„Kaip matote nuotraukoje, esu apkūnoka moteris. Prieš trejus metus pradėjau mesti svorį. Numečiau nemažai, tačiau pilvas ir taip jau buvo nukaręs. Daug skaičiau apie man galinčią padėti operaciją ir tai buvo mano svajonė. Pasiskaičiau apie 20 metų patirtį šioje srityje turintį gydytoją Gintarą Karalevičių – negalėčiau pagalvoti, kad kas galėtų nepavykti“, - pasakojo moteris.

R. Jurkutė gyvena šiaurės Airijoje, tačiau operaciją nusprendė atlikti Lietuvoje.

„Operacija pavyko kuo puikiausiai, bent mano akimis žiūrint, tiek, kiek buvo skausmo – normalu. Gėriau nuskausminamuosius ir galvojau, kad taip ir turi būti. Juk nežinau, kaip turi jaustis pacientas po tokios operacijos. Buvo keista tai, kad jau kitą dieną po operacijos 14.30 val mane išleido namo su visais drenais“, - stebėjosi pašnekovė.

Drenai neleidžia susidaryti kraujosrūvoms. Tai smulkūs vamzdeliai, kurių vienas galas yra žaizdoje, o kitas - priklijuotas prie krūtinės ir prijungtas prie pūslelių su neigiamu slėgiu. Drenai iš žaizdų siurbia laisvą kraują ir mažina hematomų susidarymą. Drenai neretai ištraukiami praėjus 24-36 valandoms po operacijos.

R. Jurkutei buvo liepta grįžti po poros dienų. Ji tai padarė – buvo išimti drenai, pertvarstytos žaizdos. Moteris tikina, kad darė viską, ką liepė gydytojas – nusipirko pleistrų, antiseptinio skysčio. Gegužės 9ąją vėl apsilankius pas gydytoją buvo pastebėtas nedidelis žaizdos atsivėrimas, jis susiūtas.

„Kažkiek ten jau buvo prasidėjusi infekcija. Paskambinu gydytojui, sakau, bėga skysčiai. Jis paklausė, kokios spalvos. Sakau – rožiniai. Gydytojas patikino, kad tai yra normalu, mat taip žaizda valosi. Paklausė, ar ką nors sunkaus kėliau, gal dėl to atsivėrė. Tačiau aš to nedariau. Tada, užsiuvęs žaizdą, mane išleido, išrašė vaistų, tepaliuką. Tačiau kitą dieną jau turėjau skristi atgal į Airiją, mat tai dienai buvo nupirktas atgalinis skrydis“, - sakė R. Jurkutė.

Kitą dieną moteris atgulė į ligoninę, kurioje gydosi iki šiol.

„Su gydytoju G. Karalevičiumi susisiekiau jau iš Airijos. Paprašiau išrašo, kokia buvo atlikta operacija, kokiais siūlais susiūtas pilvas. Gydytojas tai atsiuntė jau kitą dieną. Daugiau niekada po to nepasidomėjo mano sveikata. Kiek atsigavusi po šio košmaro, priminiau jam apie save, parašiau el. laišką, nusiunčiau nuotraukas. Jis iškart perskambino ir buvo nustebęs, kad žaizda dar nesugijusi. Paprašiau grąžinti pinigus už operaciją – 1500 eurų – bei moralinę žalą. Iš viso – 5000 eurų. Jis lyg ir sutiko, tačiau kai nusiunčiau banko detales, mane pasitiko tyla. Tada parašiau paskutinę sms žinutę, kad eisiu kitu keliu ir tada kreipiausi į DELFI“, - pasakojo R. Jurkutė.

Moteris tikina neturinti čekio už sumokėtus 1500 eurų, o savo istorija esą norinti apsaugoti kitus potencialius klientus.

G. Karalevičius: mane šantažavo

Moterį operavęs gydytojas Gintaras Karalevičius situacijos plačiai komentuoti negalėjo – tam jis esą privalo turėti raštišką pacientės sutikimą. Tačiau specialistas pabrėžė, kad komplikacijos gali lydėti bet kurią operaciją, o dėl šios pacientės jis jau planuoja kreiptis į teisėsaugą.

