Jo turėtojams reikia maždaug pusvalandžiu ilgiau miegoti nei kitiems, skelbia meddaily.ru.

Žurnale „Molecular Psychiatry“ skelbiamame tyrimo aprašyme teigiama, kad šį geną turi kas penktas europietis.

Edinburgo universiteto bei Ludwigo Maximiliano universiteto darbuotojai apklausė Estijos, Vokietijos, Italijos, Olandijos, Kroatijos ir Orknio salų gyventojus. Savanorių buvo klausiama, kiek ilgai jie miega per poilsio dienas. Taip pat iš tyrimo dalyvių buvo paimtas kraujas.

Tai leido nustatyti, kad geno ABCC9 variacija yra susijusi su būtinybe ilgiau miegoti. Kitaip tariant, tokį geną turintiems žmonėms nepakanka aštuonių valandų trukmės miego, kurį oficialiai rekomenduoja gydytojai. Vadinasi, ABCC9 genas susijęs su energijos lygiu kūno ląstelėse.

Tokį geną veikiausiai turėjo Albertas Eisnteinas, miegojęs po vienuolika valandų per parą, o štai Margaret Thatcher pakakdavo vos keturių valandų.

Tyrimo autoriai nusprendė patikrinti, kaip šis genas veikia vaisines museles. Paaiškėjo, kad tokios muselės miega trimis valandomis ilgiau nei įprastai.

Kadangi tyrimo duomenimis miego poreikį lemia genai, ilgas ar trumpas miegas dažnai būdingas visiems tos pačios šeimos nariams, nepriklausomai nuo jų amžiaus, metų laiko ar cirkadinio ritmo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją