Elektrėnų gyventoja Ona turėjo pirmoji sulaukti kepenų transplantacijos. Tačiau donoro organai buvo persodinti ne jai. Kauno medikai savavališkai pasirinko savo pacientę. Elektrėniškei liko laukti kito jos gyvybę išgelbėti galinčio donoro.

Kauno medikų veiklą tyręs Nacionalinis transplantacijos biuras nustatė grubių pažeidimų.

„Išvados parodė, kad yra tikrai nemažai trūkumų. Kai kurie iš jų yra tikrai nedideli ir pataisomi, bet du pažeidimai yra grubūs. Buvo pažeistas recipiento parinkimas, tai yra, kad pacientė, turėjusi pirmumo teisę, negavo donorinių kepenų. Ir antras pažeidimas - kad pradėta organų paėmimo operacija nesulaukus virusologinių tyrimų, tai yra, pilnai neištyrus donoro“, - sakė Nacionalinio transplantacijos biuro direktorė Asta Kubilienė.

Tyrimas parodė, kad Kaune operuota pacientė nebuvo kritiškos būklės, kaip iš pradžių tikino Kauno klinikų medikai. Šie ginasi.

Kas nepasikartotų situacija, kai nesusikalba medikai, o nukenčia pacientas, siūloma netgi įrašinėti medikų pokalbius.

Transplantacija vyksta labai greitai ir visa komunikacija vyksta telefonu. Todėl čia galimos įvairios manipuliacijos - kažkas pasakė, kažkas ne taip suprato. Žmogiškoji klaida visada galima, bet šitie pažeidimai tikrai grubūs ir galbūt sąmoningi“, - sakė A. Kubilienė.

Skandalas, kilęs, kai Kauno medikai donoro kepenų neperdavė į Vilnių jų laukiančiai pacientei ir savavališkai jas persodino patys, turi ir netikėtą teigiamą aspektą. Šiai istorijai iškilus į viešumą padaugėjo transplantacijų - pacientai ir jų artimieji dažniau sutinka tapti donorais.

Vien per pastarąsias tris savaites persodinta 10 inkstų, 3 kepenys, 2 plaučiai, vienas širdies ir plaučių kompleksas. Tačiau elektrėniškė Onutė, kuriai kepenys turėjo būti persodintos pirmajai, donoro vis dar laukia.

SAM išvadų nesulaukė

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pirmadienį iki darbo dienos pabaigos nesulaukė Nacionalinio transplantacijos biuro išvadų dėl incidento Kaune, kai kepenų persodinimo operacija atlikta pažeidžiant recipiento parinkimo eilę.

„Dar negavome. Kiek žinau, komisija šiuo metu intensyviai dirba, jiems kilo nenumatytų kliūčių“, - pirmadienį BNS sakė sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė.

Ji vylėsi, kad antradienio rytą išvados bus pateiktos. Nacionalinio transplantacijos biuro atstovai domėjosi galimybe pratęsti komisijos darbo laiką, bet viceministrė teigė, kad atsisakyta tai padaryti, pirminių išvadų laukiama antradienį. Be to, trečiadienį organų transplantacijos problemas ketina svarstyti Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

Tyrimas dėl kepenų transplantacijos atlikimo galimai pažeidžiant recipiento parinkimo eilę pradėtas, kai rugsėjo 11 dieną Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės (LSMUL) Kauno klinikų medikai donoro kepenis persodino savo pacientai, nors Nacionalinis transplantacijos biuras šį organą persodinti buvo skyręs Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų ligonei.

LSMUL Gastroenterologijos klinikos vadovas Limas Kupčinskas tuomet aiškino, kad jų gydymo įstaigoje atsiradus donorui skubiai operacija atlikta pacientei, kuriai transplantacijos reikėjo nedelsiant. Jis apgailestavo, kad dėl susidariusios skubios situacijos nespėta laiku užpildyti dokumentų.

L.Kupčinskas pripažino, kad Kauno medikai prieš operaciją žinojo, jog Nacionalinis transplantacijos biuras jiems nedavė leidimo persodinimui.

Kauno medikai tvirtino, kad jų pacientės sveikatos būklė sparčiai blogėjo, kartą jai jau buvo suteikta pirmumo eilė dėl kepenų persodinimo, bet tuomet paaiškėjo, jog šie organai netinkami transplantuoti. Todėl esą ir nuspręsta skubiai operuoti.

Tuo metu Santariškių klinikų medikai transplantacijai rengė savo pacientę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)