„Komplikacijos gali lydėti bet kurią operaciją. Šiuo metu esu išvykęs, tačiau jau kalbėjau su savo advokatu – grįžęs kreipsiuosi į teisėsaugą dėl šantažo. Prieš tai gavau reikalavimą sumokėti tam tikrą sumą pinigų arba bus kreipiamasi į spaudą. Kadangi moteris tai jau padarė, tai jau yra šantažas. Komentuoti daug negaliu, tačiau aš buvau šantažuojamas. Kai grįšiu po atostogų, jau kreipsiuosi dėl įvykdyto šantažo. Advokatas man aiškino, kad čia yra nusikaltimo požymių“, - telefonu iš užsienio sakė G. Karalevičius.

Komplikacijų klausimas sprendžiamas įvairiai

Lietuvos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos draugijos pirmininkas Saulius Špokevičius buvo nustebintas žinia apie galimai prastai atliktą plastinę operaciją Šiauliuose įsikūrusioje klinikoje.Jis sakė nėra linkęs kritikuoti, o G. Karalevičių įvardijo kaip profesionalų gydytoją, vieną aktyvesnių draugijos narių. S. Špokevičius pabrėžė, kad komplikacijos – dažnas atvejis plastinėje chirurgijoje.

„Kiekvienas daktaras ir kiekviena pacientė yra individualūs ir visiems gali visko nutikti. Nepatenkintų pacientų turime absoliučiai visi, jų neišvengiame. Kad ir koks geras gydytojas būtum, vis vien turėsi bent vieną pacientą, kuris norėtų sužlugdyti net ir pačią žymiausią daktarą. Tokių atsitikimų milijonai ir jų būna kasmet. Visada tikiu, kad daktaras nenorėjo padaryti operacijos blogai, tačiau yra ir daug pacientų, kurie gali sau kenkti ieškodami naudos“, - DELFI sakė S. Špokevičius.

Specialisto teigimu, ypač daug komplikacijų nutinka atliekant būtent pilvo srities operacijas.

„Pasitaiko ir išvaržų, ir net mirčių. Komplikacijų neišvengsi, o kuo labiau patyręs gydytojas, tuo tų komplikuotų pacientų mažiau.

Komplikacijas lemia daugelis dalykų. Tai priklauso ir nuo paciento bendro organizmo stiprumo, šalutinių jo ligų, mitybos, pilvo dydžio ir pan. Kitą kartą gydytojas gali galvoti galintis peržengti biologines ribas ir padaryti daugiau, nei įmanoma fiziologiškai. Taip pat operacijos sėkmė priklauso ir paciento kraujo ir nuo to, kaip pacientas elgiasi po operacijos. Pavyzdžiui, aš operavau vieną savo kolegę gydytoją, operacija praėjo puikiai, moteris jautėsi gerai ir jau nuo pirmos dienos ji jau lakstė. Ačiū dievui, viskas baigėsi gerai, tačiau komplikacijos buvo negeros, o pacientė buvo labai nepatenkinta“, - pasakojo S. Špokevičius.

Draugijos pirmininko teigimu, komplikacijų klausimas sprendžiamas labai įvairiai.

„Aš niekada už komplikacijas neimu papildomo mokesčio. Tuo metu, pavyzdžiui, šveicarai, pinigus iškart paima ir už operaciją, ir už galimas komplikacijas. Jei komplikacijų nebūna, tie pinigai grąžinami. Tai kiekvieno chirurgo individualus sprendimas.

Komplikacija nelygi komplikacijai. Dažnai siūlai lenda lauk, tai gali tęstis ir iki metų laiko. Kiekvienas save gerbiantis gydytojas deda visas pastangas, kad sutvarkytų nesklandumus. Ir man tekę tvarkyti komplikacijas. Aš irgi klystantis žmogus. Savo klano neginu, esame tokie patys žmonės. Visada svarbu kalbėtis su pacientais, viską išsiaiškinti“, - sakė S. Špokevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7341)