Dailiąją lytį neretai tiesiog apsėda noras atsikratyti nereikalingų kilogramų, ir jos kenčia alkį, sunkiai pakeliamą fizinį krūvį – trumpiau tariant, gyvenimas virsta kančia, tad ir džiaugtis lieknesne talija dažnai nebelieka nei ūpo, nei jėgų, samprotauja Sympaty.net.

Sveika mityba ir sportas – sveikata?

Manyti, jog sulieknėti padės badavimas, o sportas – tai devintas prakaitas sporto salėje, didelė klaida, sako specialistai.

Norint mėgautis džiuginančiais savo pastangų rezultatais, jums neprireiks imtis kraštutinumų nei vienoje iš minėtųjų sričių.

Prisiminkime savo protėvius: nejaugi žmonės, sunkiai dirbę žemę, susimąstydavo, kas – sveika mityba ar sportas – jiems padės ilgiau ir kokybiškiau gyventi? Seniau žmonės paprasčiausiai neturėjo laiko tokiems pamąstymams, nes pats gyvenimo ritmas sufleravo, ką daryti, ką valgyti ir kiek valandų skirti poilsiui. Savaime suprantama, kalbame ne apie turtuolius, o apie paprastus žmogelius, turėjusios dirbti ne tik sau, bet ir ponams.

Šiandien visai nesvarbu, ar žmogus paprastas, ar visuomenėje užimąs svarbią vietą – antsvoris aukoms neišrankus.

Daugumai žmonių, turinčių sveikatos problemų, bergždžiai kovojančių su antsvoriu ir nebejaučiančio ryšio su savimi ir gamta, pakanka visai nežymiai pakeisti savo gyvenimo būdą, ir visos bėdos išspręs savaime.

Sveika mityba ar sportas – avižinė košė ar treniruoklis?

Istoriškai susiklostė taip, kad dauguma iš mūsų labai nutolo nuo savo protėvių gyvenimo būdo, tad specialistai jaučia pareigą pateikti daugiau informacijos apie sporto ir tinkamos mitybos svarbą gyvenimo kokybei.

Apie sporto naudą sveikatai ir grožiui kalbėta jau ne kartą. Užsiimdamas aktyvia fizine veikla (pakanka sportuoti 2-3 kartus per savaitę – galite tai daryti namuose arba eiti į sporto klubą), žmogus:

Pasipildo budrumo, energijos ir jėgų atsargas;

Sudegina nereikalingas kalorijas, paskatina medžiagų apykaitos procesus;

Susigrąžina emocinį stabilumą, atsikrato streso;

Pagerina viso organizmo būklę;

O jeigu dar aktyvią fizinę veiklą praturtintume sveikos mitybos principais, o ne griežta ir sveikatai neretai žalinga dieta, galėtumėte džiaugtis ne tik geresne savijauta, bet ir dailesnėmis formomis. Pavasarį tai itin aktualu. 


Subalansuota ir sveika mityba – kas tai?

Valgykite dažnai, tačiau mažomis porcijomis;

Subalansuokite riebalų, baltymų it angliavandenių kiekį;

Valgykite kuo daugiau vaisių, daržovių, gerkite daug vandens;

Nepersivalgykite, tačiau ir nesikelkite nuo stalo tuščiu skrandžiu;

Trumpai tariant, tokios štai paprastos tiesos. Tikrai neverta kankinti savęs prėska avižine koše ar po kelias valandas per dieną lieti prakaitą ant bėgimo takelio. Tokie kraštutinumai naudos tikrai neduos – mažų mažiausiai galite susirgti depresija ar pavojingai išsekinti organizmą.

Jeigu turite rimtų problemų, derėtų kreiptis į medikus, ieškoti priežasčių, kodėl staiga pradėjo augti svoris. Atlikęs išsamius tyrimus, gydytojas galės sudaryti mitybos ir sporto programą, padėsiančią atsikratyti slegiančių bėdų.

Jeigu rimtai sergate nutukimu, sudaryti mitybos ir sporto programą – specialistų prerogatyva. Dažnai tokiais atvejais tenka gydyti endokrininę sistemą, virškinimo aparatą, spręsti psichologines problemas – tai tik kelios priežastys, kodėl žmogus priauga daug svorio.

Kad ir kaip ten bebūtų, sulieknėti per trumpą laiką nepavyks – tai ilgas ir sunkus darbas, kurį palengvins sporto ir tinkamos mitybos tandemas. Tik tokiu atveju gautais rezultatais galėsite džiaugtis ilgą laiką, svoris nešokinės.

Vertėtų prisiminti ir paprastą balerinos Majos Pliseckajos patarimą – paprasčiausiai reikia mažiau valgyti.

Taigi kodėl nepradėjus bent truputį mažiau valgyti ir daugiau judėti? Akivaizdžios tiesos, kurių derėtų laikytis, siekiant gyventi kokybiškai ir sveikai – teisinga mityba, sportas, nervų sistemos tausojimas ir gebėjimas atsispirti stresui.

Žmogus gali būti laimingas tik tada, kai jo vidus ir išorė gyvena taikoje ir santarvėje, tad labai svarbu save mylėti. Juk laimė dažniausiai neturi nieko bendro su svoriu ir figūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)