Tarp sifiliu sergančių pacientų moksleiviai sudaro 6,3 proc.

ULAC duomenimis, pernai tarp sifiliu užsikrėtusių asmenų moksleiviai sudarė 6,3 proc., tarp užsikrėtusiųjų gonorėja – 6 proc., tarp užsikrėtusiųjų chlamidioze – 0,5 proc.

„Pas mus nėščia paauglė dar yra sensacija, Didžiojoje Britanijoje – tai jau kasdienybė, todėl kontraceptines tabletes ten galima įsigyti laisvai“, - besikeičiančią paauglių elgseną komentavo ULAC gydytojas epidemiologas Paulius Gradeckas.

Remdamasis vaikų sveikatos ir elgesio tyrimu, pašnekovas pabrėžė, kad jau tarp penkiolikmečių 12 proc. merginų ir 25 proc. vaikinų pažymėjo, kad jie turėjo lytinių santykių. Visgi šiuos skaičius, jo manymu, reikėtų vertinti atsargiai.

„Merginomis aš tikėčiau, tačiau vaikinai linkę padauginti. Ne veltui yra kalbama apie trijų taisyklę – merginos savo partnerių skaičių dalina iš trijų, vaikinai – daugina. Man pačiam teko dalinti anketas ir girdėti, kaip vaikai krizena, todėl tikrai gali būti iškraipymų. Dėl tos pačios priežasties labai sunku pasakyti, kada vaikai iš tiesų pradeda lytinį gyvenimą“, - teigė P. Gradeckas.

Anot jo, prezervatyvų gamintojai taip pat atlieka panašius tyrimus apklausdami žmones ir vertindami pardavimus. „Pagal juos Lietuvoje lytinį gyvenimą jaunimas pradeda nuo 17 metų, tačiau mūsų apklausų duomenys rodo, kad nuo 15 metų. Bet kuriuo atveju suvesti visus skirtingus tyrimus į vieną bendrą publikaciją labai sudėtinga“, - svarstė medikas.

Tuo tarpu tarptautiniai tyrimai, tyrinėjantys paauglių elgesį lytinių santykių metu, rodo, kad ne visi jie saugosi tiek nuo nepageidaujamo nėštumo, tiek nuo LPI. Pavyzdžiui, Švedijoje teigė naudojantys prezervatyvus 65 proc. paauglių, Ispanijoje – iki 89 proc., Lietuvoje – 75 proc. merginų ir 83 proc. vaikinų.

„Beje, kai dar mokiausi universitete, mes darėme apklausą lytinių santykių tema. Tuos pačius klausimus uždavėme tėvams ir vaikams. Pasirodė, kad tėvai apie savo vaikus manė daug blogiau nei buvo iš tiesų. Pavyzdžiui, 70 proc. tėvų buvo įsitikinę, kad jų vaikai yra lytiškai aktyvūs, tuo tarpu tai patvirtino tik 20 proc. vaikų“, - pasakojo P. Gradeckas.

Pasaulio sveikatos organizacijos patvirtintoje Pasaulinėje lytiškai plintančių infekcijų prevencijos ir kontrolės 2006-2015 m. strategijoje pažymima, kad efektyvūs LPI prevencijos ir kontrolės būdai yra: turėti vieną lytinį partnerį arba mažinti lytinių partnerių skaičių; pirmųjų lytinių santykių atidėjimas; prezervatyvų naudojimas visų rūšių lytinių santykių metu; sveikatos priežiūros paslaugų (ankstyvos LPI diagnostikos ir efektyvaus gydymo) prieinamumas.

15-kos metų paaugliai jau pradeda lytinį gyvenimą

Ginekologės Reginos Giliasevičienės teigimu, Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, įsivyrauja tendencija, kad šeimos kuriamos vėlai, o nėštumas planuojamas jau po 30 metų. Nepaisant to, lytinis gyvenimas pradedamas labai anksti – didelis procentas jaunuolių lytiškai santykiauti pradeda 15-kos, o nuo lytinio gyvenimo pradžios labai priklauso moters sveikata ateityje.

Anot G. Giliasevičienės, abortų kasmet mažėja, tačiau specialistams kelia nerimą tai, kad būtent 15-19 metų amžiaus grupėje abortų skaičiaus mažėjimo tendencijų nesimato, statistika kasmet chaotiškai svyruoja. Lietuvoje nėštumą kasmet nutraukia beveik 900 paauglių, dar 1000 pagimdo. Seksologai teigia, kad 15 metų paauglė fiziologiškai yra pasiruošusi lytiniams santykiams.

Prieš dvejus metus jaunimo grupė JUST keliuose internetiniuose portaluose taip pat atliko jaunuolių nuo 15 metų apklausą, kurios tikslas buvo išsiaiškinti paauglių elgesį ir stereotipus, susijusius su lytiniais santykiais bei kontracepcija. Didžiausią dalį respondentų sudarė 15-19 metų jaunuoliai (63,99 proc.).

66 proc. visų respondentų teigia turėję lytinių santykių. Lyginant paauglystės laikotarpiu aktualias baimes nustatyta, kad jaunuoliai labiausiai bijo neplanuoto nėštumo (60 proc.) ir lytiškai plintančių infekcijų (50 proc.). 29,5 proc. paauglių bijo draugo išdavystės, 24 proc. – vienatvės, 23 proc. – nelaimingos meilės.

Nors neplanuotas nėštumas – pakankamai didelė grėsmė, pirmų lytinių santykių metu nesisaugojo net 33 proc. jaunuolių.

Paklausti, kodėl nesinaudoja kuria nors kontracepcijos priemone, jaunuoliai vardijo įvairias priežastis: „man nesvarbu“, „visiškai pasitikiu partneriu“, „tai truko trumpai ir ne iki galo“, „norėjome geresnio sekso“, „su prezervatyvu nepatogu“, „mylėjomės per mėnesines“, „buvome apkvaitę nuo narkotikų“, „santykiai buvo homoseksualūs“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)