Antradienį pristatęs numatomą finansuoti programą sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga pažymėjo, kad laiku nustačius genetinių apsigimimų riziką galima nutraukti nėštumą ir "taip išvengti labai skaudžių pasekmių tiek šeimai, tiek visuomenei, tiek tokiam vaikui gimus".

"Ministro Ž. Padaigos pasisakymas leidžia susidaryti nuomonę, jog jis yra eugenikos - žmonių giminės genetinio gerinimo - šalininkas. Siūloma naujausius mokslo pasiekimus, medicinos diagnostiką naudoti ne tam, kad nustačius ligą ji būtų gydoma, bet tam, kad būtų pašalintas pats ligonis. Pretenduojama tapti tuo teisėju, kuris sprendžia, kas turi teisę gimti ir gyventi. Be jokios abejonės, tai - nemoralu", - Eltai teigė kardinolas.

A. J. Bačkis kritikavo valstybinę sveikatos politiką, kuri numato investuoti į prenatalinę diagnostiką, turint tikslą neleisti gimti nesveikiems arba neatitinkantiems tam tikrų medicinos normų vaikams, nors tai - tik prognozė, o ne faktas.

"Prisidengiama tarsi gražiu tikslu "išvengti labai skaudžių pasekmių šeimai", tačiau šie žodžiai slepia labai aiškų socialinį užsakymą - taupyti lėšas, kurių reikia neįgalaus vaiko auginimui, gimimo ir kitoms pašalpoms mokėti", - pažymėjo kardinolas.

Ganytojas prognozavo, kad investicijos į ankstyvą diagnostiką siekiant pašalinti neįgalų kūdikį sukurs sistemą, kuri ne vienai šeimai trukdys apsispręsti gimdyti tokį vaiką.

"Kokias kančias turės išgyventi tėvai, pasiryžę pasipriešinti tokiai politikai, gyventi pagal savo įsitikinimus! Kas gali prisiimti atsakomybę spręsti apie medicininius turinčio teisę gimti vaiko kriterijus? Kas numatys ribą tarp turinčio ir neturinčio teisę gimti, tarp norimo ir nenorimo vaiko? Kas gali garantuoti, kad tos ribos nesiplės? Gal ateityje nepatiks plaukų spalva arba lytis, ir to užteks vaisiui pašalinti?" - retoriškai klausė kardinolas.

A. J. Bačkio teigimu, morali valstybės sveikatos politika turėtų numatyti lėšas tokiai ankstyvai diagnostikai, kurios tikslas - gydyti, šalinti ligą. Taip pat valstybė turėtų numatyti didesnę socialinę ir moralinę paramą mamoms, kurios nešioja ir gimdys neįgalų vaiką.

"Daug šeimų gali paliudyti, kokias kančias jie išgyveno, kai medikai nustatė apsigimimą ir spaudė atsikratyti vaiko. Tokias šeimas smerkė ir mūsų žiniasklaida. O yra atvejų, kai šeima nepakluso medikams, nustačiusiems apsigimimą, ir nešiojo bei pagimdė visai sveiką vaiką! Kas atsakys už tokias diagnostikos klaidas?" - klausė ganytojas ir pridūrė, kad iš šeimos bei visuomenės atėmus galimybę pasirūpinti mažesniuoju, silpnesniuoju, atimama galimybė išmokti mylėti.

"Daugelį metų globodamas neįgalius vaikus, bendraudamas su jų šeimomis regėjau sukrečiančių meilės, žmogiškumo, jautrumo ir džiaugsmo pavyzdžių. Visuomenė, kuri apsisprendžia žudyti savo narius tik todėl, kad jie neatitinka tam tikrų, pačios visuomenės - šiuo atveju Sveikatos apsaugos ministerijos - susikurtų normų, išsigimsta. Tą liudija didžiai liūdna nacių Vokietijos, praktikavusios eugeniką, patirtis", - sakė kardinolas A. J. Bačkis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją