„Bus du parlamentinės kontrolės klausimai, vienas susijęs su sveikatos pertvarkos procesų eiga ir poįstatyminių aktų priėmimu ir problemomis. Kviečiame Lietuvos savivaldybių atstovus, įstaigų vadovus tam, kad išklausytų ministerijos, kas padaryta ir pasakytų pastabas, ką reikėtų koreguoti“, – Eltai teigė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

„Antras klausimas – aiškinsimės, kokie rezultatai, kokios problemos iškyla, ką reikėtų keisti, tobulinti dėl greitosios pagalbos bendro centro įkūrimo ir veiklos pradžios. Šis klausimas domina ir savivaldybes, ir komiteto narius. Tikiuosi, kad išklausę visą informaciją, gausime pasiūlymus“, – kalbėjo A. Matulas.

Taip pat, anot komiteto pirmininko, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pristatys, kaip buvo įgyvendinti 5 Seimo priimti įstatymų pakeitimai, susiję su medikų saugumu darbo vietoje, gydytojų rengimu, sveikatos sistemos pasiruošimu ekstremalioms situacijoms bei kai kurių įstaigų veiklos.

„Mes klausime ministerijos ir Vyriausybės, kaip buvo įgyvendinti 5 priimti pakankamai svarbūs sprendimai, kas yra padaryta, jeigu nebuvo reaguota, dėl ko nebuvo reaguota“, – teigė A. Matulas.

Vis dėlto, pažymėjo politikas, pagrindinis neeilinio posėdžio tikslas – išsiryškinti sveikatos reformos klaidas ir rekomenduoti, ką reikėtų koreguoti.

„Pagrindinis tikslas – visą posėdį skirti parlamentinei kontrolei, išsiaiškinti įgyvendinamos pertvarkos proceso eigą, išsiryškinti klaidas, rekomenduoti, ką reikia tvarkyti, taisyti, koreguoti“, – reziumavo A. Matulas.

Vykdoma sveikatos reforma pastaruoju metu sulaukė nemažai kritikos. Daugiausia ją imta kritikuoti po to, kai trijose šalies gydymo įstaigose – Vilniuje, Raseiniuose ir Zarasuose – medikai masiškai išėjo iš darbo. Kai kurie politikai teigė, kad ligoninėse kylančios krizinės situacijos yra būtent reformos pasekmė.

Sveikatos reforma vadinamas sveikatos centrų kūrimas. Lietuvos savivaldybės šiuo metu gali nuspręsti steigti sveikatos centrus, kuriuose būtų suteikiama bent 80 proc. bazinių sveikatos priežiūros paslaugų. Savivaldybės sprendimus dėl sveikatos centrų kūrimo jungiant viešąsias arba privačias gydymo įstaigas turės priimti iki šių metų pabaigos.

Sveikatos centre bendradarbiavimo pagrindu turėtų būti sujungtos visuomenės sveikatos, pirminės ambulatorinės, pirminio lygio stacionarinės, antrinio lygio ambulatorinės, vidaus ligų (terapinio profilio) ir skubiosios medicinos pagalbos paslaugos, tačiau jų spektras savivaldybėse skirsis, priklausomai nuo kiekvienos dydžio.