„Pacientai kelia vis daugiau reikalavimų ne tik gydymo kokybei, tačiau ir gydymo aplinkai. Būtina atliepti šiuos poreikius. Net trys – reanimacijos, terapijos ir skubaus priėmimo – Tauragės ligoninės skyriai sulaukė investicijų. Jos padės užtikrinti efektyvesnį paciento kelią gydymo proceso metu bei užtikrins šiuolaikines darbo ir gydymo sąlygas pacientams bei darbuotojams“, – teigia ministras.

Apie įgyvendinamą projektą ir jo naudą pacientams sutiko papasakoti Tauragės ligoninės direktorius Liutauras Indriuška ir direktoriaus pavaduotojas medicinai Danas Masiulionis.

Tauragės ligoninės atnaujinimo vizualizacijos

Kodėl reikalinga modernizacija?

Šiuo metu Tauragės ligoninė aptarnauja daugiau nei 90 tūkst. apskrities gyventojų iš Tauragės, Jurbarko, Šilalės, Pagėgių bei šių miestų rajonų teritorijų. Regioninei gydymo įstaigai tai – didelis skaičius, todėl kartais tenka susidurti su vietos trūkumu. O staiga užklupusi pandemija parodė, kad reorganizacija bei plėtra yra itin reikalinga keliuose ligoninės skyriuose.

„Modernizavimas būtinas dėl kelių priežasčių. Pirmiausiai, ligoninės infrastruktūra turi atitikti šiuolaikinius architektūrinius reikalavimus, kurie yra keliami medicinos įstaigoms. Antra, jaučiamas poreikis išplėsti asmens sveikatos paslaugų pasiūlą. Taip pat būtina užtikrinti pacientų saugą pandemijų atvejais. Todėl mūsų ligoninės reanimacijos ir intensyviosios terapijos bei skubiosios medicinos pagalbos teikimo infrastruktūros modernizavimas yra reikalingas. Šio projekto metu bus atliekami esminiai ligoninės atnaujinimo darbai – naujo Intensyviosios terapijos skyriaus statyba ir esamo Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyriaus išplėtimas“, – sakė Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai D. Masiulionis.

Danas Masiulionis

Planuojami pokyčiai Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyriaus pastate – svarbus žingsnis siekiant išvengti suiručių, kurias buvo sukėlusi staiga prasidėjusi Covid-19 pandemija. „Būtent užėjus pandemijos bangai buvome, kaip ir daugelis kitų ligoninių, pasistatę modulinių pastatų, kurie buvo skirti užsikrėtusiems pacientams aptarnauti. Tokiu būdu sprendėme problemą, kad virusas nepasklistų po visą ligoninę. Ir nors pandemija baigėsi, tačiau virusas niekur nedingo. Turime prisitaikyti prie šių dienų aktualijų ir pasirūpinti tinkamomis patalpomis tokiems ligoniams priimti“, – pažymėjo Tauragės ligoninės direktorius L. Indriuška.

Naujame Priėmimo ir skubiosios medicinos pagalbos skyriuje bus užtikrinamas pacientų srautų valdymas, todėl skubiąją medicinos pagalbą laiku gaus ir sergantieji infekcinėmis ligomis, ir kiti pacientai. Tokiu būdu tikimasi geriau suvaldyti epidemijas ir efektyviau organizuoti darbą. Pasak D. Masiulionio, „įrengus naują statinį, bus sukurta priešepideminė patalpų dalis, o pokyčius pajus visi: pacientams bus teikiamas didesnis asortimentas paslaugų regione, todėl jiems nereikės vykti į didesnius medicinos centrus kituose miestuose“.

Naujame priestate – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrius

Permainų sulauks ir 2020 m. pastatytas naujas Tauragės ligoninės Geriatrijos skyrius. Nuspręsta virš jo pristatyti naują priestatą, kuriame įsikurs Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrius. „Dėl šio naujo statinio išsiplės Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrius, o jame esanti įranga bus atnaujinta pagal Sveikatos apsaugos ministerijos keliamus reikalavimus regiono ligoninei“, – teigė Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai D. Masiulionis.

