„Štai kaip blogai trys Rytų Europos universitetuose diplomus įgiję gydytojai elgėsi su Švedijos pacientais“, – toks sakinys parašytas jau pačioje „Aftonbladet“ teksto pradžioje. Kaip vėliau paaiškėja, licencija buvo atimta ir iš gydytojo, studijas baigusio Lietuvos sveikatos mokslų universitete.

Gydytojai, kurie mokėsi užsienio universitetuose, ir kuriems buvo atimtos licencijos, dažniau būna smarkiai nekvalifikuoti nei kiti gydytojai, rodo švedų medicininio žurnalo „Läkartidningen“ 2021 m. atlikta atimtų gydytojų licencijų apžvalga.

Iš 41 gydytojo, kuriam tais metais buvo atimta licencija, vienuolika buvo akivaizdžiai nekvalifikuoti, teigia Sveikatos ir medicinos paslaugų atsakomybės taryba. Dauguma jų, net 7 iš 11, buvo parengti užsienyje.

Portale „Aftonbladet“ buvo apžvelgti 7 vyrai ir viena moteris, kurie mokėsi Armėnijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Rumunijoje ir Vengrijoje, bei buvo pripažinti aiškiai nekompetentingais ir 2018–2023 m. neteko Švedijos gydytojų licencijų.

Apžvalga grindžiama Sveikatos ir medicinos paslaugų atsakomybės tarybos sprendimais dėl panaikintų gydytojų licencijų.

Asociatyvi nuotr.

Mirė nuo infarkto


Kaip rašoma tekste, 80 metų vyrui nepastebėta grėsminga būklė jam tapo pražūtinga. Jį gydė Kauno medicinos universitete įgijęs gydytojo išsilavinimą gydytojas. Portalo „lrytas.lt“ žiniomis, tai buvo Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.

Į gydytoją pacientas kreipėsi dėl nuolatinių krūtinės skausmų. Jam buvo paskirti nuskausminamieji vaistai ir pasiūlyta kreiptis į kineziterapeutą. Tačiau kitą dieną 80 metų vyras mirė nuo miokardo infarkto.

„Gydytojo gydymas buvo pražūtingas“, – rašė Sveikatos ir medicinos paslaugų atsakomybės taryba, ir atkreipė dėmesį, kad tai buvo tik viena iš daugelio medicininių klaidų.

Tas pats gydytojas, studijas baigęs LSMU, taip pat buvo nuteistas už vairavimą išgėrus 2015 m. Bausmę jis atliko su apyranke ant kulkšnies sveikatos centre, kuriame dirbo – apie tai neinformavęs vyriausiojo gydytojo.

Nuo 2012 m. iki 2018 m. vyras, kuriam dabar 41 metai, turėjo Švedijos gydytojo licenciją. Nuo to laiko jis tris kartus buvo nuteistas už smulkius nusikaltimus, susijusius su narkotikais, rašo „Aftonbladet“.

Apie užsienyje paruoštus gydytojus, iš kurių atimtos licencijos, Švedijoje rodytas ir reportažas. Jame apie Lietuvoje studijavusius medikus buvo pasakojama, kad kai kurie nė nežinojo skirtumo tarp venų ir arterijų, praktikos turėjo itin mažai ir tik „popieriuje“. Taip pat pasakojama, kad kai kurie studentai vietoje praktikos įsidarbino restoranuose ir picerijose, o universitetui tai tiko. „Lrytas.lt“ žiniomis, ši istorija yra apie universitetą Lenkijoje.

Nustatė, kad gydytojai akivaizdžiai nekompetentingi


Kaip rašoma švedų tekste, vengras, praradęs gydytojo licenciją, turėjo itin dideles žinių spragas. Medicinos centras, kuriame vyras gavo pirmąjį ir, kaip paaiškėjo, vienintelį gydytojo darbą, greitai nustatė jo žinių trūkumą. Jam buvo paskirtas vadovas ir surengti vidiniai mokymai. Tačiau niekas nepadėjo.

Nepriklausomas gydytojas Peras Zetterlundas, kuriam buvo pavesta peržiūrėti ir išanalizuoti gydytojo kompetenciją, parašė: „Jo medicinos žinios nesiekia Švedijos medicinos studento, baigusio pagrindinį mokymą prieš praktiką, lygio. Jo žinios turi didelių spragų, dėl kurių negalima leisti jam savarankiškai vertinti ir gydyti pacientų. Dėl esamų trūkumų kyla abejonių, ar toks vengrų kilmės mediko diplomas turėtų suteikti švedišką licenciją.“

Asociatyvi nuotr.

