Valgymo įpročių svarbą tyrę mokslininkai mano, kad rekomendacijos maitintis konkrečiu laiku ir kartu su kitais turėtų būti vienos iš svarbiausių sveikos mitybos nuorodų.

Londono „King‘s“ koledže ir San Paulo universitete dirbantys mokslininkai Didžiojoje Britanijoje leidžiamame „Journal of Nutrition“ publikuotoje apžvalgoje teigia, kad būtini išsamesni tyrimai, padėsiantys išsiaiškinti nereguliaraus maitinimosi daromą poveikį ir nustatyti 2 tipo cukrinį diabetą, aukštą kraujospūdį ir nutukimą skatinančius veiksnius, praneša „The Times“.

Sveikos mitybos studijų lektorė ir viena iš apžvalgos bendraautorių mokslų daktarė Gerda Pot iš Londono „King‘s“ koledžo sako: „Greičiausiai, posakyje „Pusryčius suvalgyk pats, pietumis pasidalyk su draugu, o vakarienę atiduok priešui“ yra tiesos. Tačiau būtini tolesni tyrimai. Šiandien palyginti neblogai žinome, ką valgyti, deja, vis dar neaišku, su kuriuo valgymu turime gauti daugiausia energijos. Didelis vakarais suvartojamų kalorijų kiekis pagrįstai siejamas su nutukimu, bet dar neaišku, ar dienos energijos normą būtina paskirstyti po lygiai, ar visgi daugiausia energijos turėtume gauti per pusryčius.“

Gegužę tų pačių mokslininkų komanda pranešė, kad tvirtų įrodymų, jog valgymas po 20.00 val. yra susijęs su vaikų nutukimu, nėra.

G. Pot sako: „Tikėjomės įrodyti, kad vėlyvas valgymas lemia antsvorį, bet jokios sąsajos nustatyti nepavyko. Galbūt ištyrėme per mažai po 20.00 val. valgančių vaikų.“

Komanda ketina atlikti išsamesnius tyrimus ir nustatyti vaikų valgymo laiko įtaką svorio augimui Didžiojoje Britanijoje.

Kaip sako G. Pot, priežasčių ir pasekmių ryšį šioje srityje dar reikia įrodyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)