Sveikatos susigrąžinti – eilė begalinė

Rokiškio rajono ligoninės direktoriaus pavaduotoja gydymui Marija Čeponytė „Gimtajam Rokiškiui“ teigė, jog sveikata besiskundžiantys žmonės labai nori pasistiprinti sanatorijose, grįžusieji giriasi puikiomis paslaugomis Druskininkų, Anykščių, Birštono, Likėnų gydyklose, tačiau pasiūlos galimybės minimalios.

Rokiškio rajono ligoninė vienam ketvirčiui vidutiniškai gauna 16 kelialapių reabilitacijai, 4 - ambulatorinei reabilitacijai, 3 - palaikomajai reabilitacijai, 20 - sveikatos grąžinimui. Anot M.Čeponytės, įvertinus tai, jog per metus Rokiškio ligoninėje ilgesnį ar trumpesnį laiką gydoma iki 8 tūkstančių ligonių, o į specialistus konsultuotis per metus kreipiamasi apie 80 tūkst. kartų, nesudėtinga apibendrinti, kad žmonių, galinčių išvykti į sanatorijas, procentas yra labai mažas.

Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras paskutiniam šių metų ketvirčiui gavo 22 sveikatos grąžinamuosius, 3 ambulatorinius ir 3 palaikomojo gydymo kelialapius.

Paprašyta patikslinti, kiek pacientų gali išsiųsti sveikatos pastiprinti į sanatorijas, Rokiškio psichikos sveikatos centro direktorė Ema Mamykina teigė, jog nėra ko tikslinti, nes viską žino mintinai:

„Per ketvirtį gauname vieną kelialapį į sveikatos grąžinimo įstaigą, per metus - keturis, o pageidaujančiųjų eilė – begalinė. Šiuo metu sanatorinio kelialapio laukia apie 50 žmonių, kuriems diagnozuoti psichikos ir elgesio sutrikimai“.

Anot direktorės, į Psichikos sveikatos centrą per metus pacientai kreipiasi iki 11 tūkstančių kartų. Anot direktorės, labai įvairiai jie reaguoja į žinią apie ilgą eilę. Siekdamas sumažinti žmonių įtarinėjimus dėl neva neskaidraus kelialapių skirstymo, centras sąrašus viešina. Kiekvienas pacientas gali bet kada pasitikrinti vietą eilėje.

„Esu girdėjusi, kad žmonės vyksta į sanatorijas savo lėšomis, tačiau tokių pinigingų nėra daug“, – dalijosi patirtimi E.Mamykina.

Skaičiai viešinami nenoriai

Panevėžio teritorinės ligonių kasos Rokiškio skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Dagienė „Gimtajam Rokiškiui“ teigė ne kartą sulaukusi gyventojų priekaištų, kad jie, daugelį metų sunkiai dirbę, valstybei mokesčius mokėję, negauna nemokamų kelialapių į sanatorijas.

„Ateina žmonės išsakyti savo skundų, išklausau, tačiau nieko pakeisti negaliu. Teritorinės ligonių kasos gydymo įstaigoms skiria kvotas sanatorijoms. Vietos specialistai skirstymo procedūrai įtakos neturi. Pasitaiko atvejų, kai reikia tarpininkauti medikams, prašantiems papildomai kelialapių labai sunkiems ligoniams“, – apie savo darbą pasakojo N.Dagienė. Ji teigė tik išrašanti dokumentus sanatoriniam gydymui.

Rokiškio skyriuje dirbanti specialistė prisipažino nelabai norinti teikti informaciją žiniasklaidai apie reabilitacinio gydymo kelialapius, skiriamus rajono žmonėms. Kelis kartus telefonu ji skambino į Panevėžio teritorinę ligonių kasą teirautis, ką galėtų viešinti. Po pasitarimų telefonu specialistė ryžosi pasakyti keletą skaičių.

Per devynis šių metų mėnesius rajono gyventojams skirtas 341 nemokamas kelialapis į sanatorijas, vidutiniškai per mėnesį 37 žmonėms. Pernai per visus metus sanatorijose pabuvojo 383 gyventojai. Anot N.Dagienės, kelialapių skaičius svyruoja priklausomai nuo vaikams skiriamos reabilitacijos, nes kelialapiai vaikams nekvotuojami. Vaikai į sanatoriją siunčiami visuomet, jei tik gydytojai nusprendžia, kad tai būtina.

Daugiausia kelialapių skiriama vasaros mėnesiais. Tam įtakos vėl turi vaikai, kuriems patogiausia gydytis per vasaros atostogos.

Lovadienių kainos sanatorijose skirtingos. Asmenims po sunkių ligų lovadienis reabilitacijos įstaigose gali atsieiti iki 110 Lt, sveikatos grąžinimo, palaikomojo gydymo statusą turinčiose įstaigose – 65 Lt. Ilgiausiai sunkiems ligoniams skiriama iki 48 dienų sanatorinis gydymas, trumpiausiai - 16.

Reabilitacijos barjerai

Rokiškio rajono ligoninės gydytojas reabilitologas Artūras Valiulis „Gimtajam Rokiškiui“ teigė, kad pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą tvarką sergantys žmonės gali gauti trijų rūšių valstybės apmokamus kelialapius - reabilitacijai, sveikatos grąžinimui ir palaikomajai reabilitacijai.

Iš dalies mokama yra ambulatorinė reabilitacija, kai pacientas susimoka už vadinamąsias viešbučio paslaugas – gyvenamąją vietą, maistą, o medicininės paslaugos jam nemokamos. Sanatorijas renkasi pats sergantysis pagal ligos profilį.

Norintis gauti sanatorinį kelialapį asmuo turi kreiptis į savo šeimos gydytoją arba į gydytoją pagal ligą. Gydytojas reabilitologas pastebėjo, kad sąrašas ligų, kuriomis sergant sveikatą galima pastiprinti sanatorijoje, labai ilgas, tačiau dėl kai kurių ligų būtų galima ginčytis. Gydytojo nuomone, sanatorinis gydymas labai praverstų sergantiems kraujospūdžio, plaučių ligomis, taip pat daugiau vietų reikėtų skirti reabilitacijai po traumų, paūmėjusio radikulito.

Anot gydytojo A.Valiulio, norintys išvykti į sanatorijas pirmiausia turi pereiti pirminį reabilitacijos etapą. Tai žmogaus sveikatos grąžinimo paslaugos - kineziterapijos, fizioterapijos, masažo ir kitos įvairiausios procedūros, kurias šiuo metu teikia Rokiškio ligoninės procedūrinio kabineto specialistai.

Pasak A.Valiulio, ligoninėje gulintys žmonės paslaugas gauna nemokamai, o kiti privalo mokėti. Tiesa, ligoninė yra numačiusi nuolaidą - už tris vienos rūšies procedūras mokesčio neima. Spalio pabaigoje ligoninė sudarė fizioterapijos paslaugų kainyną. Jei po pirminio reabilitacijos etapo ligos paūmėjimas nepraeina, anot A.Valiulio, skiriamas sanatorinis kelialapis.

Reabilitologas tikino, kad jo pareiga - pateikti medicinines išvadas dėl paciento gydymo. Jis visiškai nesidomi, kiek yra skirta kelialapių kvotų gydymo įstaigoms, kada pacientas gali išvykti. Tai ligonių kasų ir gydymo įstaigos sprendžiamos problemos. Tik tuomet, kai būna labai sunkių ligonių - po insultų, infarktų, gydytojas reabilitologas sakė pats skambinantis į ligonių kasas dėl papildomų kelialapių.