Po keturių mėnesių darbo, kai gydytojui buvo leista savarankiškai tikrinti tik kelių pacientų kraujospūdį ir pulsą, 2019 m. gruodį jis buvo atleistas. Sveikatos ir medicinos paslaugų atsakomybės taryba nustatė, kad jis yra akivaizdžiai nekompetentingas, ir 2022 m. panaikino vyro medicinos licenciją.

Kitas buvęs gydytojas, įgijęs išsilavinimą Rumunijoje, sukėlė pavojų 80-metės moters gyvybei. Jis skyrė didžiausio stiprumo fentanilio pleistrus. Narkotikų dozė buvo tokia stipri, kad kitą dieną moteriai buvo sunku atsibusti. Pacientę perėmęs gydytojas pasirūpino, kad pleistras būtų nedelsiant pašalintas.

Pastaraisiais metais licencijų neteko dar du Rumunijoje parengti gydytojai. Vienas iš jų buvo atleistas iš penkių medicinos centrų iš eilės, iš dalies dėl to, kad moteriai, sergančiai gyvybei pavojingu inkstų nepakankamumu, skyrė tik vaistus nuo alergijos.

59 metų vyras, kuriam 2019 m. buvo panaikinta gydytojo licencija, mokėsi Latvijos universitete.

Švedų teigimu, tokie gydytojai kelia pavojų pacientams.

LSMU sako, kad studijas vertina įvairūs ekspertai


Dėl komentaro apie studijų kokybę kreipėmės į Lietuvos sveikatos mokslų universitetą (LSMU).

Universiteto teigimu, tai vieno asmens (studento) pateiktas vertinimas, kuris dėl įvairių priežasčių nebūtinai gali būti objektyvus ir pakankamai kompetentingas vertinti studijų organizavimą lyginant įvairias šalis.

LSMU komentare rašo, kad turi svarių, studijų kokybę tarptautiniu mastu patvirtinančių argumentų iš visos institucijos vertinimo bei atskirų studijų programų vertinimą atlikusių patyrusių, gerą reputaciją turinčių užsienio ekspertų.

„Viso LSMU veiklą ką tik baigė vertinti solidi išorinių tarptautinių ekspertų grupė, kurioje, be socialinių partnerių ir kitų atstovų iš Lietuvos, buvo ir akademikų, profesorių, medicinos ir aukštojo mokslo kokybės žinovų iš Belgijos, Estijos, Kroatijos, taip pat – ir iš Švedijos. Vertinant LSMU, dalyvavo ekspertų ir iš Pasaulio medicinos švietimo federacijos.

Studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) suburti tarptautiniai ekspertai Universitetą įvertino teigiamai: gerai įvertinta viena, labai gerai (be trūkumų) – net trys iš keturių vertinamųjų sričių. Tiek Universitetas, tiek Medicinos studijų programa akredituoti maksimaliam terminui – 7 metams, LSMU studijų kokybė atitinka Lietuvos ir Europos Sąjungos teisės aktus“, – rašoma komentare.

Asociatyvi nuotr.

Vienu LSMU gerosios praktikos pavyzdžių, kaip teigiama komentare, ekspertai nurodė glaudų studijų, tyrimų ir klinikinės praktikos ryšį, mažą studentų iškritimo lygį ir aukštą absolventų kokybės pripažinimo lygį.

„Kitas ekspertų išskirtas gerosios praktikos pavyzdys – Universiteto investicijos į simuliacines mokymo laboratorijas, kurios laikomos viena geriausios tarptautinės praktikos pavyzdžių šioje srityje. Štai Medicinos studijų programoje 2022/2023 mokslo metais tokie simuliaciniai mokymai užėmė beveik 20 proc. studijų, Farmacijos 50–69 proc. studijų.

LSMU studijų kokybė atitinka tiek Lietuvos, tiek Europos Sąjungos teisės aktus.
Taip pat pažymime, kad akademinio nesąžiningumo atvejai LSMU vertinami principingai ir griežtai: už šiuos pažeidimus šalinama iš Universiteto, nenuolaidžiaujant nei vietiniams, nei užsienio studentams“, – rašė LSMU.

Pasak universiteto, neretai pašalinti iš universiteto studentai būna užsieniečiai.

2020–2021 mokslo metais iš 7 dėl akademinio nesąžiningumo pašalintų studentų 4 buvo medicinos studentai užsieniečiai, 2022–2023 m. m. iš 6 pašalintųjų 3 buvo medicinos studentai užsieniečiai.

„Medicinos studijos – sudėtingos, trunka ilgai, valstybė, studentų tėvai, visuomenė šioms studijoms turi didelių lūkesčių – vis dėlto kiekvieno studento sėkmė nemažai priklauso ir nuo asmeninės motyvacijos, pasirengimo bei daugybės individualių dalykų“, – buvo rašoma komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)