Ir nors neretam traumuotam žmogui pakako suteiktos pagalbos pirminio ar antrinio lygmens gydymo įstaigoje - poliklinikoje bei ligoninėje, būta nemažai tokių pacientų, kuriuos teko vežti į aukščiausio lygmens įstaigą - Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikas.

„2015-ųjų pradžioje, vos per pirmąjį pusvalandį, į ligoninę paguldėme du sudėtingas akių traumas dėl šventinių petardų sprogdinimų patyrusius jaunus žmones. Vėliau jų buvo ir daugiau. Vienas sunkus pacientas į mūsų kliniką pervežtas net iš Panevėžio. O juk per šventes dirbę mūsų gydytojai turėjo teikti pagalbą ir kitiems, ne dėl saliutų, akis susižalojusiems žmonėms. Tai darbo tikrai netrūko.

Tikimės, jog savaitgalį šventinis laikotarpis jau pasibaigė, ir mūsų priimamajame daugiau nebus pagalbos laukiančių, dėl naujametinių sprogmenų skaudžias pasekmes patyrusių žmonių. Iš viso per laikotarpį nuo Kūčių iki praėjusio sekmadienio pas mus pateko 9 per saliutus traumuoti pacientai. Tik vienam jų labiau pasekė, nes neprireikė gydymo Akių klinikos stacionare. Bet trijų suaugusiųjų bei dviejų vaikų akių sužeidimai buvo ypač sunkūs.

Dar iki Naujųjų sutiktuvių savo akis susižalojusiems dėl petardų keturiems piliečiams prireikė mūsų klinikos akių traumų gydytojų pagalbos. Dviejų šių pacientų akių sužalojimai buvo labai rimti. Iš viso devintuko du vaikus bei vieną suaugusįjį teko iš karto operuoti. Deja, tikėtina, jog vienam iš jų ypač nepavyko, nes jo akis sužalota taip, kad ją teks pašalinti, - regėjimo funkcija nebus atkurta", - pirmadienį naujienų agentūrai ELTA sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Akių klinikos Akių traumų padalinio vadovas dr. Remigijus Gricius.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad akių vadinamųjų šventinių traumų, deja, nemažėja. Ir labai apmaudu, kad dažniausiai nuo petardų nukenčia nepilnamečiai, netgi - maži vaikai. Kai kurie - tik atėję stebėti saliutų ir atsitiktinai atsidūrę šalia nevykusio „šaudytojo". Bet neretas nepilnametis pats apsirūpina šventine „sprogdinamąja atributika", nors Lietuvoje ir įvestas draudimas parduoti pirotechnikos priemones aštuoniolikos nesulaukusiems piliečiams. Gal apie galimas pasekmes nemąstantys tėvai ar kaimynai nuperka visokių „raketų", o vaikai paskui linksminasi šaudydami ir rizikuodami tiek savo, tiek greta esančiųjų sveikata?

„Naujųjų išvakarėse lankėmės Kauno sporto halėje, kur stebėjome koncertą. Prieš pat dvyliktą visi žiūrovai išėjome iš halės ir 2015-uosius sutikome šalia jos esančiame stadione. Teisingiau, tribūnose, iš kur buvo labai gerai matyti iš stadiono vidurio leidžiami, tiesa, į rūko aptrauktą dangų, šventiniai saliutai. Viskas vyko taip, kaip tokiais atvejais turėtų vykti, - be mėgėjiško pirotechnikos priemonių naudojimo. Saliutu pasirūpino profesionalai, todėl tūkstančių žmonių šventė čia buvo tikrai saugi. Mano nuomone, pirotechnikos priemonės neturėtų būti laisvai prieinamos kiekvienam piliečiui. Ir traumų dėl jų nebūtų ar būtų gerokai mažiau, ir mokesčių mokėtojams nekainuotų susižalojusių žmonių gydymas skaudžių pasekmių atvejais", - Eltai sakė dr. R. Gricius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)