Apgamai yra klastingas odos darinys, galintis bet kuriuo metu pakisti ir sukelti vėžinius susirgimus. Dermatologai pranešime spaudai primena, kad laiku pašalinus apgamą galima apsisaugoti nuo grėsmingų ligų.

„Pirmiausia patariama šalinti tuos apgamus, kurie nuolat kliūva ir yra traumuojami – nuolatinis apgamo dirginimas padidina tikimybę, kad apgamas gali pakisti. Pakitę apgamai būna asimetriški, kraštai netaisyklingos formos, nelygūs, pigmentas pasiskirstęs netolygiai, dažniausiai didesni nei 6 mm skersmens ir gali pereiti į vėžinį susirgimą - melanomą.

Todėl mes, dermatologai, rekomenduojame nieko nelaukti ir nuolat traumuojamus apgamus, po dermatologo apžiūros, šalinti specialiu dermatologiniu lazeriu ar chirurginiu būdu“, - tvirtina klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja dermatologė Ramunė Petrosian.

Kaip apsaugoti savo odą nuo apgamų atsiradimo?

Lietuviams būdingiausias antrasis odos fototipas – kuomet plaukų spalva kinta nuo labai šviesios iki šviesiai rudos, o odos spalva – šviesi, tai vienas iš saulei neatspariausių fototipų. Tokiais atvejais oda ypač jautriai reaguoja į saulę, lėtai įdega, pirmiausia parausta ir dažnai nudega. Nors apgamų atsiradimą, jų kiekį ir pobūdį dažniausiai lemia genetika, apgamai gali atsirasti ir dėl aplinkos veiksnių – ultravioletinių spindulių, todėl būtina tinkamai apsaugoti savo odą.

„Intensyvių saulės spindulių rekomenduojama vengti nuo 10 iki 16 val. ir naudoti apsauginius kremus nuo saulės. Atsižvelgiant į lietuvaičiams būdingiausią odos tipą, rekomenduojama naudoti priemones nuo saulės su ne mažesne nei SPF 25 apsauga, keliaujant į šiltus kraštus vertėtų rinktis kremus, apsaugančius nuo kaitresnės saulės (SPF 30-50). Žinoma, rengiantis eiti į lauką svarbu nepamiršti galvos apdangalų ir akinių nuo saulės“, - pataria R. Petrosian.

Ką daryti, jei apgamas jau čia?

Atsiradus naujam ir neįprastos išvaizdos apgamui ar turint menkiausią įtarimą, kad senasis apgamas ar kitas odos darinys gali būti pakitęs, nieko nelaukiant reikėtų apsilankyti pas dermatologą. Apgamai, esantys atvirose, saulės spinduliams lengvai pasiekiamose kūno vietose, turi didesnę riziką supiktybėti.

„Kadangi apgamams ypač pavojingi ultravioletiniai spinduliai, lankymasis soliariumuose, nesaikingas buvimas saulėje ir odos nudegimai, būtina tinkamai prižiūrėti odą, kurioje yra apgamų. Rekomenduojama esant galimybei pridengti apgamus su drabužiais nuo tiesioginių saulės spindulių ir nešioti galvos apdangalus – apgamai dažnai aptinkami galvos zonoje“, - teigia gydytoja.

Pasak dermatologės, jeigu apgamas yra nepiktybinis ir kliūva arba kelia estetinį diskomfortą, tokį apgamą galima lengvai pašalinti su lazeriu. Taip pat laiku pašalinus apgamą sumažinama vėžinio susirgimo tikimybė. Lazerinis gydymo būdas padeda išvengti chirurginio pjūvio, pooperacinio laikotarpio, gaunamas geresnis kosmetinis rezultatas ir randai lieka kur kas mažesni nei po chirurginio gydymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)