„Turi ne vienerius metus taupyti, nes net ir patys pigiausi metaliniai breketai kainuoja virš tūkstančio eurų. O dar turi būti nuolatinė priežiūra ortodonto“, – LNK Žinioms sakė pacientė Vaida Preišegalavičė.

Suaugusiems kompensacijų ortodontiniams prietaisams nėra. Dabar svarstoma prie ir taip didelių kainų pridėti 21 proc. PVM.

„Jeigu būtų brangesni 21 proc., manau, būčiau atidėjusi šį gydymo būdą visam laikui. Ir labai gailam nes tai yra taupymas savo sveikata“, – kalbėjo V. Preišgelavičė.

PVM ortodontiniams prietaisams, tokiems kaip breketai, plokštelės ar kapos atsirado po to, kai mokesčių inspekcija, sulaukusi klausimų, ar šie prietaisai gali būti priskiriami protezams, atidžiau paskaitė prieš 18 metų įsigaliojusį įstatymą.

Kariesas

„Į mus buvo kreiptasi konsultacijos ir mes paaiškinome viešai, kad aparatai ortodontiniai nėra priskiriami protezams. Todėl turi būti apmokestinti PVM. Tokį sprendimą priėmėme po konsultacijos su Sveikatos apsaugos ministerija“, – sakė VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Nuo 2004 metų galiojantį įstatymą kas kaip norėjo, taip ir taikė.

„Tikriausiai pasitaikė neaiškumų. Aišku, mums gaila, kad toje srityje dirbantys specialistai nelabai žino arba nelabai atskiria ortodontinių aparatų ir protezų“, – sakė R. Virvilienė.

Po VMI išaiškinimo, PVM turėjo būti pradėtas taikyti nuo birželio. Tačiau sunerimo Sveikatos apsaugos ir Finansų ministerijos – ar tikrai tokiems brangiems ortodontiniams aparatams reikia PVM.

Finansų ministerija atsiuntė atsakymą raštu.

„Šiuo metu nagrinėjamos faktinės aplinkybės, kitų šalių praktika ir PVM direktyvos taikymo galimybės. Taip pat laukiame atsakymų į užklausas dėl direktyvos taikymo kitose valstybėse“, – rašė Finansų ministerija.

Protiniai dantys

Ortodontams didžiausią nerimą kelia tai, kad dažniausiai pacientai – vaikai.

„70–80 proc. pacientų ortodontinių yra vaikai nuo 6 iki 18 metų“, – sakė „Neodentos“ klinikos vadovė Eglė Kunčiuvienė.

Ortodontai sako, kad vaikų dantų sveikata kasmet drastiškai blogėja.

„Ortodontinis gydymas reikalingas ne tik dėl dantų tiesinimo. Taip pat yra gydomi ir vystymosi, augimo, raidos defektai“, – kalbėjo Kauno klinikų gydytojas ortodontas Arūnas Vasiliauskas.

Lietuvoje ortodontiniai prietaisai vaikams iki 18 metų kompensuojami, tačiau kaunietė Aušra pasakoja, kad susidūrė su situacija, kai kompensaciją breketams gauti praktiškai neįmanoma dėl didelių reikalavimų.

„Tikriausiai turi būti labai sudėtinga padėtis. Kiek bandėme, tiek sakė, kad mums nėra kompensuojama“, – sakė paciento mama Aušra Obelenienė.

Dantys

Apie tai, kad kompensacijos daugiau teorinės nei praktinės, kalba ir medikai.

„Pacientams sudėtinga gauti kompensaciją, jie turi atitikti labai daug kriterijų. Be to, labai ilgos eilės, nes didžiulis trūkumas ortodontų“, – sakė E. Kunčiuvienė.

Gydytojai sako, kad PVM ortodontiniams aparatams yra nelogiškas, nes apmokestinama problemų prevencija.

„Breketų gydymu mes užkertame kelią tolimesnėms problemoms. Jau protezais mes sprendžiame problemas, kurios atsirado negydant. Tai ką mes norime pasiekti apmokestinimu, paslaugų branginimu? Apmokestiname prevenciją“, – sakė E. Kunčiuvienė.

Gydytojas A. Vasiliauskas taip pat sako, kad tai yra problema.

„Manau, turėtų būti valstybės parama pacientams, kurie turi ortodontinių problemų“, – pasakojo A. Vasiliauskas.

Ortodontiniai prietaisai privačiose klinikose be PVM kainuoja įvairiai. Plokštelės nuo 150 iki 400 eurų, breketai nuo 1300 iki 4000 eurų, kapos nuo 2 000 eurų.

Visą LNK Žinių reportažą galite žiūrėti čia: