Viena iš pagrindinių problemų – žmogiškųjų resursų trūkumas

Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidento, profesoriaus Juliaus Kalibato teigimu, silpniausia vykdomos sveikatos reformos vieta šiuo metu yra gydytojų trūkumas.

„Šiuo metu bet kokios reformos Achilo kulnas yra žmogiškųjų resursų trūkumas. Trūksta šeimos gydytojų, trūksta specialistų, trūksta slaugytojų“, – Sveikatos reikalų komiteto posėdyje kalbėjo gydytojas.

Julius Kalibatas

Pasak jo, sveikatos centrų kūrimas nepadidins gydytojų skaičiaus, nes dauguma specialistų, pasiekę pensinį amžių, nebenori tęsti darbo reorganizuotose gydymo įstaigose.

„Sveikatos centrų kūrimas nepadidins gydytojų skaičiaus ir nesumažins pacientų skaičiaus. Visuomenė sensta, sergamumas didėja, o gydytojų skaičius didėja labai vangiai“, – teigė J. Kalibatas.

„Dalis pensinio amžiaus gydytojų, prasidėjus sveikatos apsaugos sistemos reformoms, tiesog išeina į pensiją“, – sakė šeimos gydytojų atstovas, pridurdamas, kad naujų specialistų ruošimas užtrunka labai ilgai.

Profesorius taip pat atkreipė dėmesį, kad siekiant praplėsti šeimos gydytojo komandą, taip pat reikalingi nauji specialistai.

„Kai formuojama šeimos gydytojo komanda, kur ir kineziterapeutas, gyvensenos specialistas, atvejo vadybininkas, socialinis darbuotojas, aišku, palengvins šeimos gydytojo gyvenimą. Bet irgi problema – kada mes paruošime specialistus šeimos gydytojo komandai? Tai tikrai labai ilgas procesas“, – pastebėjo J. Kalibatas.

Jis ragina spartinti gydytojų ruošimą, į medicinos studijas priimant kur kas daugiau studentų.

„Aš manyčiau, reikia projektuoti gydytojų ruošimo spartinimą. Aukštosios mokyklos turi priimti kur kas daugiau studentų negu dabar. Jeigu neturėsime tinkamo gydytojų skaičiaus, reforma tikrai nepasieks tikslų“, – pabrėžė J. Kalibatas.

Sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė patikino, kad šeimos gydytojų skaičius yra didinamas į rezidentūrą priimant daugiau jaunų specialistų.

Danguolė Jankauskienė

„Šiuo metu didinamas šeimos gydytojų skaičius – mano žiniomis, dabar po 80 jų yra priimama kiekvienais metais“, – teigė viceministrė.

Problemos su privačiu sveikatos priežiūros sektoriumi

Pasak Regioninės Mažeikių ligoninės direktoriaus Sigito Kakčio, dalis gydytojų nemano, kad įvykdžius gydymo įstaigų reorganizaciją, galės toliau dirbti viešajame sektoriuje. Todėl, pabrėžė jis, renkasi pereiti į privatų sektorių.

„Dalis gydytojų mato, kad nebegalės dirbti tose viešosiose sveikatos priežiūros įstaigose ir ruošia kelius, kaip pereiti į privatų sektorių. Privatus sektorius ruošia investicijas ir tai didina perskirstymą“, – posėdyje kalbėjo S. Kaktys.

Jurbarko rajono meras Skirmantas Mackevičius teigė nežinąs, ką reikės daryti, jei savivaldybė pareikš norą kurti sveikatos centrą, tačiau privačios įstaigos nenorės prie jo jungtis.

„Apraše pasakyta, kad turi būti priimtas konsensusas. Kas bus jei nebus priimtas konsensusas sutarties sudarymo metu? Tai nenumatyta apraše“, – klausė Jurbarko rajono meras.

Viceministrė D. Jankauskienė patarė iš anksto nesvarstyti blogiausių scenarijų. Ji sakė esanti įsitikinusi, kad savivaldybėms pavyks sutarti su privačiomis įstaigomis.

„Jeigu iš karto galvosime, kad nesusitarsime, tai – netinkamas dalykas. Aš manau, kad jūs susitarsite. Visos įstaigos, taip pat ir privačios, turi suprasti, kad tarnauja ne pačios sau, o savivaldybės gyventojams. Esu įsitikinusi, kad susikalbėti tikrai galima“, – teigė D. Jankauskienė.

SAM sutinka, kad trūksta gydytojų ir kitų sveikatos priežiūros specialistų

Posėdyje dalyvavusi Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė pripažino, kad šiuo metu ypač trūksta gydytojų ir kitų specialistų. Anot jos, ministerija ėmėsi peržiūrėti medikų ruošimo programų peržiūrėjimo.

Odeta Vitkūnienė

„Tikrai matome, kad sveikatos sistemoje trūksta specialistų. Kalbant apie gydytojų specialistų rengimą, vykdomi pokyčiai tiek dėl programų trukmės peržiūrėjimo, dėl praktikų rezidentūros atlikimo regionuose, taip yra sudaromos galimybės gydytojams rezidentams integruotis į sveikatos sistemą, labiau pažinti regionus“, – teigė O. Vitkūnienė.

Pasak SAM specialistės, siekiant pritraukti gydytojus į Lietuvos regionus, numatomas papildomas finansavimas, kuris bus skirtas savivaldybėms.

„Šiuo metu yra dirbama su finansavimo sąlygų aprašu, kad galėtume paleisti sveikatos priežiūros specialistų pritraukimo priemonę ir suteikti tiek regionams, tiek savivaldybėms instrumentą. Tam yra numatyta apie 14 mln. eurų, tam, kad galėtume įgalinti savivaldybes įvairiais būdais pritraukti kuo daugiau specialistų ir mažinti netolygumus“, – kalbėjo O. Vitkūnienė.

ELTA primena, kad nuo rugpjūčio 1 d. Lietuvos savivaldybės gali pradėti steigti sveikatos centrus, kuriuose būtų suteikta bent 80 proc. bazinių sveikatos priežiūros paslaugų. Savivaldybės sprendimus dėl sveikatos centrų kūrimo jungiant viešąsias arba privačias gydymo įstaigas turės priimti iki šių metų pabaigos.

Sveikatos centre bendradarbiavimo pagrindu turėtų būti sujungtos visuomenės sveikatos, pirminės ambulatorinės, pirminio lygio stacionarinės, antrinio lygio ambulatorinės, vidaus ligų (terapinio profilio) ir skubiosios medicinos pagalbos paslaugos, tačiau jų spektras savivaldybėse skirsis, priklausomai nuo kiekvienos dydžio.

Vis dėlto, pradėtai reformai negailima kritikos. Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) jau antrą kartą prašo stabdyti vykdomą sveikatos priežiūros įstaigų reformą bei pradėti išsamų jos svarstymą, atlikti įrodymais grįstą vertinimą. Partijos atstovai teigia, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siekia visas sveikatos paslaugas sukoncentruoti penkių didmiesčių ir stambesnių rajonų ligoninėse.