„Pas mus tarsi pats vartotojas turi susirasti informacijos apie produktą, tad patarimas bet ką perkantiems – domėtis sudėtimi. Tik patikimas eko sertifikatas leidžia neskaityti produkto sudėties ir nebūti produkte naudojamų ingredientų žinovu“, – pabrėžė L. Stančė.

Yra uždraustų medžiagų, kurių neleidžiama naudoti kosmetikoje, tačiau, specialistės nuomone, aprašytu atveju jos ir nebuvo naudotos. Tinklalapyje pagalvok.lt išvardytos pavojingos medžiagos, kurios naudojamos produktuose, nors priskiriamos galimai sukeliančioms vėžį ar kitas ligas. „Tačiau kosmetikos priemonių gamintojų, kurie jas naudoja savo gaminiuose, tai neįpareigoja informuoti pirkėjų, uždedant kažkokį ženklelį“, – atkreipė dėmesį L. Stančė.

Kaupiasi organizme

Kodėl potencialiai pavojingų medžiagų kiekiai apskritai leidžiami? Pasak L. Stančės, įvertinus kenksmingą dozę ir sumažinus ją dešimt, šimtą, tūkstantį kartų, padaroma išvada, jog vieno preparato viena dozė negali pakenkti, jei jis naudojamas, tarkim, kartą per dieną.

„Tačiau niekas nedaro bandymų nei su vaikais, nei su suaugusiais ir nepaskaičiuoja, kad tokių medžiagų yra šimtai ir kad jos linkusios kauptis organizme, kaip aprašytu atveju – pabrėžė Baltijos aplinkos forumo atstovė.

ES ekologiškos gamybos ženklai

Tai, kad vienas JAV Misūrio valstijos prisiekusiųjų teismų nurodė įmonei „Johnson & Johnson“ išmokėti 72 mln. dolerių kompensaciją nuo kiaušidžių vėžio mirusios moters šeimai, L. Stončė vadino Amerikos precedentu: „Ten populiaru teistis ir priimta, jog teismas gali nuspręsti, ar buvo pakenkta žmogui vartojant konkretų produktą“.

Produktus naudojo 35 metus

Kaip skelbė Reuters.com., Jacqueline Fox šeimai buvo priteista 10 mln. dolerių kompensacija už patirtą žalą ir dar 62 mln. dolerių, kurie laikomi bausme pačiai gamintojai. Toks verdiktas yra pirmasis, kai JAV prisiekusiųjų teismas dėl tokių skundų priteisė kompensaciją, pažymi advokatai.

„Johnson & Johnson“ buvo kaltinama tuo, kad norėdama padidinti pardavimus, dešimtmečiais nesistengė įspėti vartotojų, kad jos talko produktai gali sukelti vėžį. Misūrio valstijos teisme yra iškelta maždaug šimtas panašių bylų, o dar 200 – Naujajame Džersyje.

Alabamos Birmingamo mieste gyvenusi J. Fox tvirtino, kad „Baby Powder“ ir „Shower to Shower“ produktus moteriškai higienai naudojo daugiau kaip 35 metus. Tačiau prieš tris metus jai buvo diagnozuotas kiaušidžių vėžys. Moteris mirė praėjusių metų spalį, būdama 62 metų. Prisiekusieji nusprendė, kad „Johnson & Johnson“ yra kalta dėl apgaulės, aplaidumo ir sąmokslo, teigė šeimos advokatai.

L. Stančė

Nusprendė „meluoti visuomenei, meluoti priežiūros institucijoms“

Foxų šeimos advokatas Jere`as Beasley tvirtino, kad „Johnson & Johnson“ „apie tokią riziką žinojo dar nuo 9-ojo dešimtmečio“, bet nusprendė „meluoti visuomenei, meluoti priežiūros institucijoms“.

Tuo tarpu „Johnson & Johnson“ atstovė spaudai Carol Goodrich sakė: „Neturime didesnės atsakomybės negu vartotojų sveikata ir saugumas, ir esame nusivylę teismo nutartimi. Užjaučiame ieškovės šeimą, bet tvirtai tikime, kad kosmetinio talko saugumą patvirtina dešimtmečiai mokslinių tyrimų“.

Paviešintoje informacijoje apie didžiules baudas ir ieškinius įmonei ekspertei L. Stančei keista, kad talko produktų naudojimas buvo susietas su konkrečia onkologine liga ir padaryta išvada, kad būtent kosmetinės priemonės ją sukėlė.

„Susirgsim ar ne, dar priklauso ir nuo kiekvieno iš mūsų genetinės informacijos, nuo aplinkos, kurioje gyvename ir nuo kiekio kitų kenksmingų cheminių medžiagų, kurias gausime – pesticidų, biocidų, kurie neigiamai veikia mikroorganizmus, ir kitų“, – komentavo cheminių medžiagų žinovė.

Kaip rinktis kosmetikos priemones ir kurios – pavojingiausios

Baltijos aplinkos forumas Lietuvoje pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis kosmetikos ir kūno priežiūros priemones:

Rinkitės kosmetikos ir kūno priežiūros priemones, kurių sudėtyje yra mažiau komponentų.

Naudokite mažiau kosmetikos priemonių.

Gaminių, kurių sudėtyje yra nanodalelių, poveikis sveikatai ir aplinkai iki šios dienos nėra nuodugniai ištirtas, todėl patariame nenaudoti kosmetikos ir kūno priežiūros priemonių, kurių sudėtyje yra šių medžiagų.

Venkite kosmetikos priemonių, turinčių antibakterinių savybių – kūno priežiūros priemonių, drėgnų servetėlių, priedų skalbimo ir valymo priemonėse. Informacija apie šias savybes turi būti nurodoma gaminio etiketėje. Antibakterinės medžiagos trikdo natūralų odos apsaugos mechanizmą. Naudojant jas ilgą laiką išsivysto bakterijos, atsparios vis agresyvesnėms antibakterinėms medžiagoms.

Pasitikrinkite, ar naudojate saugią kosmetiką: http://www.ewg.org/skindeep/site – išsami kosmetikos ingredientų vertinimo duomenų bazė.

Jei esate alergiškas, patariama rinktis bekvapes kosmetikos ir kūno priežiūros priemones.

Rinkitės kosmetikos priemones, paženklintas patikimais ekologiniais ženklais.

Dažniausiai ir didžiausiais kiekiais pavojingos cheminės medžiagos aptinkamos plaukų tiesinimo ir odos šviesinimo priemonėse, tamsiuose plaukų dažuose, birioje pudroje, kvepaluose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)