Ohajo universiteto mokslininkai nustatė, kad geriausias būdas atsikratyti česnako kvapo yra suvalgyti ar išgerti maisto produktų, kurie jį neutralizuoja.

Obuoliai turi besioksiduojančių fermentų, dėl kurių obuolio minkštimas paruduoja, kai įvyksta sąlytis su oru. Šis fermentas sukelia cheminę reakciją, kuri dezodoruoja sulfidus, esančius česnake.

Šie česnako sulfidai priklauso alil metil sulfido junginiui, kuris virškinimo metu neskyla, tačiau išsiskiria kvėpuojant ir prakaituojant.

Žaliojoje arbatoje esančios medžiagos polifenoliai veikia panašiu būdu, neutralizuodami šį junginį.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad citrinų sultys dėl didelio rūgšties kiekio taip pat panaikina traiškyto česnako kvapą. Rūgštūs skysčiai suardo fermentą alinazę, kuris aktyvuojasi, kai česnakas sutraiškomas ir paskleidžia specifinį savo kvapą.

Profesorė Barringer iš Ohajo valstybinio universiteto Maisto mokslo ir technologijų departamento teigė, kad norint sulaukti geriausio efekto, minėti produktai turi būti vartojami kartu su česnaku.

Ji taip pat pastebėjo, kad česnako kvapą kvėpuojant panaikina ir stiklinė pieno.

Šis tyrimas skelbiamas žurnale „The Journal of Food Science“. Jame dalyvavo šviežius česnakus valgę savanoriai, kurių iškvėptame ore buvo matuojamas keturių česnako kvapo junginių kiekis. Tuomet jie valgė ar gėrė produktus, turėjusius neutralizuoti česnako kvapą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)