Tauragės ligoninės atnaujinimo vizualizacijos

Pokyčiai Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje reikalingi ir dėl naujų reikalavimų intensyviosios terapijos skyrių palatų plotui, kurie įsigalios jau 2025 metais. Vienas iš jų – vienai intensyviosios terapijos lovai patalpoje turi būti skirtas 20 kv. m. plotas. Todėl pastačius priestatą bus galima užtikrinti didesnį lovų skaičių. Po numatomų modernizavimo darbų, Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje esančias 6 lovas, papildys dar 4.

Tauragės ligoninės direktoriaus L. Indriuškos teigimu, naujo priestato plotas sieks apie 500 kv. m. Tai reiškia, kad skyriuje bus galima užtikrinti ne tik didesnį lovų skaičių, bet jame galės dirbti ir daugiau medicinos personalo, kuriam bus užtikrinamos patogios darbo sąlygos: „Atsižvelgiant į darbo aplinkos kokybę, yra būtina įrengti poilsio kambarius, persirengti skirtas erdves, tualetus. Šiuo metu medikai yra priversti persirengti kur papuola – kas kabinete, kas kitose personalo patalpose. Ši problema bus išspręsta“.

Liutauras Indriuška

Naujas Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus priestatas bus ne tik erdvesnis, bet ir strategiškai patogesnis. Tai leis saugiau pacientus pervežti iš vieno skyriaus į kitą. „Bus tikrai patogiau, nes ligoninės pastatai juk turi būti sujungti. Pacientai pervežami lovose, jų būklė dažnai yra pakankamai sunki, todėl per lauką ir kiemą jų vežti negalima. Todėl, kad nereikėtų statyti papildomų tunelių ar koridorių tarp skirtingų pastatų, ir buvo nuspręsta naują priestatą statyti ant jau egzistuojančio pastato“, – sakė L. Indriuška.

Pokyčiams įgyvendinti panaudos Europos Sąjungos lėšas

Tauragės ligoninė dalyvauja Sveikatos apsaugos ministerijos ir Centrinės projektų valdymo agentūros vykdomame projekte „Regioninių sveikatos priežiūros įstaigų infrastruktūros modernizavimas siekiant gerinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę ir prieinamumą“. Projekte numatytos skirti investicijos regiono lygmens medicinos įstaigų skubiosios pagalbos ir reanimacijos skyriams modernizuoti.

Tauragės ligoninės atnaujinimo vizualizacijos

Tauragės ligoninės Reanimacijos bei intensyviosios terapijos ir skubiosios medicinos pagalbos teikimo skyrių modernizavimo projektui numatyta skirti 2 mln. eurų Europos Sąjungos plano Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės lėšų bei 438 tūkst. eurų iš valstybės biudžeto. Minėtos pinigų sumos yra skirtos statybos darbams ir renovacijos metu atliekamiems remonto darbams.

Sveikatos apsaugos ministerijos Specializuoto sveikatos priežiūros skyriaus patarėjos Vilijos Kondrotienės teigimu, įgyvendinus modernizavimo projektą Tauragės ligoninė atitiks naujus intensyviosios terapijos paslaugų teikimo reikalavimus, patvirtintus sveikatos apsaugos ministro įsakymu: „Tauragės ligoninė galės teikti paslaugas kaip klasterinė intensyviosios terapijos ligoninė viso regiono pacientams ir užtikrins gydytojams bei slaugytojams geresnes darbo sąlygas. Ji turės galimybę pacientams teikti saugias, aukšto lygio paslaugas, prilygstančias universitetų ligoninių teikiamoms paslaugoms“.

Tauragės ligoninės atnaujinimo vizualizacijos

Modernizavimo procesas medicinos įstaigoje jau prasidėjo. Šiuo metu jau vyksta projektavimo darbai, juos užbaigus bus kreipiamasi į Tauragės rajono savivaldybę dėl statybos leidimo išdavimo. Kai tai įvyks, Tauragės ligoninės teritorijoje bus pradedami rangos darbai. Modernizavimo darbus planuojama atlikti iki 2025-ųjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją