sveikesnį maistą. Jaunimas yra labiau linkęs valgyti greitai pagaminamą maistą, tokį kaip dešrelės, makaronai, naudoti įvairius pagardus, majonezą, kečupą, pasilepinti šokoladu, traškučiais, kramtomąja guma. Vyresni nei 50 metų amžiaus gyventojai labiau linkę rinktis tradicinius produktus: juodą duoną, žuvį“, – teigia TNS LT Media departamento projektų vadovė Justina Tauginienė.

Visose trijose minėtose Baltijos šalyse tyrimo metu išryškėjo tendencija, jog moterys renkasi sveikesnį maistą nei vyrai. Jos dažniau vartoja jogurtą, šviežius vaisius ir daržoves. Vyrai dažniau mėgaujasi įvairiais padažais: majonezu, kečupu, grietine, taip pat mėgsta makaronus, dešreles ir kitą greitai ir lengvai paruošiamą maistą.

TNS Atlas™ tyrimas buvo atliktas 2014 m. sausio – balandžio mėnesiais, o jame dalyvavo 4513 Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų nuo 15 iki 74 m. amžiaus. TNS Atlas tikslas – nustatyti tikslines produktų vartotojų grupes, surinkti informaciją apie žmonių pirkimo ir vartojimo įpročius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)