Mažiau švenčių – blaivesnė tauta

Pasak Priklausomybės ligų centro direktorės Neringos Šinkūnienės, per praėjusį savaitgalį centre detoksikuota 12 apsinuodijusiųjų alkoholiu, iš jų – keturios moterys. Dar penkiems padauginusiesiems velnio lašų vienkartinės dviejų valandų detoksikacijos nebeužteko – dėl sunkios organizmo būklės jie ligoninėje gydysis dvi savaites.

Po švenčių užplūstantys pacientai nėra nuolatiniai ligoninės klientai – medikų paslaugų jiems prireikia po savaitę ar dvi trukusių nepertraukiamų šventinių išgertuvių.

Nuo Kalėdų iki Trijų karalių į centrą dėl vienkartinės detoksikacijos kreipėsi 40 pacientų. Tačiau didysis antplūdis prasidėjo nuo praėjusio penktadienio. N.Šinkūnienė prognozuoja, kad šią savaitę centras kasdien sulauks bent po dešimt tokių klientų.

Ne šventiniu laikotarpiu paslaugų savaitgaliais prireikia vos vienam ar dviem padauginusiems alkoholio. Priklausomybės ligų centro vadovė juokauja: kuo mažiau būtų ilgųjų savaitgalių, tuo tauta būtų blaivesnė.

Planuoja atskirą įėjimą

Vienkartinė detoksikacija kainuoja 77 litus.

„Labai norėtume, kad ši paslauga būtų nemokama. Bet jei paskelbtume, kad už išblaivinimą nereikia mokėti, turbūt keturias paras iš darbo negalėtume išeiti“, – pajuokavo N.Šinkūnienė.

Direktorę nustebino, kad nuo Naujųjų metų policija girtumiui nustatyti teatvežė vienintelį klientą – į Latviją grįžtančio autobuso vairuotoją, jo kraujyje alkoholio nebuvo rasta.

Vadovės nuomone, į centrą besikreipiančiųjų dėl išblaivinimo būtų dar gerokai daugiau, jei būtų garantuotas visiškas anonimiškumas. Nors medikai savo pacientų paslaptis saugo, tačiau žinomam mieste žmogui sunku tikėtis, kad liks neatpažintas, kai registratūra visiškai šalia bendro įėjimo, kuriuo naudojasi ir personalas, ir pacientai, ir jų lankytojai.

„Planuojame įrengti atskirą anoniminį įėjimą, nes Panevėžys mažas miestas ir būti atpažintam tokioje įstaigoje dabar nesunku“, – teigė N.Šinkūnienė.

Anot jos, dažniausiai detoksikacijai klientus atveža žmonos ir mamos. Medikai pastebi, kad pagalbos kreipiasi vis sunkesnės somatinės būklės pacientai.

„Atvežami patyrusieji traumas, nesiorientuojantieji. Blogiausia, kad tuomet jiems nieko neskauda. Visi blogi dalykai išlenda po kelių dienų, kai išsiblaivo. Vienas pacientas pas mus kelias dienas pragulėjo ir niekuo nesiskundė, kol galiausiai paaiškėjo, kad jam lūžusi nosies pertvara ir jau susidaręs krešulys“, – pasakojo N.Šinkūnienė.

Jaunimas svaiginasi narkotikais

Pasak direktorės, šiemet detoksikuotųjų amžiaus vidurkis – 30 metų. Prieš porą savaičių į centrą atvežtas dvi savaites gėręs 14 metų paauglys. Nors tėvai neasocialūs, tačiau į medikus kreipėsi ne jie, o rajono Vaiko teisių apsaugos tarnyba. N.Šinkūnienės teigimu, girti paaugliai į centrą patenka gana retai. „Turbūt todėl, kad jų tėvai dažniausiai asocialūs ir nekreipia dėmesio į geriančius vaikus“, – mano įstaigos vadovė.

Į Priklausomybės ligų centrą dažniausiai kreipiasi tvarkingi tėvai, įtariantys savo atžalas vartojant narkotikus. Pasitvirtina net 80 proc. tokių įtarimų. Populiariausi jaunimo kvaišalai – kanapės ir ekstazis.

„Tačiau mes neturime vaikų skyriaus. Tokius pacientus siunčiame į Vilnių, Kauną. Netgi jei skyrių ir įrengsime, egzistuos kita problema: bijoma, kad šeimos paslaptis gali iškilti į viešumą, juo labiau kad čia savo vaikus atveža ir garsūs tėvai“, – teigė N.Šinkūnienė.