Agentūra nurodė, kad laikina pauzė iš pradžių turėtų galioti iki gruodžio 1 d., ir paaiškino, kad gavo įrodymų apie padidėjusią tokių šalutinių poveikių, kaip miokardito ir perikardito riziką.

„Visuomenės sveikatos agentūra nusprendė saugumo sumetimais laikinai stabdyti „Moderna“ vakcinos „Spikevax“ naudojimą skiepijant visus po 1991 m. gimusius žmones“, – sakoma agentūros pranešime, kuriame priduriama, kad ši amžiaus grupė vietoj to turėtų būti skiepijama „Pfizer-BioNTech“ vakcina.

Anot agentūros, rizika daugiausiai susijusi su antrąja „Moderna“ vakcinos doze, ir ji dažniausiai pastebėta jaunų berniukų ir vyrų gretose, praėjus kelioms savaitėms po antrosios dozės suleidimo.

Skiepijimas

Simptomai dažniausiai praeina savaime, tačiau juos vis vien turėtų įvertinti gydytojas, pridūrė agentūra.

„Neseniai pirmąja ar antrąja „Moderna“ vakcinos doze pasiskiepiję žmonės neturėtų nerimauti, nes rizika yra labai maža, tačiau gerai žinoti, kokie simptomai gali pasireikšti“, – sakoma šalies vyriausiojo epidemiologo Anderso Tegnellio pranešime.

Švedijoje pirmąją „Moderna“ vakcinos dozę iki šiol gavo 81 tūkst. šiai amžiaus grupei priklausančių žmonių, tačiau antroji dozė jiems nebus pasiūlyta, teigė agentūra ir pridūrė, kad „šiuo metu vyksta diskusijos dėl geriausio sprendimo šiai grupei“.

Europos vaistų agentūra (EVA) liepą uždegė žalią šviesą paauglių skiepijimui „Moderna“ vakcina.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)