Tikėjimas aukštesnėmis galiomis naudingas gydant ne tik depresiją, bet ir kitas psichikos ligas, skelbia tyrimo, kurį atliko JAV Masačusetso valstijos Belmonto mieste esančios McLeano ligoninės darbuotojai, išvados, rašo „The Daily Mail“.

Tyrėjai metus tyrė 159 pacientus, besigydžiusius pagal minėtosios ligoninės programą. Specialistai tyrė kiekvieno paciento tikėjimo stiprumo, pasveikimo prognozių ir tikrosios gydymo baigties ryšius.
Kiekvieno ligonio buvo paprašyta penkiabalėje sistemoje įvertinti savo tikėjimu Dievu stiprumą ir viltį pasveikti.

Pacientų būklė buvo tiriama gydymo programos pradžioje ir jai pasibaigus.
Specialistai išsiaiškino, jog pacientai, netikintys Dievu visai arba tai darantys labai menkai, sunkiau pasiduoda gydymui nei tie, kurių tikėjimas aukštesnėmis galiomis yra stipresnis.

Daugiau nei 30 proc. pacientų, nepriklausomai nuo išpažįstamo tikėjimo, iš gydymo gavo daugiau naudos, jeigu tik jų tikėjimas aukštesnėmis galiomis buvo vidutiniškas ar stiprus. Mokslininkai padarė išvadą, jog tikėjimas Dievu susijęs su geresniais gydymo rezultatais.

Tyrimo išvados skelbiamos leidinyje „Journal of Affective Disorders“, jose teigiama: „Mūsų atliktas tyrimas leidžia teigti, jog tikintys žmonės labiau pasiduoda psichiatriniam gydymui nei tie, kurie netiki (nepriklausomai nuo religijos)“.

Tikėjimas siejamas su veiksmingesniu depresijos gydymu ir padeda žmonėms pasijusti geriau, atgraso nuo noro pakenkti sau, paaiškino McLeano ligoninės gydytojas Davidas Rosmarinas.

„Tikiuosi, jog mūsų atliktas darbas paskatins atlikti daugiau tokių tyrimų ir padidinti finansavimą – taip bus galima padėti žymiau daugiau žmonių“, - pridūrė D. Rosmarinas.

Seniau atlikti tyrimai taip pat ne kartą pabrėžė maldos svarbą žmogaus sveikatai.

San Fransisko ligoninėje buvo tirta maldos įtaka 393 širdies ligomis sergantiems pacientams. Jų buvo klausta, ar jie nori dalyvauti tyrime, tačiau neatskleista, ar bus nagrinėjas jų sveikatos ir maldos ryšys. Už pusę pacientų meldėsi nepažįstami žmonės, žinoję tik pacientų vardus. Tie, kuriems buvo skirtos maldos, patyrė mažiau komplikacijų, rečiau sirgo plaučių uždegimu, jiems prireikė mažiau vaistų. Jie taip pat sparčiau pagijo ir galėjo greičiau iš ligoninės vykti namo.

Kolumbijos universitete Niujorke buvo atliktas dar vienas panašus eksperimentas. Akademikai prašė Australijoje, JAV ir Kanadoje gyvenančių žmonių melstis už Pietų Korėjoje nuo nevaisingumo gydomus asmenis.

Už pusę Pietų Korėjoje eksperimente dalyvavusių pacientų meldėsi užsieniečiai.

Kalbant apie minėtąją pusę tyrimo dalyvių, dirbtinio apvaisinimo procedūros buvo nuo 8 iki 16 proc. sėkmingesnės. Atvejų, kai vaisius pradėjo sėkmingai augti gimdoje, skaičius taip pat buvo 25-50 proc. didesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)