Fluoras organizmui būtinas, bet daugiau nei 4 mg fluoro per dieną gali sukelti raumenų, sąnarių skausmus, pakenkti dantims, informuoja DELFI.ee. Specialistai ragina gamintojus nurodyti ant maisto produktų pakelių fluoro kiekį.

Derbio universiteto mokslininkai palygino fluoro kiekį 38-ių gamintojų juodos arbatos pakeliuose, t. y. dienos normoje – 4 puodeliuose, arba litre arbatos.

Kaip žinoma, suaugusiesiems rekomenduojama fluoro paros norma – 3,57 mg. Tyrėjai išsiaiškino, kad pigiuose arbatos mišiniuose yra nuo 75 iki 120 proc. rekomenduojamos dienos normos. Vidutiniškai litre pigios arbatos yra 6 mg fluoro. Jie taip pat išsiaiškino, kad pigiuose arbatos mišiniuose ir brangiose arbatose fluorido lygis skiriasi.

Fluoro yra ne tik arbatoje, bet ir kai kuriuose jūros produktuose, dantų pastoje su fluoru, kai kurių vietovių vandenyje ir su fluoruotu vandeniu pagamintuose maisto produktuose.

Esant fluoro pertekliui organizme, gali išsivystyti fluorozė, nuo kurios ant dantų emalio atsiranda baltų ir rudų dėmių. Ypač didelis fluoro kiekis gali sukelti skeleto fluorozę – tada ima skaudėti kaulus, sąnarius, atsiranda raumenų silpnumas, sutrinka virškinamojo trakto veikla.

Taip nutinka žmonėms, kurie nuo 10 iki 20 m. kasdien suvartodavo nuo 10 iki 20 mg fluoro arba 40 m. kasdien suvartodavo nuo 2,5 iki 5 mg fluoro. Sunkesniais atvejais visiškai sukietėja stuburas.

Be to, manoma, kad per didelis fluoro kiekis sukelia osteoporozę, o vartojantiems vandenį, kuriame gausu fluoro, dažniau susiformuoja akmenys inkstuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)